Dřevěné sloupy na vn?
Moderátor: Moderátoři
Dřevěné sloupy na vn?
A pořád váhám, zda to nepatří do sekce "Vtipy, vtipné články a odkazy..."
Neumím si totiž představit portál 440 kV vedení ze dřeva. Z betonu už ano, i když po celém světě vidím převážně jen kovové z profilů.
Naopak - i dřevěné sloupy "desítky" mají uzemněné konzole a pochopitelně - ta konzole musí být s uzemněním nějak spojená. O armatuře v betonových sloupech nemluvě.
Autor ještě nikdy neslyšel o krokovém napětí či druhé poruše IT soustavy?
Vždyť kolik takových případů bylo za 80 let existence vysokonapěťových vedení na betonových sloupech zaznamenáno? Jistě, vyloučit nějaké riziko opravdu zcela nelze, ale to platí obecně pro jakoukoli energii. Ale, jestli se nějaký jev vyskytuje takto vzácně, bylo by extrémně drahé zabezpečovat se proti němu technickým opatřením.
Tím samozřejmě nemyslím zrovna ty dřevěné sloupy, ale třeba oplocení těch betonových nebo něco podobného. Kráva je prostě kráva, má dlouhý krok a krokové napětí si na ní smlsne.
Co vy na to, praktici?
- radioelectrum
Takže autor chce říci že beton je hořlavější než dřevo ?
Já si podle textu myslel že to je nějaký vědec vystudovaný v nějakém z humanitních oborů se specializací na životní prostředí, takže mne toto úplně dostalo: Autor je absolventem Elektroenergetiky na VUT v Brně.
Pokud máme takovéto odborníky, tak se nemusím bát ucházet se o místo profesora českého jazyka!
Od kedy EU zaujima nejaky rozvoj polnohospdarstva a chovu. Hahaha
Zatvorili sme mliekarne a cukrarne
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Co se týká náhrady škody, tam by se dalo zabojovat, ale otázka je, jak má ČEZ sepsaný to věcný břemeno (nějaký mít musí, když to je na cizím pozemku). Ty zvířata nezabil pták, to se stalo na straně ČEZu a to ji nemusí zajímat. Ty zabil až následek poruchy na straně ČEZu. Doktor by se vyřádil...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Ale spíš bych to viděl na zhovadilost, kterou v poslední době vidím na více místech- viz foto.
Pamatuju si, že už někdy před plyšákem (nebo chvíli po) byl v televizi dokument, ve kterém nějaký věděc upozorňoval na nebezpečnou konstrukci linek VN. Konkrétně na to, že všechny tři fázové vodiče byly namontovány ve stejné rovině. Takže pokud větší pták sedne na jeden fázový vodič, tak lehko dosáhne křídlem na druhý. Tak se potom začaly více objevovat sestavy, kde je prostřední vodič výš než oba krajní. Zde pták už křídly nedosáne na vedlejší vodič.
Ale dnes se na to už asi zapomnělo...
- Přílohy
-
Sloup.jpg- (56.34 KiB) Staženo 287 x
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
https://pravdazvitezi.wixsite.com/cezko-info,
ale předpokládám, že na tomto serveru není dostatek odborníků v tomto oboru.
Ta konzole byla a je uzemněná, tady byla podmínkou už existující první porucha někde jinde, pták způsobil druhou. Žádný zásah bleskem, ostatně jakákoli ochrana před bleskem riziko úrazu, mechanických škod či požáru jen různě účinně snižuje, zcela vyloučit ho však neumíme, protože blesk dodnes nepřiznal některá svá tajemství. Blesk umí proletět i podél sloupu a linek nn, vn či vvn, a udeřit do země klidně pouhé tři metry od uzemněné paty sloupu. I to už jsem viděl.
Případy, kdy do vedení či sloupu nebo v jejich blízkosti udeřil blesk, bych proto nemíchal s těmi ostatními požáry a úrazy, vzniklými z jiných příčin. Připadá mi to jako míchat hrušky a jabka dohromady, prostě nefér.
Fotku nemám, zrcadlovku jsem s sebou zrovna neměl a Ericsson GH688, který jsem tehdy měl, ještě neuměl fotit.
https://docs.wixstatic.com/ugd/163552_650a0fd0fc7343ed979c6bed7974e709.pdf
Na předělání vedení z vodorovného uspořádání k trojúhelníkovému se nezapomnělo, mluví se o tom dodnes.
V prvním odstavci se píše o 22 a 35kV.Hill píše:Neumím si totiž představit portál 440 kV vedení ze dřeva.
Výraz "velmi vysoké" je zmíněn až v předposledním odstavci.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- weed_smoker
Případy vážných ohrožení či zabití osob nebo zvířat v důsledku běžných poruch i mimořádných stavů na venkovním vedení se statisticky nevyskytují tak často. Autor v článku popisuje, jako by elektrika kosila celá stáda dobytka. V okolí se podobný případ pokud vím nestal od elektrifikace v roku 1946.
Autor mě připadá jako jeden "přeštudovaný" ing csc, který zakazoval sousedovi řezat motorovou pilou poblíž okýnka do jeho sklepa. Údajně mu výfukové zplodiny na deset metrů ničily zavařeniny ve sklenicích.