Širokopásmový zesilovac

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jaka

Širokopásmový zesilovac

#1 Příspěvek od Jaka »

nemá prosím někdo schéma širokopásmového zesilovače používaného v širokopásm. anténách typu madrace, pravděpodobně Polské výroby. Pokud by byla k dispozici přenosová frekvenční a útlumová charakteristika, přivítal by jsem to. Zesilovač jsem ještě neviděl, ale mám ho jít opravit a proto sháním a nepohrdnu jakoukoliv informací.
Děkuji jaka@orangemail.sk
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Zesilovač vyjmout, zahodit co nejdál a vyrobit novej, např. kombinace AT41586 a MAR-6. Výrobní náklady minimální, kvalita a linearita podstatně lepší. S filtrem UHF na vstupu (bo VHF stejně proleze, pokud je potřeba) protlačí signál i špagátem 8-)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Radix

#3 Příspěvek od Radix »

Mám stejné poznatky. Původní zesilovač jsem dvakrát vyměnil, pak jsem udělal nový a od té doby je pokoj.
jandu

#4 Příspěvek od jandu »

Dá sa za 150 Sk kúpiť náhradný takmer vo všetkých elektro potrebách. Videl som dava druhy - jeden s fixne nastaveným zosilnením a druhý s nastavením zosiln. pomocou trimra. Kupujem ten druhý, zdá sa mi kavalitnejší a má aj vätšie zosilnenie.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Copak větší zesílení - to je to nejmenší, ono naopak je dost často potřeba zesílení snížit, aby nedocházelo vinou relativně silného vstupního signálu ještě více zesíleného anténním zesem k zahlcování vstupních obvodů TV! Mám naštěstí možnost nakupovat tuto techniku u fundovaného člověka, který je sám radioamatér, takže od svých dodavatelů odebírá zesilovače v několika různých variantách nastaveného zesílení - a krom extrémních DX "lovců" jsem zatím vždycky vystačil s nejmenším, nanejvýš středním zesílením - bývá odstupňováno po 3 nebo po 5dB. Každému vřele doporučuji vyzkoušet, mnohdy "zarušený" příjem ze vzdálenějšího vysílače se zázračně vyčistí částečným snížením zesílení, při němž se odstraní zakmitávání nebo limitace některého stupně zařazeného v cestě signálu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
honza637
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od honza637 »

Hlavně doporučuji se zaměřit na srovnání velikosti Vf signálů od jednotlivých vysílačů. Nejlepší je mít pro každý vysílač zvlášť laditelný vstup (ještě lépe pro každý kanál který je požadován) . Nezřídka se stává, že silnější stanice (mám 100kW vysílač 4km vzduchem) ovlivní a rozkmitá zesilovač natolik, že ostatní programy na nic nejsou. Vždy platilo, že nejlepší zesilovač je anténa. Takže jako první doporučuji se zaměrit na opravdu kvalitní antény.
Jediný zesilovač, co jsem kdy na tohle stavěl byl s BFR92 a BFR96 což je historie, ale kdyby ho někdo chtěl, zkusim to oscanovat a hodit na www stránky s měřícími manuály. Vyšlo to v několika variantách v Amatérském rádiu kolem roku 1980.
PS - Ty šumáky v SMD provedení co se do těch sít dávají z výroby jsou strašné kvlality. Strašně snadno se to rozkmitává. Moje sousedka měla nějakou čínskou anténu a v ní zesilovač 40dB což je šílené a já na VHF pásmu nemohl vysílat ani na 2W , okamžitě jí to zbořilo příjem. Nedavno jsem jí dělal antény neb ta čísnká uhnila a žádný zesilovač tam není a signál jak z praku.
Kolik serverů jsi zničil, tolikrát jsi adminem.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Už jsem to sem několikrát věšel - asi 4km vzdušně jih od UO používám už od roku 1991 širokopásmový zes 2 x BFR93A (SMD) přímo na svorkách dlouhé X-colorky,, a jsem bez problémů, zesílení se dá regulovat napájecím napětím, při 3V se sotva otevřou trandy, ale tak od 5V až do maxima(12V) to šlape HEZKY. Chytám s tím Krásno, Černou Horu, Hřebeč, Praděd, Javořici, taky Sniežne Kotly nebo Jeleniu Góru - ale to už není ke koukání...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
honza637
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od honza637 »

Tady na Táborsku byl dost velký problém v době, kdy spustili Primu z vysílače Radiomovice. Ta jede 100kW (ani nevím jestli už nesundali výkon) a pak CT1 tuším 30kW a lokálně na III. pásmu Nova asi 50W . CT2 chytáme z Votic a právě ta Nova a CT2 byl největší průšvih pro lidi, kteří mají zesilovače právě toho širokopásmového typu. I můj táta moc netušil o tomhle a měl v sítu zesilovač. Jednou shořel a pak jsme koupili nový, dali jsme a za 14 dní zas. Pak tam přišel symetrák a je dodnes klid a bez zesilovačů. Ta Prima je ovšem ale utlumená, i tak byla moc silná a obraz všude jak víno.
Kolik serverů jsi zničil, tolikrát jsi adminem.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“