Rukojeti pro dláta
Moderátor: Moderátoři
Rukojeti pro dláta
No v nejhorším to vykrouhám na soustruhu z kusu bukový fošny a z železný trubky vysoustružím obě kování. Asi to bude rychlejc a určitě levnějc než z nějakýho ešopu s poštovným...
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:...
No v nejhorším to vykrouhám na soustruhu z kusu bukový fošny a z železný trubky vysoustružím obě kování. Asi to bude rychlejc a určitě levnějc než z nějakýho ešopu s poštovným...
Koupit hotové a ještě k tomu za rozumnou cenu bude asi trochu problém.
Pokud bys chtěl vyrábět sám, tady máš něco pro inspiraci . . .
Koupit snad jedině tady a možná by ti vyrobil i rozměr na zakázku
Ptal jsem se. Pokud neseženeš zcela vyschlou akátovou kulatinu, tak ti zbyde jen buk a u něj se bez kování hlavy neobejdeš, protože praskne a nebo se rozhrne po pár ranách kladivem. A kroužek na přechodu musí být i na akátu, jinak ho dláto svým kuželovým čtyřhranem roztrhne.
to termit: Díky, ale to je strašná cena, to si to udělám sám. Celý menší dláta jsou za podobnou cenu...
to kokun: Díky, postup dobrej, akorát netuším co to je vlašťovka a jak se s ní dělá a o černým ořechu jsem v životě neslyšel. Taky netuším co je světlicový olej a vlastně ani co to je to japonský vybrání dláta a jak ho případně vybrousit.
Celeron píše:to kokun: Díky, postup dobrej, akorát netuším co to je vlašťovka a jak se s ní dělá a o černým ořechu jsem v životě neslyšel. Taky netuším co je světlicový olej a vlastně ani co to je to japonský vybrání dláta a jak ho případně vybrousit.Zítra zkusím zavolat Mistrovi přes truhlařinu.
Na ten článek z odkazu jsem narazil náhodou, při hledání něčeho k těm rukojetěm - tedy vlastní zkušenost žádná.
Protože ale můj otec byl bednářem, tak něco málo o dřevě(ech) i vím.
Vyráběl kdysi (jen pro dobré známé) i malé (cca 1 až 5 litrů) dekorační bečičky-soudečky (na podstavci) z "různobarevných dřev" a mosaznými (bezbarvým lakem lakovanými) obroučkami - i s pípou. Jednotlivé dužiny skládal tak, aby se střídaly jejich různé barvy (buk, či jasan = bílý; akát = žlutý; třešeň/višeň = červená; trnka = červenohnědá; ořech/vlašský/ = tmavě hnědý; dub = světle hnědý; . . .).
Taky vím, že z (našich) jehličnanů bude asi nejtvrdší modřín, pak bor a z listnáčů snad habr (dub; jasan; buk a pak i ten ořech).
Ale protože internet (a strejda Google) je "všemocný", tak tam najdeš vše i o černém ořechu a zrovna tak třeba i o tom světlicovém oleji.
I k japonským truhlářským dlátům se dá ledacos dohledat (např.) - mě tam zaujala především tato věta:
Rukojeť vyrobena z japonského červeného dubu.
Pokud to budeš chtít vyrobit sám (samozřejmě, že nebudeš "solit" 250,-peněz za "blbou" rukojeť, byť "značkovou") tak taky kvůli tomu nepojedeš do Jižní Ameriky pro černý ořech, anebo do Japonska pro červený dub.
Uděláš to z toho, co budeš mít nejdostupnější (třeba ten dub, či buk) a účel to zřejmě splní zrovnatak, jako kdybys to vyrobil z těch exotických dřev
Ale vedu v patrnosti, asi budu potřebovat oheftit sadu jehláků, nechci si jehlák znova narvat do dlaně.
Jakej máš největší průměr okovanej na obou koncích?
Díky
- Přílohy
-
velKZ13.51.jpg- Hoblík vlaštovka
- (15.89 KiB) Staženo 311 x