Rádio RFT Rema Solo 230 - nejdou AM rozsahy
Moderátor: Moderátoři
Rádio RFT Rema Solo 230 - nejdou AM rozsahy
Schéma zde: http://osmdesat.sweb.cz/servman/Rema_Solo_230.pdf
Z demodulátoru vývod 4 nic neleze. NF část je od demodulátoru průchozí.
Do demodulátoru vývod 8 nic nejde, prolaďování nemá vliv, mf kmitočet se tam nikdy neobjevií.
Oscilátor T102 kmitá a prolaďuje. Na T203 je ještě signál oscilátoru, na T204 už nic, napětí na něm jsou asi o 3 V mimo oproti schématu. Předpokládám, že se to tam někde směšuje. Možná je chyba tam?
- elektrosvit
- elektrosvit
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Čo sa stane, ak sa dotknete rukou báze týchto tranzistorov, aspoň čiastočne to obžije, počuť vrčanie?
Doporučil by som najprv overiť, či medzifrekvencia a AM demodulátor správne fungujú na AM medzifrekvencii. Stačí na to multivibrátor z dvoch tranzistorov, má dostatočný obsah harmonických.
Při dotyku bází nic nevrčí.
Zkus to ve vypnutém stavu nějakým pípákem, nebo normálně mulťákem na poloze se signalizací celistvosti obvodu. A projdi to v obou polohách přepínačů.
Nedělal jsem nic takového už opravdu dlouho, ale něco mi říká, že od dob, kdy začali dělat Remy s převážně ruskými tranzistory místo elektronek, už to jaksi stálo za prd. A zrovna GT322 jsou pěkné potvory a poradil bych dobře prověřit všecky Ge diody.
Řekl bych, že poslední dobré rádio od Remy byl asi typ 2072. Po všech stránkách, mám ji s originál CCIR FM vstupem i originál 2p bednami, ne tu ošizenou OIRT verzi pro zbytek východu.
Říkám těmhle a větším rádiím "přijímače s důstojným zvukem"
A myslíš, že dobrý germaniový PNP tranzistor může mít napětí Ube -2V? Já si to nemyslím.Osmdesat píše:MF filtr Bf203 je v pořádku, příslušné přepínače také. Na T203 kolem -10 V jako ve schématu. T204 má na bázi kolem -3 V, emitor -5 V, což je málo. Je to ovlivněno T206, ten má na C a B -3,4 V, což je taky málo. T206 je v pořádku, ale asi je tam něco špatně. T206 tam funguje jako AVC, že to bere signál z demodulátoru a řídí T204?
Při dotyku bází nic nevrčí.
p.s. Vyměň ho.
Edit: Tak na to po ránu koukám znovu a musím "přehodnotit" svoje ukvapené závěry. T204 vadný nebude, to by nefungovalo FM. Klíčovým z pohledu pracovních bodů je tam T206 (zesilovač AVC), který musí být bez signálu vždy zavřený a tedy nemůže uzavírat T204. T206 bych odpojil a hledal cestu, kudy se dostává "zavírací" napětí do báze T204. Ale kromě možné vady přepínače H789 (nespínající kontakt 7-8 ) nic nevidím. Jediným "otevíracím" obvodem pro T204 je podle schematu R230 a R229, společný i pro T205.
Ještě doplním - při vyndaném T206 musí být napětí na kontaktech H7-8 dané pracovním bodem T205, t.j. -8,6V (při nezatížení proudem báze T204).
Tohle schema od soudruhů z NDR je trochu "bolehlav" kvůli měřením proti virtuálním "ground-neground". Nemám to rád.
Jinak přepínače ještě jednou zkontrolovány, proletovány, prostříkány, kosterní c237 v pořádku.
Jak jsem psal, T206 musí být bez signálu zcela uzavřen přes R241/R243, tzn. že na emitoru i na bázi má napětí -1,6V. Pokud je skutečně dobrý, musí jít uzavřít zkratováním báze s emitorem, popř. zkratováním odporu R243, což se projeví nárůstem napětí na jeho kolektoru na požadovaných -8,8V. Zároveň se tím prokáže existence svodu (zkratu) v obvodu detektoru AVC, což může mít na svědomí prakticky jen C252.Osmdesat píše:...T206 má stále napětí cca 3 - 4 V na všech vývodech. Je v pořádku, měřil jsem jej (byť jen, jestli "dioduje")...
Osobně ale měření tohoto tranzistoru způsobem "jestli dioduje" nepovažuji za příliš průkazné. A znovu připomínám - rádio musí hrát i s odpojeným T206, kdy bude mít maximální citlivost.
Ještě mě napadá jedna možnost: kmitání mf zesilovače, které má stejný "efekt" jako příjem silného signálu. To lze ověřit vf sondou (improvizovaná z kondenzátoru a diody) nebo osciloskopem.