Sháním starší katalog obvodů Tesla řady TTL

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

Sháním starší katalog obvodů Tesla řady TTL

#1 Příspěvek od EKKAR »

Ještě dřív, než Tesla začala používat nomenklaturu pro TTL řady převzatou od Motoroly (SN74xx), označovala svoje obvody jinak - třeba ekvivalent 4x dvouvstupovýho NAND byl označenej MHA 111, další byl MHB 111, další MHC 111 a tak to šlo postupně až do vyčerpání písmen abecedy, pak se změnil číselnej kód a jelo se znovu od MHA. Nemá někdo tenhle starej katalog nebo aspoň tabulku ekvivalentů??? Prosím nezaměňovat s DTL řadou MZH, ta je jinačí.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cowley

#2 Příspěvek od Cowley »

Neco mam u rodicu, kouknu a dam vedet.
sinclair

#3 Příspěvek od sinclair »

Karle, bude to i v rožnováckém "kapsáči" z let, kdy je začali dělat a kdy se takhle značily.
A vzadu bývala vždycky převodní tabulka na Evropu i US.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Habesan »

Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

sinclair píše:Karle, bude to i v rožnováckém "kapsáči" z let, kdy je začali dělat a kdy se takhle značily.
A vzadu bývala vždycky převodní tabulka na Evropu i US.
Když Leošu to je pro mě časově období, kdy jsem ještě málem tahal kačera a o elektriku jsem se zajímal akorát tak aby mi nenakopal na louce ohradník postavenej pro krávy. Moje bastlířský období se dá říct začíná až v období toho "červenýho brožovanýho A4" katalogu TESLA - a v tom už byly teslácký TTL šváby značený podle "standardu SN74xx/74xxx" jako MH74xx/74xxx včetně rozlišení klimatickejch tříd odolnosti na "průmyslovou" - 84xx (pracovní teplota okolí -25°C - +85°C), "normální" = 74xx (teplota okolí 0°C - +70°C) a "military" - 54xx (pro teploty prostředí -55°C - +125°C).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
danhard

#6 Příspěvek od danhard »

To je trapný, že si to nepamatuješ :lol:

MHA111 7400
MHB111 7410
MHC111 7420
MHD111 7430
MHE111 7440
MHF111 7450
MHG111 7453
MJA111 7472
MJB111 7474
MYA111 7460

Bylo to převzatý snad od Siemens a jiná logika číslování.
FLH logika
FLJ klopáky
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Vašku dík za doplnění, ale přeci jen ještě nejsem tak obrostlej mechem, abych si některý věci pamatoval. Prostě v době, kdy se tohle používalo jsem s tím nepřišel do kontaktu a že něco takovýho existovalo jsem vzdáleně zjistil až bůhví kdy v minulosti - navíc jsem takový šváby doposud fyzicky nikde nepotkal (na rozdíl od tý řady MZH/FZH = logiky DTL, používaný v určitejch řídících sestavách ze 70 let kvůli vysoký šumový odolnosti), až minulej měsíc jsem získal část pozůstalosti po bastlířovi, kde se tyhle obvody v jednotkovým nožství vyskytujou. Tak jsem prostě chtěl vědět, wcg ...
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Ekkare, to je zvláštní. Když jsem nastoupil po škole do PVT, tak jsme tam měli ZPA600 z roku 1970. Celej byl ještě na germániu, řada GS500. Pouze řadič disků doplněnej v roce 1972 byl na TTL a vše už bylo na MH a něco na SN. Z toho starýho značení tam nic nebylo.
Co vím, TTL se začala dělat v Rožnově sériově v roce 1967. Tak kdy se vlastně přešlo na to "SN" značení?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Netuším, ale muselo to bejt veeelice brzo po náběhu výroby. Mám elektronickou "kroniku Tesly", kde se píše o lecčems, ale o tomhle rozdílu v označování tam není ani čárka - zato je hodně velká část věnovaná výrobě CRT obrazovek v licenci od Toshiby. Ve stejný době , kdy se u TTL zrušilo označování podle tý "série 111" a začalo se značit ve shodě s nejrozšířenějším světovým systémem 74xx/74xxx/75xxx, muselo taky skončit označování němcovia N a NU a přešlo se na GA, GC, GF, GS a GD - v souladu s označením křemíku KA, KB, KY, KC, KF, KS, KD - kterej se v tý době konečně povedlo v Rožnově "rozhejbat" do výroby. Já osobně to odhaduju někdy na ten rok 1967 nebo 68 ...
Otkundes

#10 Příspěvek od Otkundes »

Pokud je to ještě aktuální, pak o monolitických číslicových obvodech řady MH*111 pojednává kapitola č.17 knihy Československé polovodičové součástky J.Bém a kol. z roku 1973.
sinclair

#11 Příspěvek od sinclair »

Mám to okopírovat? Všecko od Béma i jiné zdroje tu jsou.
Jak značení TTL, tak DTL logiky.
Otkundes

#12 Příspěvek od Otkundes »

To měla být informace pro EKKARa. Tu knihu mám, kopii kapitoly tedy nepotřebuji.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“