propojení časovačů 555
Moderátor: Moderátoři
propojení časovačů 555
hodnoty rezistorů jsem si vypočetl klasicky, ty 555 samostatně pracují přesně, ale po vzájemném propojení to již na výstupu pravého 555 vyrábí pouze cvak, cvak, cvak. Předtím jsem měl výstup levého 555 připojen na 4 pravého 555 a bylo to téměř stejné. Je to primitivní zapojení, ale ten výstup "cvak, cavk - pauza, ..." potřebuji pro další obvod
Děkuji za možnosti
- Přílohy
-
2x555.jpg- (47.91 KiB) Staženo 142 x
Po druhé - máš špatné časovanie prvého IO, ale ešte pravdepodobnejšie je ľavý obvod prerazený.
Zapoj na výstup 3 Led s predradným odporom proti zemi, aby si mohol sledovať jeho činnosť.
Tiež je možné túto funkciu realizovať s jedným IO 555 a jedným 4017/posuvný register-ak sa mýlim, opravte ma/ kde z výstupov 1, 3, 9 cez diodu budeš budiť tranzistor a relé.
555
Takže výstupní proud 555 se nejprve zeslabí odporem do báze a pak se zase zesílí tranzistorem pro relé. To je opravdu promyšlené zapojení!
A kutilmile - nelituju tě
-
PavelFF
Tranzistor opravdu není na škodu. Kromě důvodů , které popsal EKKAR, je to ještě fakt, že na výstupu 555 je asi o 2V míň , než je napájecí napětí 555 (páč je tam darlington z NPN). Což by někdy mohlo vadit , např. při spínaní relé na 5V.Na tom schematu je stále se opakující blbost. Všichni autoři těchto zapojení dávají za 555 ještě tranzistor a tím teprve spínají relé. Proč to prokrista dělají, tak to nechápu. 555 má na výstupu dovolený proud 200 mA. To je mnohdy víc než umí použitý tranzistor.
Takže výstupní proud 555 se nejprve zeslabí odporem do báze a pak se zase zesílí tranzistorem pro relé. To je opravdu promyšlené zapojení!
A taky se mi stalo, že při přímém připojení relé (včetně antiparalelní diody) to zpětně rušilo časovač a on znovu sepnul bezprostředně po vypnutí.
A kutilmile - nelituju tě