Tesla B116 brum a roztřesená nahrávka.
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
Jsou u Ecomu doslova za pakatel, mají naprosto minimální svody /v nf technice docela důležité/ a vydrží. Blbě se shání hodnota 10u/63V 5x11 a 4u7/100V 5x11, ale mám jich zásobu přes dvě stovky od typu, kdyby bylo třeba. Ostatně na tech modulech i na základovce je tolik místa, že tam vejdou v pohodě i průměry 6,3 a 8mm, někde i větší.
Výborné axiální Nichicony, v rozměrech bývalých růžových TE981-TE986 má TME.
- Přílohy
-
osc.jpg- (133.73 KiB) Staženo 77 x
Já si opravdu nevzpomínám a ani jsme to kromě B73 nikdy neřešili, že by si u této řady někdo stěžoval na brum 50Hz /pokud tam nebyla zásadní závada, samozřejmě/.
Jestli to brumí i při play, tedy zadeklované snímací hlavě a nechybí tam ten násuvný, stínicí plechový kryt vývodů hlavy, tak 50Hz se tam v podstatě už nemá už jak dostat. Blbá filtrace má vždycky 100Hz.
Napadla mě ještě jedna drobnost, kterou ale nemám úplně ověřenou.
Všechna síťová trafa i motory jsou navrhované ještě na 220V. Jak dobře známe naše výrobce traf /hlavně Dubnicu/, tak se skoro bez ohledu na oteplení vždy snažili o maximální úspory mědi.
Tím chci říct hlavně to, že trafa od nich byla skoro vždycky na hranici sycení pro dané plechy.
Nemáš v síti třeba 235-240V a bručí to prostě proto, že je už přes čáru přesycené jádro síťáku a proto výrazně víc "svítí" do svého okolí?
A ještě jedna věc: Posloucháš to na dražší, kvalitnější sluchátka?
Teď jsem měřil napětí v síti a naměřil jsem 237V což je tedy dost (přestěhoval jsem se nedávno).
Další věc, nemáš ho spojený s něčím, je připojeno buď zástrčkou s ochranným kolíkem, či něco, co má mezi primárem a sekundárem "Y" kondenzátor? (Typicky napájecí zdroje k ntb apod.).
V neposlední řadě mě napadá, zda-li máš před snímací hlavou kovovou "záklopku", která hlavu "přivře" při přehrávání? Typicky když ta u B11x schází, indukuje se do ní brum z magnetického pole motoru.
Oba magnetofony mají záklopku hlavy (116 pružnou 113 pevnou).
jinak rušení je v paneláku spousty.
Magnetofon jsem zkoušel hrát jen tak bez ničeho přes sluchátka asi ve dvě ráno. Vše bylo vypnuté, TV,STB router, NB prostě vše jen lednice jela. Ale pokud by bylo něco v síti bruměly by i jiné zařízení. Je pravda že v bytě kde jsem se nastěhoval přede mnou měnily rozvod z hliníku za měď, ale krom toho že nenatáhly světlo ani vypínač do ložnice tak se jeví vše v pořádku.
Zrovna Porty jdou hodně zespoda /mám podobná sluchátka GT5, která mají myslím i stejné měniče/ a tak jakýkoliv nedostatek ještě zdůrazní.
Právě ty GT5 používám při "vychytávání much" co se odstupů týče, většinou přímo připojené na výstupy zesilovačů, kdy ta sluchátka naprosto nemilosrdně vystrčí všecko, co tam nepatří...
Jestli to nebude tím, že máš prostě na ty stroje příliš vysoké nároky, zvyklý na to, že v CD či mp3 záznamu zpravidla není ani stopa brumu.
Tady je to ale daný principem /magnetický záznam/ a je to něco za něco - buď rovný průběh už od 30Hz a maličko horší odstup brumu, anebo korekce "zaseknutý" na 50Hz a z toho vyplývající lepší odstup. Tady byla obecná snaha o co nejširší kmitočtový rozsah, ale krásné ideje konstruktéra vždy zčásti zhatí buď rozptyl traf a síťových motorů, nebo šum tranzistorů.
Limity mag. záznamu jsou co do odstupu mnohem výš, jenže za použití spec. konstrukcí a opatření. Tohle je běžný komerční stroj, třebaže vyšší třídy.
I ten blbý maďarský Mechlabor STM610 má na 19cm/s zcela jiné odstupy, než komerční stroje. Jenže má oddělené, stíněné zdroje, prostorově umístěné a izolovaně upevněné v rámu nejmíň půl metru od hlav a spoustu dalších opatření.
Subjektivně - když připojím sluchátka na tvrdé výstupy +6dBu snímacích zesilovačů, tak tam není ani stopa brumu při žádné funkci, jen neznatelný šum..
Stejně tak o u těch traf a lampiček jsem to myslel, že by přímo jejich rozptylové magnetické pole zasahovalo do prostoru, kde máš ten magnetofon umístěn...
Ale jak píšeš, samotný magnetofon, spojený jen se sluchátky, žádné zařízení s trafem uvnitř vedle, vzniká to tedy přímo v magneťáku. Pak už jen usuzovat podle toho brumu - jinak hučí indukovaný brum, zatímco nedokonalé vyhlazení zase spíš bručí (vlivem graetze je to 100Hz), atd. Zkusil bych zaskratovat vývody snímací hlavy, jestli se ten brum změní - pak by jasno, jestli se to vzniká tam, popř. "vchází" jinde.