Identifikace dvojité triody
Moderátor: Moderátoři
Identifikace dvojité triody
Patice noval a výrobce bude Tungsram nebo Ei.
- Přílohy
-
IMG_8812.JPG- (146.65 KiB) Staženo 261 x
Feferóni, jogurti a další z východu bohužel tiskli snadno smývatelnými bílými barvami, které ve skle nenechávaly žádné stopy. Nejjistější je porovnání systému s konkrétním typem, i na netu je dost detailních fotek systémů.
I když exoty jako E182CC asi nee, jen ty běžné.
Kromě toho se i stává, že např. systém ECC81 od RFT fyzicky vypadá o dost jinak, než systém téže elektronky od PH, nebo US 12AT7, to mě kdysi taky hodně zmátlo.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Správou spojů byly tyto typy často používané v telefonních zesilovačích a přenášečích, jsou to všechno jen variace, nebo přímé kopie oněch slavných, US oktalových dvojtriod.
Alespoň podle základních parametrů.
sinclair píše: Nejpodobnější je ale myslím 6N9S, podle u=27 a Wa.
Já myslím, že 6N9S je kopie 6SL7 a ta lampa je něco srovnatelného s ECC83. u=70 a malý anodový proud a velký Ri. Zrovna dneska jsem s ní udělal invertor (6N9S + 6N8S) a je mikrofoničná jak prase. Je to invertor s automatickou symetrizací.
Pracoval jsem s nimi jeden čas, celkem dost jsem jich i použil sám, ve svých aparátech, ale tento problém jsem fakt neměl.
Možná proto, že jsem se ani nesnažil je použít na citlivějších místech a i přesto, že jsem je vždycky, skorem zásadně žhavil stejnosměrně.
Mám tu jeden darovaný amatérský, ale zvukově výborný 30W kytarový zesilovač, kde je 6N8S použita také na inverzi, 6N9S je tam v korekcích.
Vážně jsem si při zkoušení ostatních vůbec nevšiml, že by měly sklony k mikrofonii. Není to sice bůhvíco, ale nadměrně mikrofonické by fakt být neměly už proto, že byly určené pro "průmyslové" účely - proto ten odolnější oktál.
Možná bude opravdu blíž ta 6N5P.
Po výměně za 6N8S se ta mikrofoničnost sníží skoro na nulu.
Invertor má sám o sobě obrovský zisk a při měření dal před limitací na výstupech asi 2x70Vef. Koncový zesilovač je defakto zapojení Mono 130 i s trafáky z tohoto zesilovače a EL34 jsem nastavil do AB třídy.
Asi tam použiju úplně jiný invertor, protože EL34 potřebují cca 26Vef na G1 a
zesilovač chci budit kolem 1V na vstupu (CD, Gramo. Mgf), takže tak velkou citlivost vůbec nepotřebuju, ale ještě budu laborovat s NFB.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Tyhle lampy prostě nejsou mechanicky konstruované na Uin pod 10mV.
Prakticky u každé nf lampy je úroveň pod 10mV zároveň hranicí k zavádění zvláštních opatření /ss žhavení, použití antimikrofonního provedení atp./.
A ani sám výrobce se u žádného z uvedených oktálů nezmiňuje o tom, že je to antimikrofonní provedení, jako je například "už z výroby-primárně" ECC803S.
Takže použít tyhle lampy v preampu s citlivostí např. 2mV znamená smířit se s tím, že to bude mnohem víc mikrofonické, než např. s novály a s kalibrovanými baňkami.
Mikrofoničnost těchto oktálů je dána jejich konstrukcí a ani americký originál by na tom -v této aplikaci- nebyl lépe, Zdeno.
Všechny, které mám já sám, pocházejí z konce 50. a začátku 60.let, nikdy nebyly použité, pouze jsem jim lehce oživoval emisní vrastvu a potom 72h "zajížděl" na konstantním proudu. Zvlášť tyto druhy elektronek s tlustou emisní vrstvou, skladované 30-35 let a nikdy ani neměřené je potřeba mírně oživit, pak se jim dá prodloužit plná emisní schopnost na dvoj- až trojnásobek jmenovité životnosti.