Jak jste balili holky co se pak staly Vašimi manželkami ?
Moderátor: Moderátoři
Je to i o tom, že člověk ví co která práce obnáší a není tak snadné ho nějakou výmluvou obalamutit.
Divností je asi víc, před měsícem jsme oslavili 47 výročí svatby. Ne vždy to byla procházka růžovým sadem, ale v globálu, v globálu je to dobrý.
A jak jsme se seznámili, tomu málokdo věří.
Jak? Normálně, to je totiž stejné jako se divit tomu, že holka umí zaparkovat a kluk zná více řečí. Přitom prostorová orientace je daná spíše pro kluky a dar více řečí spíše pro holky. Ale přitom také není problém se to naučit, že?konosuke píše:ať mně někdo vysvětlí jak se může holka chytnout bastlení a trafopájky ?
Tak dečky neštrikuji, ale háčkovat a plést umím (dnes to už nedělám) a vánočku a chleba či housky doma peču jen já. Žena zase peče a vaří naprosto normálně to ostatní. Kupodivu umím navléknout niť do šicího stroje, ale i ho opravit a celý rozebrat a vyčistit. Je to totiž docela primitivní záležitost a jde jen o to, komu se chce a komu ne. Ušít něco podle potřeby na šicím stroji nebo drobnosti v ruce umím taky a nemyslím si, že by to měla být výhoda jen pro holky.konosuke píše: copak Vy štrikujete dečky a pečete vánočku ? umíte navlíknout niť do šicího stroje ? nemyslím si to
Dokonce umím i umýt nádobí a dokonce ho i utřít a moje žena se ho poslední dobou už naučila naskládat správně do myčky a když napovídám, tak tu myčku i zapnout (chce to ještě pár měsíců).
Nejsem zrovna šovinista, je mi jedno, jestli je či není obvyklé, že chlap šije či vaří, zatím, co ženská s akušroubovákem rozebírá nábytek. Když každý dělá to, co mu jde líp, je život hned snadnější.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Obecně - když práce (ať už je to jakákoliv) baví, rozhodně je v ní člověk lepší, než když to má dělat jen z donucení. Taky si umím navařit, vyžehlit a uklidit. Nakonec se na bytě o všechny činnosti tak nějak dělíme i když to žehlení je fakt opruz, u kteryho se nedivím ani sledování ordinace
mtajovsky píše:Budete se divit, ale já třeba jo. Dokonce jsem si kdysi ušil z pruhované látky bermudy - co mi dalo práce sesadit správně kapsy a opaskový lem! I dnes občas k šicímu stroji sednu a opravím si třeba roztržené montérky.konosuke píše:... umíte navlíknout niť do šicího stroje ? nemyslím si to
hmm...to seš fakt borec nakonec, chtěl bych umět obsluhovat šicí stroj bo sem malého vzrůstu (169 cm) a džíny z Číny jsou mně vždycky nohavice moc dlouhé, stará mašina Lada to neprošije, ségra pokaždé nadává že tentokrát ale doopravdy naposledy ! musím se deprimujícím způsobem doprošovat u holek za nějakou tu bastlířskou protislužbu a ta hamba...možná enem vrozená lenost mi brání se to naučit, jo existujou živnosti, úprava kalhot na dýlku 100-120 Kč a výměna zipu v mikině 150-200 Kč, no do háje...ale, umím zapnout pračku automatku Zanussku, složitou jak počítač
Dnes už vyšívať dečky ,,x" vzorom neviem, gobelíny - neviem, štopkať fusakle - neviem, Gombík si však prišiť dokážem aj dnes a na to ostatné mi stačí pár minút na internete a si spomeniem.
P.S. Nakoľko nemám žiadného svišťa: Existuje ešte na ZŠ ,,Pracovné vyučovanie" ? Mám dojem, že nie...
konosuke píše:...bo sem malého vzrůstu (169 cm) a džíny z Číny jsou mně vždycky nohavice moc dlouhé...
V 80- rokoch som si vedel ,,zapošiť" Lewisky, Superky, Wranglery ihlou a niťou sám (od 18 rokov som žil ,,samostatne" a bolo by mi trapné nosiť to domov mame). Ale, existovala aj jedna móda v 70- rokoch, tzv. záložka, manžeta. A ide to opäť do módy v zahraničí, čiže, príde to aj k nám: Iba si tie nohavice zo spodu ,,ohrň" a máš pokoj. Samozrejme, ak by si mal pri svojej výške hmotnosť napr. 140kg, prípadne rozmer v páse 150cm a viac, tak si viem predstaviť, že tie chinai rifle (ktoré dnes kupujem aj ja), by tvorili ,,záložku" až po pás a to by bolo fakt blbé. Ale aj tu stačia nožnice a zapošitie. To by som zvládol ručne ihlou, niťou a nožnicami sám. Vďaka ZDŠ v r. 1970-1977
EDIT: Vedeli ste, že existuje veľkosť XXL2, XXL3 až XXL8? Som to nedávno zažil pri nákupe bundy, kde inde, ako v našom miestnom šikmookom veľkoobchoďáku. Bežne mám XXL. V tomto obchoďáku už pri očnom zhodnotení bundy s vysačkou XXL2 som vedel: Tak toto isto nie! Veľkosť XXL5 už vizerala nádejne, dĺžka, objem bandera - o.k., ale rukávy tenučké. Nakoniec som kúpil XXL7, objem rúk O.K., dĺžka O.K., objem bandera - nezapnem
rnbw píše:Ponozky vyhadzujem s typickou zavadou: predrata pata. To je nezmysel opravovat.
No hej. V súčasnosti už nik neštopká. Ja si tiež raz za čas kúpim pri týždňovom nákupe v Kaufle 4 ROVNAKÉ páry ponožiek za 99 centov a som šťastný 2-3 mesiace. A že prečo ROVNAKÉ ? To je snáď každému z Vás jasné...
Naučila nás, kluky, dacany jak sviňa žehlit základní věci, jako jsou košile a gatě, správně to poskládat, uvázat si sami kravatu /!!/ a podobné "maličkosti", co se mohou v životě hodit a také se mně vždycky hodily. To samé na pozemcích vedle školy - naučila nás, jak se nepřizabít libovolným, ručním zahradním vercajkem včetně kosy, např. i zasadit stromek, vyplít nebo zkypřit záhon či na podzim zahradu vyčistit, pohnojit a porýt.
Moc rád na paní učitelku vzpomínám. Jeden ze stromků, malý doubek, co vypadal, že se ani neuchytí, je tam v rohu pozemků dodnes.
Je z něj dub jak kráva, děcka z něj dneska sbírají pro myslivce žaludy.
V doslova tajném, místopřísežném paktu s paní učitelkou /nesměli jsme jí nikdy říkat soudružko!/ jsme ho pojmenovali Dubček...a šak co, je to po slovensky malý doubek a ten jsme taky zasadili. Nikdy se nic neprovalilo.
Za pomoci šídla a sedlářského špagátu či jak se to jmenuje, jsem sám z jekoru spíchnul obaly na bedny - moje ex tehdy čuměla jak na drát.
Nemám ani větší potíže s běžným, jednoduchým šicím strojem, resp. s jeho pomocí si usnadnit větší věci.
Dost se to všecko hodilo na vojně. Uvařit celkem slušně jednodušší věci jsem se učil už sám, zčásti taky na vojně a jakmile se to pak v manželství provalilo /ex byla dost nemocná/, tak jsem si na sebe nechtěně upletl parádní bič teda..