Regulace otáček ss motorku
Moderátor: Moderátoři
-
Priman
Regulace otáček ss motorku
-
Priman
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Priman píše:No nejni mi jasný, jestli ta regulace bude fungovat i na 24V, když na schématu je 12V. Ke všemu motorek má 4 fousy, teda +/- buzení, +/- kotva, nevím "kam co strčit". Nejsem elnik a nedokážu si tyhle věci vydedukovat, zas mám ale šikovný ruce schopný ty součástky napájet a hlavně zásobu kuřat v mrazáku...Poradí prosím někdo trpělivý?
24V už 555 asi nepřežije. Když ale budeš napájet řídící obvod 12V přes nějaký stabilík, tak to bude chodit.
Jestli má ten motor oddělené buzení, tak by se dalo vymyslet shuntování, aby se to točilo ještě rychlej
Priman píše:No nejni mi jasný, jestli ta regulace bude fungovat i na 24V, když na schématu je 12V. Ke všemu motorek má 4 fousy, teda +/- buzení, +/- kotva, nevím "kam co strčit". Nejsem elnik a nedokážu si tyhle věci vydedukovat, zas mám ale šikovný ruce schopný ty součástky napájet a hlavně zásobu kuřat v mrazáku...Poradí prosím někdo trpělivý?
no ty 4 fousy podle mne znamenaji ze mas nezavisle buzeny stator....na ten prived permanentni napeti a PWM posilej do kotvy
mozna bych dal misto toho BDcka nejakej vykonovej N-MOSFET...maji, teda spis nemaji skoro zadny odpor v sepnutym stavu, tak ti nebudou topit
EDIT: Peca ma pravdu... bud napajej ridici cast pres stablik, nebo zvol jinou koncepci
-
Priman
-
PavelFF
K tomu motorku- ještě je nutný usměrnovač, o tom se nezmiňuješ.
Ale pokud je motorek s cizím buzením, tak by měl jít napájet rovnou střídavým proudem z trafa. Aspoň tak to fungovalo ve stavebnici MERKUR Elektro i v mašince MERKUR.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
-
PavelFF
-
Priman