V-metr s ICL7135 @ přesnost a stab. ref. kmitočtu
Moderátor: Moderátoři
Jinak potlačení o 25dB je strašně málo. A průběh funkce (kopce ) ukazuje, že snažit se o stabilitu oscilátoru smysl má, protože třeba na pětce v grafu je možno získat asi dalších 30dB proti nejnepříznivějšímu případu.
Zajímavé je, že třeba u převodníku ICL7106 se přesnost oscilátoru ani příliš neřeší. Sice je tam tabulka vhodných potlačovacích kmitočtů, ale kondenzátor v oscilátoru je v aplikační poznámce na str.7
http://www.intersil.com/content/dam/int ... /an052.pdf
doporučován s tolerancí 10%.
Ale tam, kde kromě rušení síťovým kmitočtem (jeho násobky) převládnou frekvence jiné (např. spínané zdroje, frekvenční měniče atd.), bude i snaha o přesný hodinový kmitočet převodníku zbytečná. V takových případech je třeba rušení omezit hlavně krátkými měřícími přívody a případně i stíněním.
To je můj názor.
EDIT: Jestli jsem to pochopil správně, tak ujížděním té frekvence takt. oscilátoru se bude měnit "jen"
- velikost potlačení té nežádoucí 50Hz složky,
- bude "ujíždět" i integrační časovka,
- nepatrně i počet čtení/s (samože v řádu asi stovek µs, či jednotek ms).
Ano, ale spíše bych napsal, že s ujížděním takt. oscilátoru se budou měnit i kmitočty, na kterých dochází k maximálnímu potlačení jejich rušení. Je to relativní, viz. dokument od danharda, kde při "krystalové" přesnosti oscilátoru údajně "ujel" naopak síťový kmitočet o 3 Hz (47Hz, ikdyž tomu moc nevěřím) a max. potlačení tím pádem dosaženo nebylo.gepard píše:...Jestli jsem to pochopil správně, tak ujížděním té frekvence takt. oscilátoru se bude měnit "jen"
- velikost potlačení té nežádoucí 50Hz složky,
- bude "ujíždět" i integrační časovka,
- nepatrně i počet čtení/s (samože v řádu asi stovek µs, či jednotek ms).
- bude ujíždět integrační časovka - ano, ale od toho je přece použit systém dvojité integrace, tzn. jakou chybu přičteš v první fázi, takovou odečteš ve druhé a chyba se na výsledku neprojeví. Je to právě dvojitá integrace, která umožnila použít jako hodiny obyčejný RC oscilátor.
Změna počtu čtení/s není ve většině případů významná.