Jak ochránit X2 kondík (otazník)
Moderátor: Moderátoři
to Břeťa: nemohl bys hodit nějaký tip na impulzák třeba v TME?
to Devo70: Transil omezovací odpor na stříďáku? Já znám transily unipolární a bipolární. Unipolár na střídák dát nejde, z jedny ztrany se chová jako dioda a z druhý jako rychlá zenerka. Bipolár jako dvě zenerky proti sobě by teoreticky šly ale nikdy jsem to na stříďáku neviděl, jen na stejnosměrným třeba v autech, co mají hodně elektroniky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
http://www.es-ostrava.cz/pdf/katalog_cz ... 30-333.pdf
si vybereš
Teď si vzpomínám, že v MaR rozvaděčích, kde byl hned vedle 4kW frekvenční měnič bez primárního filtru, tyhle LED kontrolky odcházely podstatně rychleji...Na těch napěťových špičkách něco opravdu bude, na bordelu v síti samozřejmě taky a do třetice ojebávky při výrobě kondů.
Tohle všecko když se zkumuluje, tak se při větším množství podobně napájených zařízení může člověk fakt ulítat a stejně to vyřeší později jinak.
Neboť mám bohužel tu zkušenost, že bez opravdu speciálních a drahých opatření není proti masivnímu rušení ze sítě obrany.
Distributor to sice ví, ale má to na háku - mikrovlnkám, konvicím, spínákům atd. to obvykle nevadí. Nic je nemotivuje s tím něco dělat, ani vyžadovat tuzemské EMC atesty od měničů FVE. A i kdyby, zaplatit se dá kdeco, zvlášť při vyšším výkonu FVE a finanční motivaci do budoucna..
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Spoustu jehel v síti řeší filtr, energie zůstane, ale z vysoké jehly vznikne něco jako obdélník s daleko menším napětím, ale větší šířkou, samozřejmě superponovaný na původní "téměřsinus" ze sítě (sorry teoretikům za zjednodušení), jenže na tohle v těch krámech není prostě místo. Pak by nedocházelo k průrazu a postupné ztrátě kapacity.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Jo v tom zařízení jsou ve filtru 3 kousky X2 1M/250AC mezi každou L a N. Když jsem měnil ty 100N tak jsem vždy změřil i tyhle 1M. Zajímavý je, že jsem nikdy nenašel žádnej pod 850N.
Tak proč se vybouchaj ty malý na desetinu kapacity a ty velký stejnýho výrobce a typu klesnou o cca 15-20%?
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- weed_smoker
Odpor v sérii určitě nedávej metaloxidový , bude přetížením při špičkách odcházet stejně jako ten kond , postupně bude hodnota narůstat,až se to přeruší , metaloxidová vrstva rychle při přetížení degraduje . Ideálně drátový ,ale ten se tam asi nevejde, nebo metalizovaný.
Jedním z takových zařízení je i obyčejná úsporka. Když se podívám na schéma zapojení, výrobce většinou chrání spínací tranzistory před impulsním přepětím předřazením tlumivky, s indukčností asi 2 až 5 mH, v závislosti na výkonu. Bývá navinuta na feritové tyčince. Tuto tlumivku osazuje buď před usměrňovač, nebo hned za filtrační kondenzátor, o kapacitě pár µF.
Proto si myslím, že obdobné řešení ochrany před přepěťovými špičkami, dokonce se stejnou tlumivkou, lze použít nejen k ochraně PN přechodů spínacích tranzistorů úsporky, ale i u kondenzátoru připojeného k síti NN. Jde jen o mechanické provedení v dané aplikaci.
Milan píše: Ideálně drátový ,ale ten se tam asi nevejde, nebo metalizovaný.
Dráťák 2W se tam vejde, na kondík X2 je na plošáku pozice pro RM15 a RM22,5. Deska je nasvislo a nad tou pozicí není nic, co by nesneslo dlouhodobě trochu tepla. Otázka je, zda i když dám za odpor varistor, na jaký napětí ho dimenzovat a zda nebude odcházet na ty pulsy něco jinýho za odporem.
- patrikvarga