Žárovka 220V/7 W

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

#16 Příspěvek od Achab »

Otkundes píše:Chápu i to, že žárovka pro 220V bude po připojení k napětí 230V přežhavena...
Žárovka na obrázku je 230V. V době používání 220V byly běžně dostupné žárovky E14 nebo Ba15d až od 15W.

V ledničkách Calex byly hruškové žárovky 15W snad až do poslední doby, v novém Liebherru co mám doma je taky. Trubkové Ba15d/15W se používaly v šicích strojích, ve větší míře v průmyslu jako signálkové (signálky před systémem T6). Svého času jsem měl trubkové žárovky 2×15W na osvětlení akvária. Světlo se rozptylovalo do místnosti, ale v koutech byla polotma.

Při 7W už taky záleží na umístění a orientaci svítidla, případně na konstrukci a propustnosti stínidla. Tak malý výkon je jistě určen spíš jako dekorační, nebo pro použití ve více kusech. Jedna taková žárovka nemůže zajistit ani minimální hodnotu osvětlení.
Otkundes

#17 Příspěvek od Otkundes »

Ano, Achabe, souhlasím. Jen jedna připomínka: autor vlákna uvádí v názvu vlákna i v předmětu napětí 220V, nikoliv 230V, a proto jsem se toho parametru držel. Viděl jsem totiž v obchodní síti wolframové žárovky na 220V, 230V i na 240V, a proto původní autorův údaj (220V) respektuji.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“