Zapojení motoru 60V ss
Moderátor: Moderátoři
- vaclavka83
Vzhledem k tomu, že chceš něco univerzálního z toho co máš doma, tak se laborování a zkoušení nevyhneš.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- vaclavka83
- elektrosvit
http://www.atas.cz/
Když jsem po nich chtěl nějaké informace, byli vstřícní. Pravda, už je to pár let, nevím, jak je to teď.
- vaclavka83
Ale regulaciu riesi tda1085, niekde aj mam dosku regulatora.
Ja mam taky motor zprevodovany 4:1 a veselo vrtam sttromcekovym vrtakom 20 diery ako nic, pri 400ot motora. Samozrejme regulator je s uP a to je ine kafe ako to blbe tda1085.
Ventilátorky těchto vysokootáčkových motorků jsou dimenzované na uchlazení motoru v plných otáčkách, ale pokud je např. snížíte na 1/3 a přitom do motoru pouštíte dlouhé silné pulsy kvůli krouťáku, tak se vlivem neúčinnosti ventilátoru při nízkých otáčkách brzy přehřejí.
Bohužel jsem takto nechtěně /neuvědomil jsem si to/ málem upálil Narexku ve stojanu, kterou jsem zreguloval tyristorovým regulátorem "s využitím protinapětí kotvy" a speciální kruhovou pilou řezal větší množství 120mm děr do dřevotřískové desky. Došlo mi to, až to začalo smrdět a šel z větracích žáber nad kolektorem mírný čmoudík.
Je to velice dobře využitelná regulace třeba i na závity do plechu apod., ale ne dlouhodobě, nechat vychladnout.
Nevím už, podle čeho jsem ten regulátor stavěl, ale je to přesně podle návodu, protože mi to tak vyhovovalo - v nízké lištové dvojkrabici LK80x160.
V jedné půlce je běžná jednozásuvka a v druhé, s tím vyšším víčkem je vlastní regulátor. Je tam LQ100, 1k drátový poťák TP680, pár svitků, myslím dva elyty, nějaké diody, jeden větší drátový odpor, pár malých odporů a tyristor ČKD T16/600 myslím. Asi tak začátek 80.let, bohužel ale nevím, odkud přesně ten návod pochází. Možná i z USS.
- vaclavka83
- Artaban001