Žárovka 220V/7 W
Moderátor: Moderátoři
Žárovka 220V/7 W
Dlouho jsem takovou nemohl nikde sehnat, až jsem ji náhodou objevil v Hornbachu a v záplavě žárovek všeh možných i nemožných typů měli poslední (!!!).
Ale na co bych se chtěl zeptat : domníval jsem se, že 7-mi wattová žárovka bude pouze jen matně blikat, ale k mému překvapení svítí poměrně velmi intenzivně , přirovnal bych to k nějaké šedesátce. Jak je to možné ?
Ještě podotýkám, že se jedná o žárovku klasickou, žádná LED nebo halogen.
Otkundes píše:Zajímavé. A když se na tu žárovku po vypnutí podíváte, nemá náhodou tlusté žluté nebo oranžové vlákno?
Jak jsem psal - jedná se o klasickou žárovku, čemuž odpovídala i cena 20 Kč.
Tak ještě obrázek
- Přílohy
-
7W.jpg- (14.96 KiB) Staženo 258 x
Jak je možné z ní získat světelný tok žárovky o výkonu 60W, netuším. Což změřit skutečný proud za provozu?
- radioelectrum
Chápu, že hodnocení světelného toku žárovky bez objektivního měření, je subjektivní záležitost.
Chápu i to, že žárovka pro 220V bude po připojení k napětí 230V přežhavena a tím bude její světlo trochu bělejší a intenzivnější – ovšem za cenu zkrácení životnosti. Tuším v AR ze sedmdesátých let jsem četl, že svit žárovky není lineární, ale kvadratickou funkcí napájecího napětí. Nevím nezkoumal jsem to.
Proto jsem navrhoval změření proudu žárovkou za provozu, aby se alespoň ujasnil její skutečný výkon.
EDIT:
Pohledal jsem v AR, a musím se opravit. Nikoliv kvadratická funkce, jak jsem uvedl. V AR5/1972 na str.167 je uvedeno: „…přežhavujeme-li žárovku, zvětšuje se intenzita osvětlení se čtvrtou mocninou, s lineárně se zvětšujícím napětím...“