Návrh DPS v Eagle - konzultace, názory na layout začátečníka
Moderátor: Moderátoři
Návrh DPS v Eagle - konzultace, názory na layout začátečníka
předem uvádím, že toto je můj první projekt v Eagle. Takže jsem absolutní začátečník s návrhem desek...
Vzhledem k tomu, že jsem se chtěl s tímto programem a navrhováním desek trošku seznámit, vybral jsem si jednoduchý preamp ze 70. let, jehož schéma jsem překreslil do Eaglu a následně navrhl desku... Jde o preamp se dvěma transformátory (na vstupu a výstupu) a jedním diskrétním operákem v paticích. Gain je nahoře - přepínatelný pomocí otočného přepínače. Druhý otočný přepínač je útlumový symetrický tpad na výstupu... Tři tlačítkové přepínače slouží pak (odshora) jako -20db útlumový pad na vstupu, otočení fáze a zapnutí fantomového napájení...
Kdo by se chtěl mrknout na schéma, tak je v příloze...
Na desku jsem dal dva zemnící polygony - jeden na horní vrstvu a druhý na spodní vrstvu. Jsou vzájemně propojeny prokovy. Zde nevím, jestli jsem to udělal dobře, protože jsem někde četl názory, že zemnící plocha se dává pouze na spodní stranu desky a je žádoucí, aby byla co možná nejvíce kompaktní (nerozdělená cestami)... Co nejvíce cest pak na horní stranu...
Snažil jsem se dělat cesty tak nějak, jak mi rozum velil. Jestli je to ovšem tak dobře - netuším...
Prosím poraďte jak správně vyřešit zemění a co ještě na návrhu vylepšit/změnit?
Rád bych si udělal 8 kusů tohoto preampu do svého nahrávacího studia ve společné 3U krabici a chtěl bych mít preampy bez přeslechů či jiného rušení...
Díky za pomoc a jakoukoliv připomínku
M.
http://img16.rajce.idnes.cz/d1603/12/12190/12190416_912a24f9ad17cfbf0b8d549e79b8d7a2/images/obr1.jpg?ver=0
- Přílohy
-
Api 312 preamp 2.10..pdf- (134.3 KiB) Staženo 212 x
-
Api 312 preamp bez polygonu.pdf- (79.75 KiB) Staženo 211 x
-
Api 312 preamp1 schéma.pdf- (35.43 KiB) Staženo 237 x
-
pre.jpg- (209.73 KiB) Staženo 232 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nastav si izolační mezeru pro polygony alespoň 0.5mm, klidně víc.
Máš správně vrtání?
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Tzn, navrhuješ odstranit ty cesty mezi vývody otočných přepínačů a rezistory umístit jinak?
Já jsem tu desku dělal záměrně větší (i když vím, že by mi to šlo vměstnat na daleko menší plochu, protože nechci mít krabici plnou kabelů...
PS: omylem jsem založil jiné téma, prosím moderátory o smazání...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Co ta zemnící plocha? Je to v pořádku, že je jak v horní vrstvě tak i spodní vrstvě desky?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
33139147_APIFront.jpg- (111.9 KiB) Staženo 160 x
-
33139146_APIBack.jpg- (98.01 KiB) Staženo 146 x
-
Pre orig2.jpg- originál spodní strana
- (41.42 KiB) Staženo 140 x
-
pre orig1.jpg- originál vrch
- (37.72 KiB) Staženo 135 x
Opticky to vypadá v pohodě. Ještě jednou děkuji.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Snad jen jedna poznámka - dávat potisk referencí pod součástky je dost nepraktický, až se to osadí, reference nejsou vidět. Ale to se hezky píše, ale blbě realizuje, když jsou součástky "nahusto". Hlavně v SMT s tím dost bojuju...
Protože jsem měl dotaz na to, kde z Číny objednávám desky, tak sděluji, že z pcbway.com, seeedstudio.com, případně dražší ale velmi kvalitní varianta jetek-pcb.com (kde i kontrolují design a v případě potřeby upozorní před tím než jde deska do výroby).
Díky za pomoc
M
- Přílohy
-
3.jpg- desky
- (282.61 KiB) Staženo 199 x
"I use a 1Ω resistor for R12. I have utilized this R12 for two reasons. The first is as a little protection for the remaining circuit if there is some sort of rare DOA failure. Hopefully R12 will smoke before any other damage occurs. The second reason is merely to "jump" over a few PCB traces. Using a 1Ω resistor does not at all alter the sound of the preamp."
Attenuátor před trafem by mohl způsobovat zkreslení. I Api dávalo do svých konzolí výstupní pad za výstupní trafo.
"Placing a pot at the opamp output before the transformer is a bad plan as the output Z of the pot in certain positions will end up so high the transformer will produce unwanted distortion. Transformers like to fed from a low source Z. A switched H-pad at the output, maybe 600 ohms (which I guess is what Peter just posted) would be nice. You don't need many steps to pad it down if all your after is serious preamp overdrive."