Solární zahradní lampičky

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
starecd

Solární zahradní lampičky

#1 Příspěvek od starecd »

Mám jich pár tady a pouze jedna funguje bezvadně, jsou tam 2x300mAh akumulátory a zalepený epoxy(nebo něčím podobným-bez poškození nelze vytáhnout) nějaký integráč. Vytáhnul jsem z té funkční akumulátory, naměřil jsem 1,24V, dal jsem je do 2 dalších a tam jenom bliknou a hotovo.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od kulikus »

Z tý lampičky je nejcennější šasi a FV článek. Vnitřek je obvykle nějaké jednoduché zapojení s diodou a asi dvěma tranzistory a NiMh aku. Pokud si toho ceníš, zapojení vygůgli a postav.

EDIT: zapojení
Naposledy upravil(a) kulikus dne 11 říj 2017, 21:18, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Byva tam jeden IO, cievka a par odporov. Problemy su vacsinou zoxidovane kontakty baterii, vypinace, droty, vadne baterie.
starecd

#4 Příspěvek od starecd »

Jak píšu, je tam nějaký IO 8pin, a odpor, toť vše, mně zajímá akorát, proč to zhasne i když jsou akumulátory celkem dost nabité.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Lebo je svetlo?
starecd

#6 Příspěvek od starecd »

Ne, zhasne po zastínění solárního článku. Jinak ty pružiny, kabeláž, kontakty Čínská katastrofa. Nejsou zkorodované, ale bez úpravy tam standardní akumulátory nefungují.
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Na těch solárních lampách není nic, co by mělo cenu zachraňovat. Na plošňáku je šváb ze 4-ma nohama ( ANA618 ), tlumivka a solar. To celý je v humpoláckým pouzdru, do kterýho se dostává voda skrz solární panel a kolem spojů krytů..
Monokrystalový solár je v epoxidový zálivce, která brzo slepne. Komu se chce,může degradovanou vrstvu obrousit a vyleštit. Amorfní solár ( solární sklo) sice neslepne,ale voda,co se dostane na zadní stranu - protože to lepidlo prd drží - tak ten solár zničí. Akumulátor je degenerován provozem.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Artaban001 píše:Monokrystalový solár je v epoxidový zálivce, která brzo slepne. Komu se chce,může degradovanou vrstvu obrousit a vyleštit.

Neviem, co je to za hmotu, ale netreba brusit. Staci namocit handru do liehu a prelestit.
doktor365

#9 Příspěvek od doktor365 »

Máme na chaloupce víc jak 20 let,je tam tužková dobijecí baterie. Za tu dobu tam je teprve druhá a stále funguje.
http://www.ireceptar.cz/res/archive/158 ... 1313397607
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

rnbw: U tý, co jsem měl já, byly trhlinky. proto jsem to jemným smirkem zkoušel brousit. Tempem to pak šlo vyleštit lehce.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Aha, tak to ano. Uz som videl jeden ten solar v dost zlom stave - kusy tej hmoty chybali. Prestriekal som to parkrat bezfarebnym lakom.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Teda dnes byl "solární tok". Svítítky se za celej den stačily dobít tak málo, že svítily jen asi 10 minut, chcíply dřív, než se úplně setmělo. A to jsem do nich dal na jaře nový 600mAh Safty. Už nastalo doba je sklidit ze zahrady, nabít a vypnout, přes zimu v mrazu a vzhledem k krátkýmu dni je doba svitu téměř zanedbatelná.
Celkem by mě zajímalo, jak je na zimu dimenzovanej panel u měření rychlosti aut. Pokud nejsou na kandelábru veřejnýho osvětlení, tak solár bývá jedinnej napájecí zdroj. A LED displej zobrazení rychlosti docela dost žere....
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
starecd

#13 Příspěvek od starecd »

Tak u těchto problém se zatékáním není, po propájení a přihnutí kontaktů na tužkové to svítí. Takže když tam dám dobíjecí snad taky, bohužel Ni-MH s nízkou kapacitou nemám, ale dal jsem loni do svítících kamenů 2100mAh a jedou, tak snad budou fungovat i tyhle.
Tak jsem se dostal k menším lampičkám, tam ten ANA618 samozřejmě akumulátoryKO. Uvidíme, jestli bude stíhat dobíjet vyšší kapacitu.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od kulikus »

Náhodou jsem našel zapojení zde.
starecd

#15 Příspěvek od starecd »

Díky, menší kousky fungují bez problémů.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“