Potřeboval bych nalakovat několik, asi do desítky kusů 5W sufitových a 1,2W Ba7s 12/24V autožárovek - zelenou, červenou a případně i tyrkysovou transparentní barvou.
Dřív jsem úspěšně používal "étercelulózový lak na žárovky C2001" původně z firmy Ba&La Uh.Hradiště, ale ten už dáávno nevyrábějí..
On se bohužel nedal ani moc dlouho skladovat, i v hodně dobře uzavřeném balení nějak sám do 2-3 let zdegradoval. Při zasychání na žárovce lak postupně matněl, dělal světlé i tmavé fleky na skvěle odmaštěné žárovce a i sám houstnul - vysychal, prý obsaženou éterově-acetonovou složkou. Postupně už nebylo ani čím jej doředit, to spec. ředidlo do ETC laků přestalo být k mání jako první. Čistým éterem se to ředit dalo jen málo, takže jsem o čtyři půllitrové plechovky č,z,m,ž víceméně přišel, vyschnutím. Zbylo mi jen trochu velmi husté zelené, co jsem nikdy neředil, ale ta už také asi nebude použitelná.
Od té doby, co výroba někdy okolo r. 1997-98 skončila, jsem nikde na netu i při cíleném pátrání nic podobného nenašel. Jen jednou, v nějakém autotuningovém shopu - měli čtyřbarevnou sadu v 50ml lahvičkách asi za tisíc korun..Tehdy ještě nebyly tak vysocesvítivé LED a v úplně všech barvách, ani LED pásky a vše z LED, takže "tuneři" různě barvili klasické žárovky. Pár továrních, krásně transparentně modrých 10W sufitek jsem kdysi dávno od svého automechanika dostal, ale od přibližně té doby se po tomhle všem slehla zem.
Napadlo mě ale, že se ty barevné laky ještě pořád někde dělat musí. Dozajista někde u rejžáků, tam ekoteroristy moc nežerou.
A skoro cokoli se u rejžáků vyrobí, by teoreticky mělo jít i někde koupit.
Možná-spíš určitě, jenom špatně hledám a na špatných místech.
Oranžové žárovky do bezbarvých blinkrů i nepříliš časté, červené dvouvláknovky i barvené kontrolky či žárovky do podsvitu se pořád ještě prodávají. Vezmu-li tu oranžovou do ruky, je lakovaná něčím poměrně dobrým a odolným, protože se to na 21W žárovce spálí až za více, než rok každodenního provozu.
Poláci a Maďaři pořád ještě prodávají čelně lakem barvené, 25 a 40W síťové reflektorové žárovky, lakované obyč čiré žárovky E27 jsem kdysi před Vánoci zahlédl i u rákosů.
Stále před Vánoci jsou prodávané náhradní žárovky - do klasických vánočních šňůr, ty jsou také barvené nějakým transparentním lakem..
Pokud by někdo tyhle laky měl náhodou doma, rád a dobře zaplatím za nabarvení těch několika málo /do 6ks od barvy a typu/ malých žárovek.
Opravdu se nechystám vyrábět "barevnou hudbu", to už mám dávno všechno sebou, i AR9/73
Je to vesměs do starých skvělých zařízení, kde to původně takhle bylo řešeno - ať už barvené podsvícení měřáků, stupnice či jinak.
Ty sufitky jsou zrovna do skromné sbírky NDR souprav Regent-Vermona, do jejich typické, původně velmi efektní, žárovkové indikace vybuzení.
Bez vybuzení zeleně svítící, obdélníkové plexi se stoupajícím vybuzením postupně rudne. Nejspíš to dříve narození budou pamatovat. Zesilovače i bedny jsou po GO, sehnal jsem do nich téměř vše původní - od jednoho "východoněmeckého" překupníka, přímo z Klingenthalu - až na žárovky
Kdybyste něco podobného, jako laky na žárovky nááhodou někde zahlédli, tak bysem moc prosil o linky. Velké díky.