Nabijacka do auta 10V DC
Moderátor: Moderátoři
- araziel528
Nabijacka do auta 10V DC
kupil som si malu PMR vysielacku do auta. Chcel by som ju nabijat v aute zo zasuvky 12V avsak, vysielacka sa nabija 10V jednosmernym napatim. (Podla informacii zo sietoveho adaptera)
Ako najrozumnejsie vyrobit v aute 10V? Rozmyslam o 2-3och diodach s ubytkom 0,5 -1V.
Taktiez by som sa chcel opytat, ako je to s nabijanim zo sietoveho zdroja cez adapter oproti nabijaniu z autozasuvky.
Vopred dakujem.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- araziel528
Bóže to zas je blábol .... Právě že diody jako silně nelineární prvek fungujou jen v oblasti těsně kolem otevíracího napětí, jinak se jejich úbytek nijak extra nemění = jejich dynamickej odpor je ve vyšší propustný charakteristice velice malej a minimálně proměnlivej. Typicky jde o změnu úbytku napětí v řádu míň jak desítky mV při změně proudu o stovky mA.Michal22 píše:... Diody propustnem smeru maji tu nevyhodu, ze je jejich úbytek zavisly na protekajicim proudu. Takze bys mohl mit problem ve chvili,kdy pripojis vysilacku s nabitou baterkou.
V autě je problém s jinou věcí - to "typický palubní napětí 12V" je v něm totiž jen v klidu, za chodu motoru je v palubním rozvodu typicky 14,5V a jen někdy to klesá vinou přechoďáků v cestě proudu nebo při nadměrným zatížení sítě. Tady by tazatel s diodama v sérii narazil, protože i když srazí pomocí 3ks Si diod nějaký 2,1-2,15V, tak za jízdy bude mít "na spotřebiči" plnejch 12V ještě s rezervou cca 200-300mV "do plusu".
Tady je místo na malej stabilík, při odběru proudu do cca 0,5A bych se nebál sáhnout po LM317 a dvojici odporů, při odběrech větších pak po nějakým čínským modulu z Alíka nebo Ýbeje se spínaným měničem dolů.
Proč pro boha živýho bys tam sral měnič z 5V? Z baterky potáhneš 12-14,5V podle toho, jestli jde motor, z toho učuníš jedním měničem 5V a zas to budeš zvyšovat na 10V požadovanejch tím rádijkem? Stejně za chodu nabíjení tam ani těch 10V není, bude tam nějakejch 8,5 -9V, takže naprosto JEDNO JEDINÝ a navíc přibližný zhození ze 12-14V na 9-9,5V bohatě stačí ...warp píše:Použil bych nastavitelný step-up modul, případně nějaký též nastavitelný nabíječkový z ALI či HEZKYDEN, jsou většinou do 2A trvale což by mělo stačit. třeba (https://www.aliexpress.com/item/Origina ... 93642.html)
A kutilmile - nelituju tě
- araziel528
Dakujem vam chlapi velmi pekne za pomoc
Přesnej je naprázdno. Já bych ho nejdřív zatížil odporem 22Ω/10W a změřil, kolik bude držet na něm. Pak bych teprve dělal nějakej stabilizovanej, případně ani nijak zvlášť nestabilizovanej měnič do toho auta - z uvedenýho rozpětí 12-14,5V na těch 9-10V.rnbw píše:Cize bateria li-ion a original adapter je presny. ...
A kutilmile - nelituju tě
- araziel528
- araziel528
Já ne. Proto jsem napsal, co jsem napsal.
Sice jsme chtěl jít spat, ale ještě jsem se ukecal k tomu, že jsem chvilku měřil- tak tři 1N4007 dají při 10 mA úbytek asi 2 V.
Ale při 1 mA už jen 1,6 V.
Jestli máš jistotu, že tam pořád poteče aspoň těch 10 mA, tak OK. Ale to ty určitě taky jistě nevíš.
Dobrou
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
araziel528 píše:kupil som si malu PMR vysielacku do auta.
araziel528 píše:Vysielacka - Baofeng UV-B5
Baofeng B5 není žádná PMR !!!
neodpovídá žádné normě pro PMR !!
a má větší výkon !
přijímá a vysílá i v amatérských a profi pásmech.
Nemá certifikát, jako ostatní PMR vysílačky.
Takže pozor s jejím používáním, může to být velký průšvih . . .
http://www.denik.cz/regiony/mobilni-i-h ... ysila.html