Pícka na tavení a odporový drát
Moderátor: Moderátoři
Pícka na tavení a odporový drát
Nakonec jsem se rozhodl pro odporovou i když lepší by byla indukční.
Co jsem se však díval každý používá indukci jen k zahřívání nikoli tavení.
A tak amatérských pícek moc není. Něco jsem viděl fotky, ale jinak jedině profesionální za šílený prachy, což nemá návratnost. Problém bude asi s chlazením indukční cívky.
Elektroniku na pícku už jakž takž mám danou dohromady. Bude to obsahovat teplotní sondu do 1000° , teplotní relé, PWM (bude možno nastavit frekvenci i šířku pulsů) a k spínání buď elektronické relé (tyristorové) nebo výkonový tranzistor.
Plášť pícky chci udělat ze zbytků ytongu.
Ale problém mám teď vybrat jaký odporový drát.
Mám tu odporový drát plochý a nevím jestli je pro takové vysoké teploty ideální nebo mám radši sehnat v kulatém nebo jestli někde lze čtvercovém provedení. Ono ten můj páskový odporový drát byl použit v dvojité vrstvě.
Takže kdybych přidal více vrstev nebo je lepší plný materiál.
Taky nevím co to je za odorový drát a jak to zjistit. Získal jsem ho z těles starého mandlu. Tam to bylo však na mnohem nižší telpoty.
Délka drátu je 3.75m , odpor 14.6R(3.75m) a průměr je 2(počet pásků)x0.1(tloušťka)x2(šířka)=0.4mm2
- serviceman
Jaká bude reálná teplota taveniny? Bez výpočtu předpokládaného výkonu se asi neobejdeš.
misocko píše:A ked uz klasicka siet ,tam tyristor / triak a ziadna PWM.
Ale hodí na nízké frekvence to zvládne. Ta PWM co mám vybranou je nastavitelná od 1Hz a má možnost duty cycle od 0-100.
Právě chci regulovat i šířku pulsu. Tak má úvaha zařadit tam PWM je myslím správná. Nastavím pevně frekvenci na ten 1Hz a budu regulovat šířku pulsu. Ten PWM modul řízený procesorem vyjde ani ne na 100Kč. S tím se nemá ani pak cenu stavět z žádnýma jinýma kravinama, co by mi šířku pulsu mohly řídit.
a moje výpočty říkají, že můj pásek má 0.1x4 3.9ohm/m což by odpovídalo tomu kanthalu.
Dále jsem narazil někde na popis, že páskový je lepší nežli kulatý.
Původní těleso mělo snad výkon skoro 2kW, bylo jich tam 6ks a celkový příkon na štítku byl 12kW takže když odečtu motor pohonu 1.5kW, tak tělesa by měly mít nějakých 1700 až 1800W.
// ta 0,4 je dost slaba. Bylo by ji potreba 80m. Pri napajeni 230V by musely byt 4 spiraly po 20m paralelne
///teď jsem si přečetl celé vlákno a jen doplním, že ten pásek je lepší, právě z důvodu dosažení potřebné plochy s menší materiálovou spotřebou
snad se to hodí
- Přílohy
-
kanthal.jpg- (201.02 KiB) Staženo 262 x
za 10 let užívání 2x nová spirála.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!