Nabíjanie druhej baterky v aute
Moderátor: Moderátoři
Nabíjanie druhej baterky v aute
potreboval by som nejakú radu alebo nejakú vlastnú skúsenosť z dobíjaním autobatérie.
Mám Citroen jumper a v ňom druhú autobatériu 12V 120Ah . Z nej mám napájané LED svetlá, zásuvky 12V a bufík.
Chcel by som ju nabíjať aj počas jazdy z autobatérie ktorá je dobíjaná z alternátora.
Chcem kúpiť DC-DC Boost Converter konkrétne tento .
Pomocou neho out výstupom dobíjať tú druhú baterku 12V120Ah .
Je to dobrý nápad alebo my odporučíte niečo lepšie alebo iný spôsob nabíjania ?
Za pomoc vopred ďakujem .
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
dělal jsem to u dvou VW Transportérů přes relé, které přídavný AKU (100Ah trakční) připojoval až po nastartování. Relé je zapotřebí pro spínání aspoň 40 A a pojistky nejmíň 60A, protože při zcela vybitém přídavném AKU teče do něj i velmi velký proud z hlavní baterky. A dostatečně dimenzovat přívodní nabíjecí vodiče (cca 10mm²). Je možno též spojit hlavní a přídavnou baterku přes Shottkyho diodu, ale přídavná bude mít o úbytek na diodě menší nabití (nezkoušel jsem). Už se to zde řešilo, stačí pohledat. Např.: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=80904
nebo, je tam i schema zapojení:
www.transporterclub.cz/forum
- Martin_Fio
Ale niekdo tu píše načo relé , potom zas nejaké výkonové žiarovky pridať , tak neviem ako ďalej .
No áno oddelovač je drahé zariadenie asi pre ten masívny chladič . Riadi to možno zas procesor tak programátor potrebuje tiež na kafé
Ešte ma napadlo že to tiež spínať mosfetom ako ich zariadenie ale zas veľa elektroniky tam nechcem pchať a ani nemám toľko času sa s tým zaoberať a niečo vymýšlať . A ak my zhorí iba mosfet tak si môžem gratulovať