bifilární vinutí teslova transformátoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ales102

bifilární vinutí teslova transformátoru

#1 Příspěvek od ales102 »

Dobrý den chtěl bych se s vámi poradit ohledně bifilární vinutí teslova transformátoru je možné takto navýt sekundární cívku popřípadě jak Tesla píše ve svém patentu že je to mnohem účinnější než klasickým vynutím.
Děkuji za odpovědi.
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Těsná vazba je vždy účinější, ale budeš mít problém s izolací, nehledě na to výrazně rozdílný počet závitů primáru a sekundáru.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
ales102

#3 Příspěvek od ales102 »

jak mám spojit ty dvě vynutí
Milan121

#4 Příspěvek od Milan121 »

Poprve bych "vynutí" prominul,ale nedá mi to.Pust "Marečku podejte mi pero" , zavyj si a pak jdi vinout třeba i bifilárně.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Já to snad navrhnu jako změnu Pravidel - kdo tady bude psát vynutí, navýjet nebo navynout, vybrace, vyset, vydle, případně i vyšeň nebo švyhnout, bude přesunutej do Hvjezdný Pjechoty. Za výraz "nabýječka" nebo "nabýjet baterku" totéž ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Kremik

#6 Příspěvek od Kremik »

No dobře, ale co když si vinutí vynutí, abych ho převinul? :D
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Měl bys nám alespoň nějakým náčrtkem schematicky ozřejmit, jak to bifilární vinutí hodláš realizovat. Možný a dost pravděpodobný problém je kromě toho, že jak je psáno výše, to nemá šanci vydržet izolace, tak také pravděpodobně zcela zazdíš funkci vlivem kapacity mezi primárem a sekundárem.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Když někde vidím "vinout bifilárně", tak je to vždycky z jednoho z následujících DVOU DŮVODŮ - buď je tam potřeba větší vodivá plocha vodiče, protože jeden nestačí svým průřezem na požadovanej proud (pak je někdy použitý i vícevodičový vinutí najednou, extrém je pak vf-lanko, kde se zvětšením počtu vodičů navyšuje povrch vodičů kvůli skin-efektu) - anebo je tam požadavek na dodržení co nejlepší symetrie/shodnosti těch dvou (nebo i víc) vinutí. Žádnej další důvod opodstatňující zvětšení počtu vodičů paralelně zapojenejch a zároveň navíjenejch na jednu špulku mi není známej ... Tazatel by se měl dostatečně jasně vyjádřit, co od takovýho řešení očekává - jestli jen zvýšení vodivý plochy a tím i proudovýho zatížení špulky, nebo taky ještě něco jinýho ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
microlan

#9 Příspěvek od microlan »

Tazatel se patrně ptá na tento teslův patent

http://www.magnetricity.com/Bifilar.php
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Kandidát na mezizávitový průraz. Jsou to "splynutý" dvě cívky v sérii. Představ si, že navineš špulku dvojlinkou, kde jeden drát je černý a druhý červený. Po navinutí spojíš konec červenýho se začátkem černýho. Mezi zbývající konce zapojíš napájení. Já takhle vinul pár měničů z důvodu přísné symetrie vinutí. Ten propoj jsem vyvedl jako střed. Při pár V to nevadilo, že tento typ vinutí je náchylný na průraz mezi závity.
Zaky

#11 Příspěvek od Zaky »

Nechci nijak zpochybňovat Teslův patent, ale mám pocit, že takhle zapojený sekundár teslova transformátoru by z důvodu mezizávitových kapacit nemohl vůbec fungovat. Proč se to vine dvěma dráty a pak propojuje, když je jednodušší vinout jedním drátem dvakrát tolik závitů a kapacita je pak zcela optimálně rozložena a riziko průrazu je nejmenší možné?
sinclair

#12 Příspěvek od sinclair »

Přesně tak, je tam obrovské mezizávitové napětí a navíc je to vf energie. To podle mě neustojí ani drát s trojnásobnou izolací, co se běžně používá do traf měničů, s velkým napětím na závit.
Nestudoval jsem ten patent, ale nebude tam fígl s komůrkovým vinutím, nebo větší vzdáleností závitů od sebe?
Takhle jsem si nabouchal hubu s "obyčejným" drátem s běžnou dvojitou izolací při opatrném převíjení feritového toroidního trafa do měniče autozesilovače - bylo tam asi 2x10 závitů na 2x50V sekundáru.
Vmžiku to sršelo na několika místech mezi závity a to běželo jen na "čistých" asi 45kHz.
microlan

#13 Příspěvek od microlan »

Tady si hledači volné energie špatně vyložili princip patentu, ve kterém jde o využití mezizávitových kapacit ke snížení vlastní rezonance cívky a tím k úspoře za tenkrát drahé kondenzátory.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“