Kapacita autobaterie
Moderátor: Moderátoři
Kapacita autobaterie
Ptal jsem se ho, proč si to myslí.
Prý Felicie na tak velkou kapacitu není stavěná. Autobaterii 60Ah nenabije oproti 45Ah na 100% a tím, že je podnabitá bude mít nižší životnost.
Že na to má vliv vnitřní odpor baterie, teplota elektrolytu při nabíjení, výkon generátoru.
Tím, že podnabitá autobaterie bude mít nižší životnost je jasné. Ale proč by k tomu mělo docházet. Vždyť nabití baterie je dáno konečným napětím. Má automechanik pravdu?
Může mi to někdo objasnit?
Spousta takových mechaniků říká, že Felda nedokáže nabít silnější baterku.
Prostě nechápou to, že alternátor svým Imax převyšuje všechny požadavky na nabíjení různých akumulátorů. Pokud dá 55A, tak by měl v pohodě nabíjet baterii 550 Ah (za předpokladu Inab= 0,1 C), ale samozřejmě za delší čas dokáže alternátor nabít i větší aku.
Osobně jsem ve Feldě měl aku 92 Ah (nějaká speciálka, údajně z Porsche Cayene, měla nebývale malé rozměry).
Dostal jsem ji od známého, vydržela přes dva roky, pak se vysypal článek.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Miniaturizované baterky mají ale ošizené Pb konstrukce, tudíž jsou náchylnější na poškození, s životností to není výhra.
Dvakrát se mi stalo, že po servisu, kde byla manipulace s baterkou mě odešel krajní článek. Ztratil kapacitu, evidentně poškozená konstrukce desky od manipulace s vývodem.
Jediným omezením mohou být jen rozměry baterie a max. poloha plus a mínus.
Co když někdo jezdí velmi krátké vzdálenosti?
U 45Ah zjistí dříve, že je potřeba jí dobít bokem, protože se v autě nedobije.
U 65Ah zjistí později, že je vybitá.
To by znamenalo, že 65Ah aku by byla, teoreticky, za svou životnost delší dobu podbitá.