Jak moc můžu zatížit výstupy FPGA Altera Cyclone II?

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kelley

Jak moc můžu zatížit výstupy FPGA Altera Cyclone II?

#1 Příspěvek od kelley »

Ahoj,
seznamuju se s FPGA, pořídil jsem si starší levnou desku z ebay s EP2C5T144 celkem je mi všechno jasný (ty tři ledky na desce blikají, čítač čítá...), akorát jsem nezjistil, jak můžu zatížit výstupy. Jediný údaj, co jsem zjistil, je max. 40 mA na jeden výstup (mezní hodnota), ale pochybuju, že tak můžu zatížit všech 144 (mínus napájení atd...) pinů naráz. Jinak řečeno - utáhne mi samotný FPGA například osmimístnou sedmisegmentovku na přímo bez bufferů, aniž bych ho uvařil?
lesana87

#2 Příspěvek od lesana87 »

V datašítu máš udanou maximální teplotu čipu a tepelné odpory (thJA=31°C/W, thJC=10°C/W), takže spočítat ztrátový výkon a teplotu čipu. Případně použít chladič. 8-místný displej asi nebudeš provozovat staticky ale v multiplexu, takže na společné elektrody stejně asi budeš potřebovat nějaké externí tranzistory.
kelley

#3 Příspěvek od kelley »

Díky, já to s tou teplotou a s tím počítáním stejně tušil :-D Ale vypadá to, že devítimístný LED displej v multiplexu i bez těch spínacích tranzistorů (spínaný přímo z FPGA) bude v pohodě. Našel jsem totiž tohle: https://retrocip.cz/fpmi-80/
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“