Lap counting system, pocitani prujezdu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
timemaster

Lap counting system, pocitani prujezdu

#1 Příspěvek od timemaster »

Zdravim, rad bych sestavil system pro pocitani casu kola pri jizde na autodraze. System by mel podporovat vice aut. Hledal jsem ruzna dostupna reseni, zavrhnul jsem RFID tagy nebo rozpoznavani barev kamerou. Bud s tim nemam zkusenost, nebo mi to z principu prijde pomale nebo jinak nevhodne. Nasel jsem ale pomerne pekne reseni, akorat bohuzel s nedotazenou dokumentaci. http://rcarduino.blogspot.cz/2012/07/la ... t-one.html
Jde o system snimani drahy IR prijimacem, kazde auto ma pak IR transmitter s unikatnim kodem.

Nevyrabeli jste neco takoveho nebo nevite o nejakem podobnej projektu u nas ? I treba ke koupeni kitu.

Michal
Jirka525

#2 Příspěvek od Jirka525 »

Já jsem to sice nedočetl až do konce ale připadá mě to jasné. Je tam Arduino s displejem a SW. Tak zbývá pouze vyřešit jaká čidla použít aby to spolehlivě fungovalo. Reflexní IR čidlo pro každé autíčko, by to asi spravilo. Tedy jestli autíčka jezdí ve vymezených drahách a nekřižují se.
Jirka
timemaster

#3 Příspěvek od timemaster »

To je prave to, tohle neni autodraha s napajenim auta z trati, auticka jsou na vysilacku,takze muzou kamkoliv a muze jich projet i treba vic naraz a ruzne tou branou.
Jirka525

#4 Příspěvek od Jirka525 »

Tohle je opravdu zapeklitý problém. Nic hotového, co znám by na to asi nefungovalo spolehlivě. Snad by se nechalo vyvinout čidlo s IR diodou, která by byla umístěna na autíčku a trvale by vysílala indentifikaci. V cíli by musela být brána s jedním nebo několika IR RX, které by přečetly kód a provedly příslušnou statistiku. Ale aby to, co jsem tady popsal fungovalo spolehlivě, to bude vyžadovat nějaký vývoj.
Jirka
Olchor

#5 Příspěvek od Olchor »

Ono by stačilo, kdyby ten IR vysilač v autíčku byl modulován pevnou frekvencí, pro každé auto jinou. No a pak stačí za přijímač dát řadu laděných filtrů. Ale je to na delší vývoj, volba frekvencí s ohledem na vzájemné rušení , interference atd.
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

kdybys sehnal NE567, tak bys každej nastavil na tu jinou frekvenci. Je to tónový dekodér. Používal se v bezdrátových telefonech jako detektor pilotního signálu (rozlišovalo se tak vysílání základny od nahodilého rušení )
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Viděl jsem fungovat systém založenej na snímací anténní smyčce zamaskovaný do dráhy a RFID čipech v každým autíčku. Bohužel nevím jak bylo dál řešený zpracování průjezdů, ale před každým startem "pořadatel" postupně přejel každým autíčkem účastnícím se daný jízdy nad manuálním snímačem, tím "naučil" připojenou elektroniku koho má snímat a "šlo se na start" - autíčka musely bejt srovnaný na startovní čáře asi 15cm před čárou cílovou. Aktivace pravděpodobně nastávala až při prvním projetí nad smyčkou. Výsledky byly průběžně zobrazovaný na velkoplošný plochý obrazovce ve formátu číslo dráhy - počet ujetejch kol - čas posledního kola - celkovej čas jízdy - pořadí v jízdě. Na obrazovce byl igelitovej návlek s kapsičkama otevřenýma "do boku", kam se před každou jízdou ručně nastrkaly obdélníkový cedulky s napsaným jménem závodníka a startovním číslem - nevpisovalo se to přes klábosnici PC. Připojení identifikátoru k autíčku bylo jednoduchý - zapouzdřenej čip v plochým pouzdru formátu "žeton do vozejku u Tesca" se přilepil průhlednou lepicí páskou nejlíp někam pod přední nárazník na podvozek, nalepenej asi 10cm vysoko nad dráhou na horní plochu kapoty už nebyl korektně načítanej při každým průjezdu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
weed_smoker

#8 Příspěvek od weed_smoker »

Ta brána může bejt průjezdná cívka vysoká a široká tak,aby se bez problémů vešel největší model jedoucí po dráze,ale zas aby projel ideálně naráz jen jeden.Pak stačí dát na každý auto tyčku různě velkou,z různýho materiálu nebo s různym profilem.Když má cívka každou chvíli jiný jádro,má taky každou chvíli jinou hodnotu(tuhle vlastnost využívaj např.detektory kovů).Pak si stačí tou bránou postupně naskenovat u všech hráčů modely už před závodem a uložit si je podle indukčnosti cívky nebo třeba frekvence LC generátoru u ní sestavenýho.
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Opravdu reálné je jen to, co popsal Ekkar.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“