Šalina na baterky

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Šalina na baterky

#1 Příspěvek od forbidden »

Byl jsem teď na dovolené ve Španělsku a ve městě mě tam zaujalo zajímavý řešení šalin. Po většinu dráhy měla normálně trolej jako u nás, ale v historické části města jela bez ní. V každé zastávce byla dobíjecí stanice, kam se pantograf vždycky na chvíli připojil, jinak jezdila se zataženým. V zastávce stála třeba jen půl minuty, ale stejně se dobíjela. Zajímalo by mě, jak to mají řešený, že stačí i tak krátkej čas na dobití. Olovo tam asi nebude. Ví někdo?
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Jak je to u šalin nevím, ale ve Zlíně se od loňska testují parciální trolejbusy - tady jsou nějaké zkušenosti s provozem, prý používají "nano Lithium Titanate Battery" / nLTO.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Tohle nic jiného než nějaká modifikace lithia nezvládne. I tak bude jistě životnost baterek přímo oslňující. A hlavně bude zajímavé, až nějaký tenhle elektrostroj někde havaruje tak, že to schytají články, ten fajrák bude jistě nezapomenutelný zážitek. Obdržel jsem z nejmenovaného zdroje informaci per huba, že alespoň co se některých elektroautobusů týče, crashtesty se dělají BEZ baterek, což mi přijde tak nějak poněkud zvláštní.
konosuke

#4 Příspěvek od konosuke »

šaliny sice v Třinci nemáme ale zelené el.autobusy Solaris Urbino ano, mě by zajímalo či jízdou z kopce se baterky reciproče dobíjejí přes nějaké palubní dynamo nebo se pohonný motor přepne do funkce generátoru proudu ?
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Podobný systém se už leta používá u trolejbusů, minimálně v Plzni (ve Zlíně taky? To nevím jistě).
A chtějí jej zavést v případě obnovy trolejbusového provozu v Praze.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
FHonza

#6 Příspěvek od FHonza »

V Praze se už trolejová trať staví v Prosecké ulici. Nebudou tam jezdit trolejbusy ale elektrobusy s pantografem.
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

FHonza- ale to je jen oblezlička kvůli dotacím.
Sejně to budou trolejbusy, ovšem EU přispívá jen na elektrobusy, tak se to pojmenovalo nějak ve smyslu: Elektrobus s úsekovým dobíjením.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
FHonza

#8 Příspěvek od FHonza »

Zas když to nemá trolej všude, tak je to trolejbus nebo elektrobus ? :)
S tou dotací jsem to netušil, vlastně je to spíš smutný než srandovní.
Michal22

#9 Příspěvek od Michal22 »

Pokud jsem tomu rozumněl dobře, tak je elektrobus takový samohyb, který funguje jen a jen na baterky.
Kdežto u toho kombinovaného provozu je možnost buď jet na baterky, nebo si cucat z troleje, přitom navíc dobíjet baterky.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Lukas-Peca »

FHonza píše:Zas když to nemá trolej všude, tak je to trolejbus nebo elektrobus ?

Záleží, jak se to vypapíruje. Ve Zlíně třeba už leta jezdí trolejbusy, které nemají trolej všude, a jsou to opravdu trolejbusy. Čili drážní vozidlo, které například nemá SPZ. Jízda mimo trolej je "speciální použití drážního vozidla". Elektrobus bude pravděpodobně papírově jako obyčejný autobus.
FHonza

#11 Příspěvek od FHonza »

Schválně jsem kouknul do silničního zákonu a trolejbus je považován za motorové vozidlo. K řízení je potřeba kromě "průkazu způsobilosti k řízení drážního vozidla" i řidičské oprávnění D.

Takže se to vlastně pozná jednoduše. Stačí se zeptat řidiče jaký má papíry :)
monterjirka

#12 Příspěvek od monterjirka »

Michal22 píše:... u trolejbusů, minimálně v Plzni ...

Tak to máš nepřesné informace.
V Plzni jezdí na některých linkách trolejbusy, co mají i spalovací motor. Takže např. v Černicích nastartuje, stahne sběrače a jede dál.
A zpátky u Olympie nastartuje, jede, na jedné zastávce v Černicích má takové "trychtýře" aby se mu sběrače trefily na troleje, jen pro jistotu koukne ze dveří a jde se dál, už na elektrický pohon.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od forbidden »

Ještě přidám fotku, zrovna v "nabíjecím doku" na zastávce.
O nano lithium titanátových baterkách jsem ještě neslyšel. Přečetl jsem si ten popis u trolejbusu a píšou prý 16 000 cyklů do plnýho vybití. Akorát neuvádí vybíjecí, ani nabíjecí proudy, pro těch 16 000 cyklů. Ale zdá se to docela v pohodě. Jen mají menší energetickou hustotu, škoda.
Přílohy
tram2.jpg
(143.41 KiB) Staženo 140 x
microlan

#14 Příspěvek od microlan »

Ty tramvaje to je fajn, bez drátů v historických částech. Ale ty segveje v pozadí,... to bych nakopal do těch líných zadků...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od forbidden »

Na těch tam jezdily skupiny turistů s průvodcem. Taky to nechápu, historický centrum nebylo tak velký, aby nešlo projít pěšky. Navíc na tom krámu stejně musíš dávat bacha na cestu a nestačíš koukat okolo. Ve výsledku jedeš jak idiot ve vláčku dalších idiotů a zastavíš jen tam, kde se rozhodne ten průvodce. :?
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“