Tesla B116 brum a roztřesená nahrávka.

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Harry.pa

#61 Příspěvek od Harry.pa »

Cputakte, je v tvých silách tu roztřepanou nahrávku nahrát na PC a někam "pověsit" na stažení (mp3 aspoň 160 kb/s)? Ono by se to podle sluchu poznalo asi hned, potom by Ti určitě někdo dokázal poradit. V analogu se dost věcí dá snadno posoudit a diagnostikovat podle zvukového projevu sluchem.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#62 Příspěvek od cputakt »

Můžu to zkusit nějak hodit na NB. Mám na NB i linkový vstup.
Harry.pa

#63 Příspěvek od Harry.pa »

Přesně to jsem myslel - z linkového výstupu B116 do linkového vstupu noťasu.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#64 Příspěvek od cputakt »

Tak jsem ještě něco zkusil. Vyměnil jsem motor z B113 protože ten můj byl dost hlučný. Otočil sem o 180° trny na brzdách (byly mírně vyjeté drážky) a vyměnil ty dva malé kondenzátory na oscilátoru. Beze změny, teď musím udělat kabel DIN jack a najít nějaký soft na zachytávání z vnějšího vstupu.
masar

#65 Příspěvek od masar »

Zkus Audacity.
:wink:
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od cputakt »

Tak jsem z toho jelen, nahrál jsem jak signál co jde z CD tak potom i nahrávku z pásku ale není to slyšet. Na reprobednách nebo sluchátkách přímo z magnetofonu to slyšet je ale tady to buď upravil program nebo to nechápu. Je to ISO takže stačí dát do virtuální mechaniky a objeví se jeden track ve WAV formátu. Program mi něco vzal i z mikrofonu NB ležel vedle TV to nejsou přeslechy z pásku.

https://uloz.to/!dHaMSLIAEqoF/1khz-nrg
masar

#67 Příspěvek od masar »

To je nějaký kotrmelec, žádné iso. :wink:
konosuke

#68 Příspěvek od konosuke »

škoda, škoda že Tesla nevyvinula tenkrát poloprofesionální dvoustopý cívkový magič třídy
Teac, Tascam, ReVoX či Akai zatímco Unitra ano, M 2402 S, jo dvoustopé hlavy používal akorát Sonet duo, Uran, Pluto a B41, ano, samozřejmě, ceny cívkových pásků byly nenormální, nepřiměřené nákupním možnostem...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Harry.pa

#69 Příspěvek od Harry.pa »

Tady jsem to dal v civilizované podobě: https://uloz.to/!J3VD0JLu5Gmc/1khz-b116-mp3
Jinak podle zvuku tomu nic není, mírné rozechvění je příčinou nehomogenity pásku, nebo mírně zvlněného pásku. Rozhodně to nejsou obě stopy, ale jen jedna. Nedělá to stopa 1-4 víc než 3-2? Měls nahrát ten signál 1kHz v režimu STEREO, aby byl slyšet projev obou stop. Taky by bylo dobré stejný test udělat třeba s kmitočtem cca 200Hz, cca 5kHz a reálným signálem (hudba).
Na jaké to bylo rychlosti?
sinclair

#70 Příspěvek od sinclair »

konosuku, máš ponětí, kolik mě v Tuzexu, po půlročním čekání až ji milostivě dovezou, stála obyčejná čtyřstopá A77 bez koncáků a repráků?
A to už jsem rok pracoval, byl jsem svobodný, šetřil, moc nechlastal a dřel bokem jak magor skoro dva roky, než jsem ty prachy dal do kupy.

