Jak ochránit X2 kondík (otazník)
Moderátor: Moderátoři
Jak ochránit X2 kondík (otazník)
Nenapadá Vás někoho, jak ty kondy ochránit před tím bordelem v síti?
Napadá mě varistor na Vac 250-275V 6000A. Jenže jak ho zapojit? Paralelně s kondíkem a nebo před ním do N? Před kondíkem je pojistka T400mA, mohl by se tam přidat i malý sériový odpor, pokud by to bylo potřeba aby varistor nebyl přímo na ráně.
Takže, bude varistor ty špígry, který nevím, jak jsou v který lokalitě častý, dlouhý a vysoký stíhat "vyfiltrovat"?
Bohužel, tohle se jaksi nedá odzkoušet v dílně na stole, na to je potřeba několik let.
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Optočlen začne blbnout když se 100N vyprská na cca 20N. Ale nevím, jestli je to všude stejně, optočleny se dávaly 4N35 a ještě nějaký další, co bylo.
Zkusím varistor 275V/10kA/270J, mám ho v šupleti. Akorát netuším, jak určit předřadnej odpor. Za tím X2 kondíkem je před usměrněním ochranej odpor 330R/1W a nikdy za ním nic neodešlo. Tak ho přesunout před kondík a varistor?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Navíc se nedá nasadit bezhlavě, musí mít před sebou nějakou impedanci jako každá ochrana, jinak se rozstřelí a ničemu to nepomůže.
Chtělo by to primárně lepší kondenzátor, ne pidimrchu z číny...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Jinak koukám, co člověk, to názor. Jeden dát paralelně, druhej do N, třetí jen za pojistku, čtvrtej za filtr.
Zajímavý, zrovna tu mám zdroj z Inec Faxu. Varistory jsou 3 za vstupní dvojcívkovou tlumivkou ma společným toroidu. Jeden mezi L a N, další mezi L a PE a další mezi N a PE. Pojistka je kupodivu až za níma.
forbidden píše:Anebo ten kondíkovej zdroj rovnou nahradit miniaturním trafem, na napájení optočlenu stačí i to nejmenší.
Jo jenže to je cca 20 x dražší řešení a dost velká předělávka. přislintat tam pájkou varistor a místo pojistky dát odpor je proti tomu prkotina. Otázka je, zda to pomůže.
V tom místě, kde to již odešlo 2 x za cca 3 roky jsem dal pidiplošákový relé na 230V do patice na Din lištu a spínám s tím přímo výstup optočlenu. Jednodušší než trafo.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Celeron píše:Jinak koukám, co člověk, to názor. Jeden dát paralelně, druhej do N, třetí jen za pojistku, čtvrtej za filtr.
Zeptej se jich, kolik z nich mělo někde na škole předmět jako EMC apod. Už jsem viděl příliš mnoho hovadin, co se týká ochran. Nějaká selektivita ochran nikoho netrápí, přitom třeba u jištění se silnoproudaři málem poperou.
Odkazuju na https://www.radio.feec.vutbr.cz/emc/
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
U toho faxu bych to možná bral na tlf.lince proti PE , ale u přívodu sítě ??
A v zapojeních jako srážecí kondenzátor stejně tyto kondenzátory bezpečnostní funkci neplní.