Hodnota kondenzátoru u elektrické sekačky

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dvorak

Hodnota kondenzátoru u elektrické sekačky

#1 Příspěvek od dvorak »

Nedávno mi odešla travní el. sekačka, zkusil jsem vyměnit kondenzátor, ale jelikož jsem neměl kondenzátor o hodnotě 14 mikrofaradů, který tam byl, nahradil jsem jej kondenzátorem 16 mikrofaradů. Sekačka stejně nešla. Hrála roli kapacita ?
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Ne.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Co znamená "odešla mi sekačka"? Kdyby jsi raději popsal závadu, dalo by se i diskutovat. Jinak běhový kond 14-16uF je v toleranci 20%. Tedy OK. Alen tyto kondy se dají lehce změřit a ne bezhlavě vyměňovat.
..to bude jen ňákej odpůrek
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

To by určitě neměla, vždyť je to rozdíl jen asi 15%.
Chyba bude jinde...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

Při toleranci obou ±20% by paradoxně mohlo dojít k tomu, že ten 14µF mohl mít skutečnou kapacitu vyšší jak ten 16µF.
Prostě si vem měřák a změř vinutí, nedomnívej se, věz!
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
dvorak

#6 Příspěvek od dvorak »

Popis závady - motor jen vrčí a netočí se.
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

Jde s ním volně točit bez napětí? Co brzda? odskočí při zapnutí? Nemá rotor axiální vůli-nelepí se na stator?
..to bude jen ňákej odpůrek
Hifista

#8 Příspěvek od Hifista »

Volně s tím točit nejde, protože v klidu je rotor zabrzděný. Ale vyzkoušej si, jestli skutečně nemáš zadřené ložisko-zrovna jsem toto letos na jaře řešil. Nejdřív jsem chtěl běžet pro novou sekačku, pak jsem to ještě rozebral, ložisko rozpohyboval a promazal. Letošní sezonu pak už zvládla sekačka bez problémů.
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Je potřeba změřit to vinutí, případně zkontrolovat i vnitřní spoje motoru. V podobném případě se vinutí zdálo při měření v pořádku a sekačka se při zkoušce rozjela. Až po kompletní demontáži motoru jsem zjistil, že je vadný spoj z vinutí pomocné fáze na svorkovnici. Nepravidelně a nečekaně ztrácel kontakt vlivem otřesů a vibrací za provozu.
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

Když už jsme u těch jednofázů s kondíkem, před dvěma lety mi odešel motor v týhle pilce. Občas cukal, občas jen bručel a nebo běžel pomalu nazpátek. Docela mě překvapilo že u 370W motoru je kondík 100uF/275AC. A byl velikosti jako 8uF, co se běžně dává do zářivek. Bylo mě to podezřelý a tak jsem ho změřil a opravdu 82uF.
Takovouhle obrovskou kapacitu rozběhovýho kondu jsem na motoru ještě neviděl. Jak se to vlastně určuje, o tlustoproudých motorech toho moc nevím. :oops:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

Motor může být výrobcem přizpůsoben podle konkrétních požadavků na záběrný a jmenovitý moment. Kapacita se pak může lišit od obvyklých hodnot - je optimalizovaná pro daný typ motoru.

Jinak záleží jestli jde o kondenzátor rozběhový, běhový nebo pro běh třífázového motoru v jednofázové síti.
Určení kapacity pro běžné požadavky viz třeba kalkulačka pro jednofázové motory.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Hmm, já jsem ten motor moc nezkoumal, protože jak jsem sundal plechovou krycí vaničku na kondíku, tak se z děr do motoru vyvalil parádní smrad spáleniny. Odvezl jsem ho na přemotání. Takže nevím, zda má odstředivku a kond je rozběh a nebo trvalej. Když jsem ho po přemotání zkoušel (motač neoznačil vývody) tak si myslím, že jsem při rozběhu žádný cvaknutí neslyšel.
A propo, v tý kalkulačce je psáno pro jednofáz motory a přitom tam mají pro rozběh a trvalej defaultně 400V. Pokud zadám pro ten můj motor 230V tak pro rozběháč mi vyjde skoro 80uF, pro trvalej 24uF. Takže v tom mým motoru asi odstředivka je.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“