Kde by na to obyčejný člověk z fabriky, co neměl tolik možností přivýdělku, kde by na semiprofi, půlstopý třímotorový magnetofon této třídy asi vzal? Než by na něj našetřil, už by se možná kvůli neekonomičnosti nevyráběl...
I takové SM260-261 měly namále a vůbec se nedělaly. Proto jsou tam v mechanice-šrotovníku mizerné polské motory a hejnama tranzistorů se vymýšlelo už dávno vymyšlené...
Nehledě k tomu, že jenom jediný výrobce v ČSSR měl zkušenosti s polo- a profesionální mgf technikou - a bohužel to nebyla Přelouč.
Byla to Tesla Elektroakustika Bratislava, která stejně /po dílčím neúspěchu s upravenou mechanikou S-J/ nakonec brala ucházející mechaniky od Mechlaboru, který ji opráskl od strejdy Williho. Bratislaváci k tomu ESM301-ESM304 dělali jen stolek a komplet elektroniku. Velmi povedenou.
Než by přeloučáci k dokonalosti vypiplali to, co kdysi opatrně vystavovali /myslím B83?/, uběhla by jedna pětiletka, sežralo by to neskutečných prachů na vývoj a vypiplání podsestav, komponentů, vlastní vývoj stroje - a nakonec by to bylo tak zkurevsky drahé, že by si to mohl dovolit opravdu málokdo. Jako tomu ostatně bylo v druhé půli 70. let s NC440 a potom obecně s lepšími MM vložkami, než byly VM2101.
Lidi šmelili bony a valuty, aby si mohli koupit i tu nejlacinější Shurku M44-7. Stála v Tuzexu na Prioru myslím 180 či 190 bonů a sehnat v té době bony pod bůra bylo skoro vyloučený.
Čili pro mladšího člověka jedna celá výplata. Možná.
Ostatně touhle vložkou byl osazenej i první slušnější gramofon NC410, co se jich tu prodalo pár desítek a zbytek šel na vývoz spolu se ZC20 a RK60.
A myslím, že opravdu náročný zákazník, který to potřeboval na vážnou práci, by stejně dal před tuzemským strojem přednost prověřenému a osvědčenému stroji renomované firmy ze Západu.
sinclair

#71 Příspěvek od sinclair »

Ano, okrajové stopy 1-4 to dělají vždycky víc, kór při starším či mizernějším pásu.
cputakt
Kontaktovat uživatele:

#72 Příspěvek od cputakt »

Nahrávka byla stereo a ve WAV pokud posloucháte tu MP3 tak se nedivím.
konosuke

#73 Příspěvek od konosuke »

ano, já vím...dvoustopý magič byl obchodně nezajímavý z pohledu hromadného obchodu, pro fajnšmekry existoval tuzex nebo soukromý dovoz, byla to jenom teoretická úvaha
Naposledy upravil(a) konosuke dne 07 říj 2017, 16:33, celkem upraveno 1 x.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
sinclair

#74 Příspěvek od sinclair »

Konosuku, on je taky rozdíl dvoustopé mono, třeba na těch B41-B44 či na Sonetu - můžeš aspoň jednou obrátit, kdežto u sterea ne..
Když už jsme u tuzemských půlstopých strojů, jako třeba B41 a B44 - ani ony nebyly schopny nahrávat a přehrávat Emgetony bez toho, aby byla během několika dní pásková dráha zajebaná rezatým bordelem..
To samý Orwo PS25 a PS35, hnůj neskutečnej.
Pak neměl být záznamový materiál drahý, když se vrážely milióny do "vývoje" na filmákách a bez jakéhokoliv výsledku.
Pokud se už DP a LP Basfky a další značky vůbec dostaly do normálních obchodů a měli jste fakt kliku z prdele, tak za 155-165,-Kčs byla patnáctka, za 205-220,-Kčs osmnáctka.
Cokoli většího či lepšího jedině zvenku či Tuzex.
Naposledy upravil(a) sinclair dne 07 říj 2017, 16:33, celkem upraveno 1 x.
Harry.pa

#75 Příspěvek od Harry.pa »

V jaké poloze jsi měl přepínač stop? Já to porovnával v tom Tvým souboru a mezi levým a pravým kanálem není kromě hlasitosti vůbec žádný rozdíl. Není moc reálné, aby mírné výpadky byly v obou stopách stejné.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“