split klimatizace - Jeji znovupoužití po předchozí demontáži
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
split klimatizace - Jeji znovupoužití po předchozí demontáži
(ležela asi 2 roky v garáži) Je to zřejmě typ, který vyžaduje odbornou firmu.
Lze znovu použít i samoinstalační typ?
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
V souvislosti ze změnami v objektu, kde jsem zaměstnán (stěhování do jiných budov a tak..) přišlo na demontáž "splitové klimatizace". Přijela firma a klimu normálně rozebrala - odčerpání média a rozpojení trubek - a nainstalovala jinde. Trochu jsem se o to zajímal a dozvěděl jsem se následující:
Pokud se to vyplatí, dá se klima rozebrat a přestěhovat jinam - důležitý je, aby se rozebírání nedělalo "pilkou na železo", ale přímo odbornou firmou. I to rozebírání.
Nezjistil jsem však, jak se dá "úředně" zajistit to, když klimu nechám demontovat a uschovat a po nějaký době zase namontovat a naplnit. Pokud totiž dojdete s " klasicky otevřenou klimatizací" firma se s vámi nebude bavit a odmítne to - ne z technických důvodů, ale kvůli předpisům.
EKKAR píše:Mají evidenci na ty náplně ...
Tohle by znamenalo, že pokud bych do servisu přivezl auto, kde vlivem nehody nebo jiné závady došlo k úniku chladiva, tak by to správně měli odmítnout opravit a naplnit, protože nedošlo ke korektnímu odsátí?
Nedělám sice přímo auta, ale klimy ano - a žádná evidence příjem/výdej nikdy nebyla, resp. to po firmě nikdo nechtěl (a věřím tomu, že kdyby s tím měli problém třeba na životním prostředí, už by se dávno ozvali). Ano, pokud zákazník kvůli nějaké opravě vypustí náplň do vzduchu, je to idiot a měl by to dostat i písemně, ale když někde na stroji prohnije trubka nebo ulítne hadice, jaký je tedy "legální" postup k obnově funkce?
- Artaban001
Taky jsem jinde viděl, jak se to dělá na prasáka. To hovado jen trubky a vnitřní jednotku profouklo plynem z venkovní jednotky a ještě se při tom popálil (omrzl). Že tam zůstaly zbytky vzduchu a hlavně vlhkosti, s tím si nelámal hlavu... Přitom nic nevadí chladícím okruhům víc, než voda v chladivu.
Když jsem se po škole zapojil do procesu, tak jsme v početce měnili starou Odru za EC1033. S tím se měnily i starý polský klimačky s R22 za nový Hiros Denco. Jeden blbec vzal na starý potrubí odčerpanejch klimaček flexu. Během 10 minut zezelenal a blil jak alík. Jestli pak někdo víte, proč?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!