Regulování svářecího proudu na amatérské trafo svářečce
Moderátor: Moderátoři
Regulování svářecího proudu na amatérské trafo svářečce
Pre inspiraciu pozri tento odkaz a inspiruj sa. Je tam toho na citanie dost vela a hlavne vela uzitocnych rad:
http://www.svarbazar.cz/phprs/search.ph ... mhlmenu=10
Trafo je Mjádro s prodlouženým středovým sloupkem. Primár je dvojitý s odbočkami. Přepínají se odbočky, ale převodový poměr trafa vůči sekundáru zůstává stále stejný. Proud se reguluje přepínáním odboček, tím se vinutí "vzdaluje" od sekundáru a středního sloupku, magnetické siločáry se vzhledem k sekundáru jakoby prodlužují. Nevýhodou je dvojitý primár a výhoda: Přepíná se daleko menší proud, trafo nemá žádné pohyblivé části a tvoří kompaktní celek.
- monterjirka
My jsme používali jádro jen se 2 sloupky, na jednom byl sekundár a "několikrát několik" závitů primáru, na druhém sloupku jen primár s několika odbočkami.
Regulace se dělala tím, že se přepnutím odboček "ubítraly závity na na sloupku u primáru a přidávaly závity na sloupku se sekundárem.
Tím se měnila vazba mezi sloupky a "tvrdost" trafa a výstupní napětí se neměnilo.
něco jako na obrázku
- Přílohy
-
rozptyl_traf.jpg- (12.99 KiB) Staženo 202 x
usměrňovač a tlumivka C jádro 60x30 s mezerou 0,9mm. Byla navržena jak na 220V tak i na 380V. Kdysi to někdo vymyslel ve výzkumáku a pak to dělal kde kdo. Nebýt tak těžká, tak to byla vcelku dobrá svářečka, ale bylo by dobré trochu změkčit primár navinutím dalších závitů, a ty pak přepínat podle potřeby.
Obzor-ácké VS16 i VS32 jsou dnes celkem běžně k dostání a dají se defacto poskládat potřebné konfigurace i doma, z několika jiných kusů.
Jen je potřeba splašit jeden kus, který má aretační mechaniku pro 30° a dál je to už jednoduché - pochopí to téměř okamžitě každý, kdo měl někdy tento typ přepínačů rozebraný.
Pro svářečky, kde se nepřepíná pod plným proudem, stačí bohatě VS16.
sinclair píše:To mi přijde jako dost nepohodlné, přestože je to jednoduché............
Ber v úvahu, že je to stroj více jak padesát let starý... A když jsem viděl různé šroubovací systémy magnetických zkratů a pod. tak tohle mě přišlo jako geniálně jednoduché. Mimoto drát a pasovinu bylo možné sehnat takřka zadarmo (v těch dobách). Trafoplechy z velkých olejových transformátorů taktéž.
Jo, trojku drát ve smaltu a bavlně jsem dostal za půllitr slivovice v navijárně motorů, na celý sekundár jsem použil dvě žíly z kabelu AYKY4x16.
PE izolace se ořízla, drát natáhl přes dvůr, vyrovnal a pěkně závit přes půlku předchozího závitu se omotal bavlněnou páskou na vinutí, co mi dali v navijárně jako bonus, celé kolo.
Okamžitě potom nalakovat nitrolakem, nechat zaschnout a mohlo se vinout.
Vyšlo to tak akorát, na každou cívku polovina sekundáru, spojené a vyvedené jako odbočka. Přepínač sporákový z nějakého jugoslávského sporáku, jen 6 poloh, ale stačilo. Bylo to díky hliníku poměrně měkké, ale fajn to zapalovalo a napětí na oblouku šikovně přirozeně kleslo.
Ta svářečka chodí dodnes u jedné rodiny, které jsem ji věnoval po výrobě trafa s usměrňovačem a tlumivkou a s plynulou primární regulací dvěma ČKD tyristory. Občas s ní vařím taky dodnes.
Nicméně i přesto, že je tento můj poslední výtvor poměrně dobrý, tak nejlíp se mi svařovalo vždycky v cizí dílně s rotační Triodynou. Byla venku v přístřešku, tak kravál nevadil. Bezkonkurenční zapalování i průběh hoření. Asi je to tím, že je na to přímo konstruovaná
Jestli Tvoje vlastní a opravdu z vlastní praxe, anebo moje z doby, kdy nebylo k sehnání vůbec nic, natož pak hotová, malá a nepříliš drahá trafosvářečka, schopná vařit i z jedné fáze.
Byla to doba, kterou sám a ke Tvé škodě bohužel nepamatuješ.
Doba, ve které se vyráběly potřebné věci/stroje nikoli z polotovarů, ale doslova z "prvočinitelů", často určených k úplně jinému účelu - viz sekundár, vinutý hliníkovou kulatinou z AYKY kabelu. Bylo to při amatérské stavbě naprosto běžné, totéž třeba úpravy přepínačů, určených k úplně něčemu jinému.
Ostatně, o dost později byly i u prvních přenosných svářeček, jako byla třeba babička JS90, sekundáry a v prvních sériích i primáry vinuté hliníkovou pásovinou a drátem. Přepínače byly zakázkové, mnohapatrové VSS 25, hranatý bakelitový patra, každé mělo dva kontakty.
Víš třeba, že i za vlastnictví měděných kabelů či drátů s průřezem větším, než 2,5mm2 Tě klidně mohli i zavřít za rozkrádání soc. majetku? Pokud na Tebe angažovaný revizák práskl, že máš celé rozvody v baráku udělaný v mědi, včetně přívodu a motorových rozvodů? Ono totiž stačilo, pokud to jenom napsal do revizní zprávy a přečetl si ji nějaký parchant na JME, které přidělovalo a montovalo elměry. Ve stejné době se totiž hospodářství celýho státu potácelo v naprostém nedostatku mědi, nedala se vůbec nikde legálně a s dokladem v maloobchodu koupit, takže všechno nad 2,5mm2 a to ještě jen v licně, jsi musel nutně někde ukrást?
Není Tvoje vina, že o tomhle a téhle době víš hovno.
Ale když už to tak je, tak prosímtě aspoň mlč.
Viděl jsem dokonce i trafosvářečku, navinutou na vylisovaných statorových plechách z většího, spáleného asynchronního motoru - a svařovala. Stejně tak krásně vypiplaná, v rámu s kolečky vestavěná svářečka 40-140A, vyrobená spojením 3kW/4P asynchronního motoru a upraveného 900W 24V dynama z autobusů RTO, s regulací budicího proudu dynama "šoupákem" buď k Triodyně, pokud se dal sehnat jako ND, anebo tím labákovým, prostě co bylo po ruce. I svařovací kabely se v té době nedaly koupit jiné, než z hliníkového lana v gumě, jeden mám i s oky ještě někde na půdě.
BOBOBO, opravdu bys měl komentovat jen to, o čem něco víš.