Úprava T814A
Moderátor: Moderátoři
Já bych si při svých vlastních zkušenostech vůbec nedovolil do smyčky zv rýpat, protože už dlouho vím, k čemu to při podobných deskách vede.
Dovolit si to mohou nezodpovědný, pouze teoreticky vybavený lidi, co vidí pouze schéma a jednají podle toho, co je naučili ve škole, popř. podle toho, co vyčetli v teoretických knížkách.
Neučili Tě, že je třeba řešit nejprve příčinu a nevytloukat klín klínem?
Jak jsem napsal, je třeba nejprv řešit příčinu /tj. zdroj šumu/ a až potom, není-li jiné cesty, řešit následek, resp. úrovňové poměry v PZ a v koncích.
Vyhoď ty odpory do řiti a řeš nejprve výměnu šumících tranzistorů.
Až bude možnost kontrolovat stabilitu skopem, tak se lze pustit do mírných úprav v koncích.
Píšu záměrně "mírných", nikoli zásadních.
Rozhodně se nemíním hádat nebo si s kýmkoli něco vyčítat. Tazatel napsal dotaz, já jsem mu řekl bezbolestné vyzkoušení i s poukazem, že se třeba někdo ozve a poradí...
Toť vše...
Není vůbec důležité, kam až byl vytočen potenciometr hlasitosti. Může se stát, že je tam vmontovaný budicí pár s hodně rozdílnými betami, totéž u konců a náchylnost k zákmitům je na stole. K tomu přidejme poměrně nízké klidové proudy a z toho plynoucí činnost v nelineární oblasti i vlivem nepřesného párování - třeba, po tolika letech od výroby lze očekávat úplně cokoliv.
Totéž u kompenzačních kapacit, třeba zrovna těch 100p v rozkmitu nemusí být úplně ok nebo mizerný M1 hovňák v Boucherotu a neštěstí je na světě.
Ale tak jestli má pivo0 zajištěny od JiriToma nový pár výškáčů, tak směle do experimentů se 4R zátěží a změněnou zv.
Možná bude potřeba jen jeden - konce jsou asymetrické i topologií desky a délkami drátů, v obou koncích nemusí být v řiti oba hovňáky ani v Boucherotu, ani v blokování napájení konce na desce, rozpárované budiče a konce mohou být jen v jednom koncovém stupni, může tedy zakmitávat klidně jen jeden. Tak neověřeným experimentům zdar!
Při kmitání v konstantní úrovni několika málo voltů nic hřát ani hořet nebude, pokud to bude naneštěstí kmitat třebas někde okolo 30-50kHz. Při těchto frekvencích ještě nebude proud Boucherotem tak velký, aby začal hořet. Úroveň kmitání se ale bude měnit s vybuzením a je hodně těžko odhadovat předem, kterým směrem. Někdy může kmitání s vybuzením zaniknout, někdy se naopak rozšíří až při vybuzení blízkém plnému - až se masivněji uplatní odpor + indukčnost těch tenkých drátů, kterými je to celé propojeno.
Tohle mám už hodně bohatě "nacvičeno" třeba z AZS215, což je poměrně podobná prasečina, jen vyrobená Vráblemi. Okořeněná ještě přechoďáky na řadových konektorech a činností proudového jištění.
Pamatuju se, že nejmenší potíže s registrací šumu /při současně dobrém přenosu výšek/ měli majitelé osmiohmových třípásmovek také z Bratislavy, 1PF067xx, osazené ARN738, ARO687 a ARV168. Majitelé těchto beden si na klidový šum u 813-814A téměř nikdy nestěžovali.
Teď jsem si na to tak mimochodem vzpomněl.