Potřebujeme nutně euro?
Moderátor: Moderátoři
Na to by stačila prostá devalvace měny. Pak si budeš moct koupit pívo za korunu, byť domů poneseš desetinu toho, co teď. Nebo může bejt každej milionář, jako tomu bylo třeba v Itálii, ale i v Dojčlandu (dnešní Germanistán) před 2. SV. K tomu vážně žádnou paměnu s nejistou budoucností nepotřebujeme. My ji vlastně vůbec nepotřebujeme. To z nás Západ stejně neudělá. Můžeme se tak cejtit sebevíc, ale furt budeme pro Západ lacinou východoevropskou montovnou a odbytištěm otravin 2. a 3. jakosti.Achab píše:Euro má výhodu, že na běžnou výplatu nebo důchod stačí pytlík na drobné...
A krom toho, po přijetí to dopadne jak? Ceny se budou zaokrouhlovat nahoru - bratia od Tatier by mohli rozprávať…
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Znamená to jenom jediné - jestli se v USA něco zase pořádně zesere, třeba podobně jako Lehmani 2009, ale tentokrát na druhou /ty dolary taky FED nemůže tisknout donekonečna/, tak se zesere na druhou i Evropa, jak prosté.
Ale cosi mi říká, že tentokrát se to jako první zesere v Evropě.
- jirka5
To, co nazýváš devalvací, tj. vydělit všechny příjmy i ceny deseti, není devalvace, ale denominace. Udělali to kdysi (tuším tak v polovině devadesátých let) v Polsku, protože tam dosáhla inflace té výše, že už ty nuly nebylo kam psát. I když u nás inflace nedosáhla zdaleka té výše jako v Polsku, myšlenka to není vůbec špatná. Ony by se totiž ceny, platy a zejména důchody nápadně začaly podobat těm ze začátku až poloviny šedesátých let, takže by bylo jasně vidět, kam jsme to vlastně s naší ekonomickou transformací za 28 let po sametovém puči dotáhli.
Když už jsme začali toto ekonomické téma, bolo by užitočné, keby nám napísali priatelia zo Slovenska, ako sa jim žije s Eurom. keď sa o tom v naších novinách nepísa, sme z toho volaký zmätený.....
kdo není ve třiceti-čtyřiceti ředitelem je na trhu práce ztracen, nezaměstnatelný, VŠ, praxe a 2-3 světové jazyky dnes neznamenají zhola nic
paradoxně, republice chybí 300 000 kvalifikovaných řemeslníků, studujte tedy
- radioelectrum
plat než jsem měl jako důlní zámečník na šachtě ovšem ceny základních komodit a služeb byly dotované státem to jest deformované, dneska "světové" ne-li vyšší
konosuke píše:ale to bylo u nás vždycky i za těch komárů, po vejšce jsem nastupil za poloviční plat než jsem měl jako důlní zámečník na šachtě
Máš to popletené. Po vejšce nastoupili normálně za poloviční plat, protože uměli úplné kulové. Samá teorie a žádná praxe, ale po pár letech se to rapidně zvedalo, že? Kdyby ses o to zajímal doopravdy, tak bys věděl, že i po vyučení měl poloviční plat, který se pomalu zvedal podle toho jak dělal (a vydělal připadně v úkole). A po pár letech se plat rapidně nezvedal - jen ti co, uměli dělat tu opravdu fajnovou práci, tak dostávali víc, protože dělali většinou ve vyšší třídě kvality, takže za víc na hodinu.
Já vůbec nechápu, jak někdo může diskutovat o blbém Euru, když normální člověk nedostane zaplaceno minimálně normální výplatu (a je jedno v kterém oboru), z které by zaplatil normálně nájem (hypotéku), žrádlo pro rodinu, oblečení a ostatní základní potřeby, na které měl kdysi i za komančů z té jejich výplaty..