Regulace otáček ss motorku

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Priman

Regulace otáček ss motorku

#1 Příspěvek od Priman »

Potřeboval bych poradit s regulací stejnosměrného motoru 24V 0.5A. Mám trafo 220/24V, motorek, a chuť sem tam ugrilovat pár kuřátek. Bude mi fungovat třeba tato regulace: http://pokusy.chytrak.cz/schemata/wmp.htm ? :oops: :roll:
Banda

#2 Příspěvek od Banda »

To víš, že jo. Proč by ne?! :)
Priman

#3 Příspěvek od Priman »

No nejni mi jasný, jestli ta regulace bude fungovat i na 24V, když na schématu je 12V. Ke všemu motorek má 4 fousy, teda +/- buzení, +/- kotva, nevím "kam co strčit". Nejsem elnik a nedokážu si tyhle věci vydedukovat, zas mám ale šikovný ruce schopný ty součástky napájet a hlavně zásobu kuřat v mrazáku... :twisted: Poradí prosím někdo trpělivý?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

Priman píše:No nejni mi jasný, jestli ta regulace bude fungovat i na 24V, když na schématu je 12V. Ke všemu motorek má 4 fousy, teda +/- buzení, +/- kotva, nevím "kam co strčit". Nejsem elnik a nedokážu si tyhle věci vydedukovat, zas mám ale šikovný ruce schopný ty součástky napájet a hlavně zásobu kuřat v mrazáku... :twisted: Poradí prosím někdo trpělivý?

24V už 555 asi nepřežije. Když ale budeš napájet řídící obvod 12V přes nějaký stabilík, tak to bude chodit.
Jestli má ten motor oddělené buzení, tak by se dalo vymyslet shuntování, aby se to točilo ještě rychlej :)
stepa
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od stepa »

Priman píše:No nejni mi jasný, jestli ta regulace bude fungovat i na 24V, když na schématu je 12V. Ke všemu motorek má 4 fousy, teda +/- buzení, +/- kotva, nevím "kam co strčit". Nejsem elnik a nedokážu si tyhle věci vydedukovat, zas mám ale šikovný ruce schopný ty součástky napájet a hlavně zásobu kuřat v mrazáku... :twisted: Poradí prosím někdo trpělivý?

no ty 4 fousy podle mne znamenaji ze mas nezavisle buzeny stator....na ten prived permanentni napeti a PWM posilej do kotvy

mozna bych dal misto toho BDcka nejakej vykonovej N-MOSFET...maji, teda spis nemaji skoro zadny odpor v sepnutym stavu, tak ti nebudou topit

EDIT: Peca ma pravdu... bud napajej ridici cast pres stablik, nebo zvol jinou koncepci
Priman

#6 Příspěvek od Priman »

Já si nejdřív myslel, že bude stačit jen poťáček... :D ... než mi posvítil na cestu 8O . Takže když si vaše rady shrnu: Stator napájet +/- 24V z trafa (a mám 2 fousy z krku), z trafa přes stabilizátor 24/12V do této regulace, z ní výstup na kotvu - uhlíky. Takže jeden uhlík bude mít -24V z trafa a na druhým bude výstup z regulace? Já vím, asi blbý dotazy...
Banda

#7 Příspěvek od Banda »

Vidíš Primane, ještě že jsi se zeptal, málem bys odpálil IO. Promiň že jsem to přehlédnul. Kdyby jsi potřeboval pomoc s tím schématem, najdeš mě na ICQ. Jinak to nejsou blbé dotazy, těmhle dotazům já říkám ujišťovací, protože je to tak, jak píšeš. Blbý dotaz by byl třeba " Proč nemůže traktor lítat? ". Jinak hodně zdaru s konstrukcí, Banda.
Naposledy upravil(a) Banda dne 29 črc 2007, 11:00, celkem upraveno 1 x.
Priman

#8 Příspěvek od Priman »

Icq nemám nainstalované, nemůžem to vyřešit tady? Stačí jen trochu popostrčit....
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

Účastnil jsem se dosti akcí, kdy se grilovalo prase a semtam i kuřata, ale nikdy nebylo nutné měnit počet otáček. Doufám, že je ti jasné, že musíš mít převodovku a že bez převodovky to motor neutáhne. Potom mi není jasné, proč chceš regulovat otáčky.

K tomu motorku- ještě je nutný usměrnovač, o tom se nezmiňuješ.

Ale pokud je motorek s cizím buzením, tak by měl jít napájet rovnou střídavým proudem z trafa. Aspoň tak to fungovalo ve stavebnici MERKUR Elektro i v mašince MERKUR.
Banda

#10 Příspěvek od Banda »

Zapoj to tak jak píšeš. Jestli však opravdu potřebuješ, aby Ti někdo překresli to schéma, tak dej aspoň email.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Lukas-Peca »

je to dostatečně pochopitelné?
Přílohy
pwm.GIF
(4.47 KiB) Staženo 193 x
PavelFF

#12 Příspěvek od PavelFF »

Moc se ti to nepovedlo. Co ten zkrat na motoru? Označ zem.

Po usměrnění střídavých 24V vznikne např. +30V, takže buzení bude přetížené (pokud nebude zkratované, jako na obrázku)..
Priman

#13 Příspěvek od Priman »

Řeším problém zapojení regulace otáček, ne technickou stránku grilování. Ale vysvětlím: Motorek bych rád později využil i na jinou věc, kde bude regulace nezbytná a současná nepříliš šťastná konstrukce grilu mi těma kuřatama točí 45ot/min, což mi přijde dost. Místo abych upravoval převody, přijde mi rozumnější, zvlášť s ohledem na plány budoucí, regulovat rychlost otáčení.
Priman

#14 Příspěvek od Priman »

OK! Díky všem, kdyby někdo chtěl poslat nějaké nápady: 1.honza75@seznam.cz
mikollar

#15 Příspěvek od mikollar »

kde tam je skrat? stator a rotor maju prepojene - cize zem
Odpovědět

Zpět na „Poradna“