Zdroj pro NTB DELL - opravu jsem vzdal, vyřešeno.

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brozicek

Zdroj pro NTB DELL - opravu jsem vzdal, vyřešeno.

#1 Příspěvek od Brozicek »

Vnukovi odešel zdroj pro NTB 19,5V / 4,62A (viz štítek). Koupil si náhradní zdroj, ne originál, ale podle prodejce ekvivalent stejných parametrů. Po připojení náhradného zdroje hlásí NTB, že je použit neoriginální zdroj a nezačne nabíjet. Pokud "nějak zahýbe konektorem", tak nabíjení naskočí.
Ten zdroj mimo napájecí kontakty má ještě středovou špičku, která provádí nějakou kontrolu, možná teplotu baterie nebo zdroje. Podle impedance na té špičce snad NTB rozezná originál od ekvivalentu.
Šlo by nějak tu kontrolu originálu v NTB ošidit?

Jinak jsem se pokusil najít v tom originálu nějakou vadu. Slepené pouzdro jsem rozštípl na dvě poloviny. Vnitřek je vylit nějakou polotvrdou gumovou hmotou - viz obrázky. Zkontroloval jsem jen, zda je na vstupním kondenzátoru napětí, bylo tam 327 V. Zkontroloval jsem výstupní kabel a měřil napětí a případný zkrat na výstupních kapacitách. Zdroj napětí nedává a zkrat na výstupu není. Tak je to elektronika na primáru nebo sekundáru zdroje.

Ta bílá hmota neumožňuje měření a v podstatě žádnou opravu. Vzdal jsem to a zdroj půjde do sběrného dvora.
Přílohy
Zdroj strana 2.JPG
(200.69 KiB) Staženo 168 x
Zdroj strana 1.JPG
(186.73 KiB) Staženo 196 x
Nálepka originálu DELL.JPG
(159.01 KiB) Staženo 145 x
Naposledy upravil(a) Brozicek dne 07 říj 2017, 08:22, celkem upraveno 1 x.
JiriTom

#2 Příspěvek od JiriTom »

Brozicek píše:..........................Ten zdroj mimo napájecí kontakty má ještě středovou špičku, která provádí nějakou kontrolu, možná teplotu baterie nebo zdroje. Podle impedance na té špičce snad NTB rozezná originál od ekvivalentu.
Šlo by nějak tu kontrolu originálu v NTB ošidit?...............

Bylo by možné detailně vyfotit ten konektor ? Pokud máš rozdělaný ten původní zdroj, mělo by tam jít vysledovat, jestli kabelem vedou ke konektoru 3 vodiče.
Pokud s tím někdo má konkrétní zkušenosti u toho původního zdroje, napište pls... I mě by to zajímalo. Díky.
teufel

#3 Příspěvek od teufel »

Ve zdroji je 1-wire EPROM s daty o nabíječce. Když jsou data špatná, natebook sice na takový zdroj jede, ale nenabíjí. Jak to celé funguje, a jaká data mají být v EEPROM a programátor 1-wire EEPROM bude v článku v Praktické elektronice 10/2017
JiriTom

#4 Příspěvek od JiriTom »

Jak se ta data dostanou do NB ?
Brozicek

#5 Příspěvek od Brozicek »

Kabelem vedou tři vodiče, dva silné napájecí a jeden tenký spojený s tou středovou jehlou. Tenký vodič je zapojen ve zdroji na nějaký obvod s tranzistorem s nožičkami a dalšími SMD součástkami. Je to v té bílé hmotě, dál jsem to nepitval.
Konektor je tvořen dvěma kontaktními "válci", vnější je minus pól, vnitřní je plus. V ose vnitřního válce je ta kratší tenká špička připojená na tenký vodič. Fotilo by se to obtížně.
Naposledy upravil(a) Brozicek dne 17 zář 2017, 09:48, celkem upraveno 1 x.
JiriTom

#6 Příspěvek od JiriTom »

Tak jsem vycukl konektor z NB (HP EliteBook) a je to tam také (už dříve se mi zdál ten středový kolík nějak tenký... :) ale podrobně jsem na to nekoukal ) - takže díky vám, člověk se učí celý život...

EDIT: wire EPROM: https://www.vpcentrum.eu/ds2502-pamet-e ... 1kbit-to92
Brozicek

#7 Příspěvek od Brozicek »

Tak to, co jsem považoval za tranzistor, je asi ta EPROM. Z venku se od tranzistoru neliší.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Jenys »

S tímhle zdrojem jsem se setkal v pondělí a také jsem ho odložil a pánovi jsem doporučil, aby koupil nový a ještě zkontroloval bateri v noťasu. Zdroj byl na boku s trochu roztaveným plastem, takže to vypadá na přetěžování díky špatné baterii. Donesl jen zdroj, že nenabíjí. Ale k vůli té hmotě se mi do toho nechtělo ani lézti.
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Vonkajsi plast valca na konektore je minus, vnutorny plus a tenky stredovy pin je 1-wire pre EEPROM (skutocne vyzera ako tranzistor v TO-92 puzdre). Najcastejsia zavada tychto zdrojov je zlomeny a skratovany kabel alebo preruseny ten stredny vodic, pripadne rozpadnuty konektor (ak je svietiaci).

HP pouziva rovnaky konektor, ale namiesto EEPROM tam ma len nejake odpory.
Brozicek

#10 Příspěvek od Brozicek »

Zdroj vnukovi vyměnili ještě v záruce, právě kvůli zlomenému svítícímu konektoru (někde je tam slabé místo).
Nyní je kabel zcela v přádku a závada je přímo ve zdroji, bohužel.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Jenys »

Tady ten zdroj ani nesvítil a přivodním kabelem to nebylo, ten fungoval.
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
maxim

#12 Příspěvek od maxim »

Zdravím, mám pocit, že by mi ten zdroj někde měl ležet, zítra bych se po něm kouknul pokud by byl zájem.
breta1

#13 Příspěvek od breta1 »

Ony už ty komunikační kolíčky mají i noťasy HP a beztak jsou i jinde.
Mi to připadá jako záměrná komplikace od výrobců, aby se nedaly použít jiné adaptéry. Je to taková zlomyslnost a asi hlavní motiv je tahání peněz a koupě nového výrobku.
Všechno se dá přece uhlídat uvnitř přístroje a nevidím jediný rozumný důvod, proč nestačí jen dva dráty jako donedávna.
Brozicek

#14 Příspěvek od Brozicek »

maxim píše:Zdravím, mám pocit, že by mi ten zdroj někde měl ležet, zítra bych se po něm kouknul pokud by byl zájem.

Pokud by vnuk nepřišel na způsob, jakým "unifikovaným způsobem" je třeba zahýbat tím konektorem, aby nabíjení spolehlivě naběhlo (viz třetí řádek v úvodu vlákna), možná bychom se nějak domluvili. Reklamace tzv. ekvivalentního zdroje do Číny by byla asi komplikovaná.
Jinak je stále otázka, jak přelstít tu kontrolu NTB na použitý zdroj, aby se mohl ten ekvivalentní zdroj používat bez nutnosti nějak manipulovat konektorem.
vlado5

#15 Příspěvek od vlado5 »

Ahoj, tu máš návod, ako použiť bežný zdroj na napájanie DELL:

http://mcu.cz/news.php?extend.3212
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“