Elektrostatický náboj vzniklý chůzí
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:při vystupování dotek na rám dveří nejdřív loktem nebo klíčkem drženým v sevřených prstech - výboj "odnese" špička klíčku.
toto je pre mna jedine funkcne riesenie. staci ak mam polyesterove ponozky alebo inu cast odevu, uz v praci vsade beham s klucom v lavej ruke a klucky sa najprv dotykam cez spicku kluca... malokedy ma iskra pod 3 mm a takmer vzdy pocujem aj zvukovy efekt... v aute detto...
Pls poraďte co s tím?
- weed_smoker
weed_smoker píše:Mám na to takovou košili,kterou mi tenkrát sehnal ve FOXCONNu známej.Pak je taky uzemňovací náramek a někdo spojuje s PE hrot páječky přes 10-100k/2W odpor.To se mi osvědčilo u pájení obvodů MHB/HCF/HEF/CD 4xxx a odletování trandů KF907/910 a BF960/961.Na starší MHB/MAS obvody,obvody RFT řady U a V(4000 s napájením 3-18V),fetový OZ(WSH220 je ale relativně odolnej),některý VF nebo starý FETY(KF520/521/522 a 552,TISxx,Kπxxx) jedině patice,u některejch stačí blbě sáhnout a jsou vprdeli.
Takovou výbavu jsme měli ve VDO - anti plášť, anti boty a náramek na uzemnění, vždy při příchodu se dělal test, jak to funguje.