VF generátor z TV tuneru
Moderátor: Moderátoři
VF generátor z TV tuneru
- monterjirka
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
K voliči se připojil jen potenciometr a napájení. Dosah to mělo na kus drátu asi 100m. Ten kanálový volič byl skoro v každý starý celopolovodičový ČB TV TESLA, co měla předvolby.
EKKAR píše:Těžko to může fungovat do 108MHz, když "místní oscilátor" takovýho tuneru pro rádio FM pracuje buď o mezifrekvenci níž, nebo vejš než požadovanej kmitočet příjmu.
EKKARe , ty si pamatuj, že frekvence oscilátoru je u superhetu vždy o mezifrekvenci výš, protože je tak menší relativní přeladění a ladění oscilátoru jde stejným směrem, jako ladění vstupu
Ano - a já mu odpovídám, jak šel přeladit ten TV tuner, kterej jsem měl k dispozici - ono to možná bylo způsobený tím, že jsem používal originální jednotku předvoleb včetně těch pacičkovejch přepínačů a potenciometrů s jemným závitem a dlouhou dráhou. FM rádia jsem na tom chytal jen polský, co ještě vysílaly v pásmu FM1 neboli OIRT = někde v rozmezí 66 až 73MHz, do pásma CCIR = FM2 jsem to prostě s takovouhle sestavou nevytáhnul - což mi nevadilo, měl jsem vedle v poličce do pixly z cuprextitu vestavěnej tuner z věže SM-580 (v podstatě identickej co byl v Condoru) a na ten jsem mohl přijímat obě VKV FM pásma ... Ze souvislosti místního oscilátoru s přijímaným kmitočtem se pak dá usoudit, jak široce šel přeladit ten oscilátor ve zmiňovaným vstupním dílu. Je možný, že po vyvedení nějaký individuální úpravy by se dal "tahat" přes celý pásmo plynule - ale na žádnej starší "kanálovej volič" ať už Tesla, nebo Videoton, případně "jugošskej" jsem žádnou takovou úpravu neviděl, jen na modernější, s I2C sběrnicí řízeným tunerem.masar píše:EKKARe, oravan o voze a ty o koze. To, co má oravan na mysli, je úprava kanálového voliče HOPT (s axiálním převodem ladicího hřídele pro jemné ladění) na vf generátor pro tv pásma s možností rozmítání.
Nechápu proč by mělo při oscilátoru kmitajícím o MF níž chodit ladění obráceně - nejnižšímu přijímanýmu kmitočtu zase odpovídá nejnižší kmitočet oscilátoru a stejně tak nejvyššímu přijímanýmu kmitočtu i nejvyšší kmitočet oscilátoru = rozdíl je vždycky mezifrekvence, protože směšovači je ganz putna, jestli produkuje kmitočet F1 mínus F2, nebo F2 mínus F1 = v meziproduktech jsou ty kmitočty oba a je otázka usazení vstupní propusti do příslušnýho pásma, jestli tyhle zrcadlový kmitočty budou nebo nebudou schopný do MF něco dodat. Klídek Vašku, nemusíš se hned čertit - ale i já jsem si už stačil v životě něco vyzkoušet.danhard píše:EKKARe , ty si pamatuj, že frekvence oscilátoru je u superhetu vždy o mezifrekvenci výš, protože je tak menší relativní přeladění a ladění oscilátoru jde stejným směrem, jako ladění vstupuEKKAR píše:Těžko to může fungovat do 108MHz, když "místní oscilátor" takovýho tuneru pro rádio FM pracuje buď o mezifrekvenci níž, nebo vejš než požadovanej kmitočet příjmu.
Já teda nevím, ale mě to pořád připomíná V sobotu večer a v neděli ráno vs. Včera dnes a zítra...EKKAR píše:Ano - a já mu odpovídám, jak šel přeladit ten TV tuner, kterej jsem měl k dispozici...masar píše:EKKARe, oravan o voze a ty o koze. To, co má oravan na mysli, je úprava kanálového voliče HOPT (s axiálním převodem ladicího hřídele pro jemné ladění) na vf generátor pro tv pásma s možností rozmítání.