Pattex 100% (přesunuto)

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

#31 Příspěvek od mi-ro »

Vy naděláte, já si namíchám trochu hladký mouky s vlažnou vodou a je to.
Ale vážně, kupuji v hradecké modelářské prodejně lahvičky (asi50ml) za 50,- kus a můžu si vybrat ze čtyř druhů podle hustoty husté-normál-řídké-superřídké. Odlišené barvou víčka. Přikoupím i Aktivátor-urychlovač tvrdnutí spray Butanu nebo co to je za srágoru. Řídkým zalévám jádra feritových traf nebo tlumivek, fixuju vývody traf a p. Spokojenost za ty prachy.
..to bude jen ňákej odpůrek
danhard

#32 Příspěvek od danhard »

lesana87 píše:Ale danhard nepsal nic o vteřiňáku, psal o tom univerzálním flexibilním lepidle Pattex 100% s gelovou konzistencí na bázi FLEXTEC polymeru bez obsahu rozpouštědel.

Tak tak, držel jsem se jen tématu vlákna. Děkuji děvenko :D
konosuke

#33 Příspěvek od konosuke »

oblíbené modelářské, kutilské a bastlířské lepidlo bylo Kanagom, stejně všichni říkali kanagon, nevim proč, lépe se vyslovovalo asi (přilep to kanagonem - to zní lépe) receptura a složení obchodním tajemstvím firmy no ale byly učiněny pokusy vyrobit doma, třísky, střepy plexiskla rozpustit v acetonu, toluenu a hotovo, vzdoroválo vodě
https://www.zbozi.cz/vyrobek/chemoplast-kanagom-40-g/
velká tuba 3 Kčs no a malá 2 Kčs, dobré, co
dřevo, papír, kov, keramika, sklo - jenom na pryž a plast nevhodné
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
decmen

#34 Příspěvek od decmen »

Já si letos koupil na Ampéru v Brně nějaký zaručený vteřiňák, pán s tím tam lepil boty, 10-ky matky a pod., radil aby byla lahvička v lednici.
Tak jsem poslechl a zatím spokojenost. Měl tam tuším 3 velikosti lahviček, koupil jsem tu prostřední asi za 250Kč nebo tak nějak.
Je fakt, že různých vteřiňáků od 25,- do 60,- za 3g jsem vyzkoušel hafo a vždy stejný efekt-za týden prázdná vyschlá tuba v šuplíku :-(
Hydrawerk

#35 Příspěvek od Hydrawerk »

To je na 90% lepidlo Universum.
starecd

#36 Příspěvek od starecd »

decmen: toto lepidlo se prodávalo pod různými názvy, třeba omega. Dej si ale pozor na maličký kousek něčeho a je s lepidlem amen.
decmen

#37 Příspěvek od decmen »

Jo, tak je to Universum 10g.
Celeron

#38 Příspěvek od Celeron »

konosuke píše:oblíbené modelářské, kutilské a bastlířské lepidlo bylo Kanagom,

Jo ale musel jsi rozlišovat. Kanagom byl červenej a modrej. K použití byl jen červenej, smrděl acetonem. Ten modrej smrděl jako syntetický ředidlo a byl na dvě věci.
Kanagom se vyrábí i nyní ale nemohu si pomoci, je podstatně horší než ten z 80-tých let. Mohu porovnat, tenkrát jsem koupil krabicový balení 100ks za cca 200 kaček a mám jich ještě asi 30 ks uložených ve studeným sklepě. Dodnes použitelný, jen se tuba musí párkrát převrátit aby se rozmíchaly sedliny. :wink:

K vteřiňákům: Nejlepší, co jsem zkoušel asi byl a je Loctite 401, velký balení 50gr. Jo a jak tu někdo psal, že musí být co nejslabší vrstva. Pokud se zastříkne Aktivátorem, tak vytvrdne v jakýkoliv vrstvě ale je dost křehkej. V nouzi se s tím dá i vyplnit libovolný prostor. Do místa, který se chce vyplnit se nakape vteřiňák a rozšmidlá po ploše. Pak se na něj nasype klouzek, zeolit, dětskej zásyp nebo třeba brusný prach ze dřeva a zakape se řídkým vteřiňákem. Ten se vsákne a rychle vytvrdne. Brousit to pak jde asi jako polyesterový tmel s plnidlem dřevěnejma pilinama.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
starecd

#39 Příspěvek od starecd »

EKKAR

#40 Příspěvek od EKKAR »

Hlavní rozdíl u Kanagomu byl ve složení - červenej byl roztok nitrocelulózy neboli de facto to byl gelovitej celuloid, proto taky tak hořel (čmoudivě a vystřeloval prskance plamene) - modrej měl základ v roztoku polystyrolu ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#41 Příspěvek od Celeron »

EKKAR píše: modrej měl základ v roztoku polystyrolu ...

A neslepil skoro nic. A tak ho už nedělají. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
konosuke

#42 Příspěvek od konosuke »

jo abych nezapomněl: Kanagom je deváté studiové album české rockové skupiny Olympic (1985)
http://img24.cz/images/56149039967408567108.jpg
modrý K se hodil leda na fixaci stavěcích šroubů mgf hlavy nebo feritového jadérka vf cívky, i to se zkoušelo
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
EKKAR

#43 Příspěvek od EKKAR »

Já to taky nerozporuju, jen popisuju, co to z hlediska chemickýho bylo ... Ještě se prodával Supercement, sírově žlutá tuba a šedej uzávěr s roztírací tyčinkou v počátku prodeje, pak už jen klasika bílej nebo slonovinovej polypropylénovej šroubovací špunt ... Supercement měl vinylovej základ, hořel úplně jinak než červenej Kanagom a samozřejmě taky jinak smrděl ... Ale Supercement na rozdíl od Kanagomu jakmile začal gelovatět (stárnutím), tak už nelepil - ten nitrocelulózovej základ Kanagomu byl na tohle lepší, lepil i zhoustlej a dal se v případě potřeby přiředit acetonem nebo toluenem - na zhoustlej Supercement neplatil ani ten toluen, lepidlo se muselo jako nelepící vyhodit.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
konosuke

#44 Příspěvek od konosuke »

též Resolvan, Herkules, Syndetikon a Drago, každé bylo na něco dobré ale žádné na všechno, tuhle vymoženost přinesly až vteřiňáky
danhard

#45 Příspěvek od danhard »

Vteřiňáky jsou taky jen na něco a mám na ně respirační alergii.
Bakelit lepím odjakživa epoxidem :D
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“