Napájení LED pásků v autě

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jade

Napájení LED pásků v autě

#1 Příspěvek od jade »

Zdravím, hodlám v autě použít LED pásky na 12V a jsem tím pádem postaven před problém snížení napětí ze 14ti na 12V.
Odpor mám spočítaný, ale přišlo by mi elegantnější použít křemíkové diody TO220, 4 v sérii, nebo dvě dvojité, kvůli pohodlnější montáži a možnosti přišroubování na chladič.
Nejsem si ale úplně jist vhodností tohoto řešení, takže jsem se rozhodl obrátit se sem s prosbou o radu...
Děkuji předem!
Cowley

#2 Příspěvek od Cowley »

A kolik jich a s jakym celkovym odberem bude?
Uz to tu v diskusich probehlo nekolikrat.
weed_smoker

#3 Příspěvek od weed_smoker »

Mám je tam napřímo asi 6 let a zatim svítěj jako když jsem je tenkrát v Praze koupil.Každej ten segment má 3 LED + odpor,takže napětím o ty 2V nahoru ten proud tolik nenaroste,aby je poškodil.
Tohle platí u žlutýho a červenýho v zalitym provedení s hnědym podkladem.S modrejma si nejsem jistej,ty budou choulostivější (je to vidět např.v jaroměřskym baru STARWIN,po pár letech svítivost 40-70% LED - některý svítěj naplno,jiný polovičně a některý vůbec).
BTW.Momentálně testuju studenobílý nezalitý od WHITENERGY( hrozně shit lepidlo,kupte si k nim chemoprén a připíňáky/izolepu na přidržení než ten chemoprén zaschne) na 245Ah baterkách,který se nabíjej panelama s limitem nabíjení na 14.5V.V sérii s nima jsou jen nožovky,jističe,obrovskej FET podpěťovky a vypínače ABB 3553.1 a 3553.5 (bílej klasik na 250V/10A se strojkem 1 a 5).
jade

#4 Příspěvek od jade »

Budou to bílé pásky 3528, IP65, 2800 - 2900 K. 1 segment jsou 3 led/5cm, vychází mi 0,24W na jeden segment. Chci použít na podsvícení předních světel dva pásky po 9 segmentech, výkon na jeden bude tedy 2,16W.
jade

#5 Příspěvek od jade »

Na přímo je dávat nechci, mám zájem o co nejdelší životnost pásků. Odpovíte mi prosím, jestli je smysluplné v autě použít na snížení napětí místo odporu několika křemíkových diod v sérii?
Děkuji...
breta1

#6 Příspěvek od breta1 »

V tom LED pásku je trojice diod vždy přes odpor.
Vhodnější pro sražení napětí je asi použít odpor, na rozdíl od srážecích diod se to bude chovat více jako "proudový zdroj" a jas bude s kolísajícím napětím kolísat méně.
Kvicala_r

#7 Příspěvek od Kvicala_r »

A taky je chránit nějakým transilem cca 27V, kondíkem 100nF + odpor 10K paralelně ke vstupu k požrání špiček. A taky je nutno říct, že takový podřadný pásek má houby co dělat ve světlometu - není stavěný na vlhkost, zvýšenou teplotu a už vůbec není vhodný protože to není součástí homologace a čert ví, jestli to nebude oslňovat v noci.
jade

#8 Příspěvek od jade »

Ten pásek nebude svítit směrem dopředu, bude obrácený do světlometu, aby ho po obvodu podsvětloval.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“