neznámá součástka ve spínaném zdroji

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
brtnik
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od brtnik »

pořád mi to hraje na studeňáky či jinak řečeno "přerušené spoje", na fotce jsou viditelně u D906 i jinde, prohlédni si spoje lupou a propájej je. Všechny hřející se a větší součástky se mohou po čase a notabene z křehké, bezolovnaté pájky takto vytrhat. Napovídá tomu i chování při měření v jednom z předchozích příspěvků - když se do desky opřeš hrotem měřáku a ona se prohne, zdroj zázračně naběhne...
sinclair

#32 Příspěvek od sinclair »

Radil bych páječkou se slušnou tepelnou kapacitou i výkonem propájet VŠECHNY spoje na desce. Dotyk hroty a následné rozběhnutí zdroje opravdu nasvědčuje tomu, že se tam některý spoj hýbe, jak už naznačili kolegové. V tomto případě bych nespoléhal na to, že ho bezpečně uvidím /ten vadný/, protože jich tam může být víc. Většinou na hmotnějších a hřejících součástkách, někdy vývody pracují v mizerném spoji i u radiálních elytů střední velikosti s drátovými vývody. To když se začne mírně nafukovat těsnicí guma vespod. A pokud je třeba se zahnutými vývody a překročí to rozumné meze, začne se jako jarní květ otevírat nahoře :-)
Prostě to celé pořádně prohřej a propájej PbSn cínem a pak uvidíme.
vidlak

#33 Příspěvek od vidlak »

Zdravím,
Studené spoje byly,ale ty jsem již odstranil před založením tohoto tématu.Přesně jak jste popisovali.Tranzistory Q901a Q902 jsem vytahl z plošného spoje bez odpájení.Tudíž jsem pro jistotu přepájel vše.Všechny součástky proměřil u nejistých popřípadě vytáhl a změřil mimo obvod.Vyměnil jsem několik vadných kondenzátoru.Ta součástka kterou jsem zde s váma řešil byla opravdu nahrazená díra v plotě.Dle schématu,které jste mi zde poskytli jsem pro kontrolu znova projížděl všechny součástky.Všechny byly v pořádku až na jeden rezistor(R901)U něj bylo špatně čitelné barevné značeníDle barevného značení mi to vycházelo na 750Kohm.Ve skutečnosti při změření měl 420Kohm.Tak jsem ho vyměnil za 180Kohm.A zdroj začal pracovat.
Dost mě potrápil.Příště budu chytřejší.

Děkuji všem zůčastněným při řešení tohoto problému.Moc si toho vážím.
Ušetřili jste mi čas i peníze.
Ještě jednou děkuji.
MetalGod

#34 Příspěvek od MetalGod »

No, měl by mít 51kΩ (US, E2), nebo 100kΩ (AEP, UK, E1; takže asi tohle), ale pokud to i takhle funguje…
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
sinclair

#35 Příspěvek od sinclair »

Tak některý obvody /třeba zdroje proudu s referencemi a tak/ jsou schopný pracovat i při rozptylech proudu referencí 400-500%. Taky věci s optronama snášej dost velké rozmezí, pokud je někde 10k v sérii s ledkou optronu, tak je úplně u prdele, jestli tam bude 5k6 či 18k, pracovat to bude. Třeba ne v takovém napěťovém rozmezí, ale to se vychytá při testech.
Ty origoš Mitsubishi trandy jsou úžasný...
vidlak

#36 Příspěvek od vidlak »

Podle schéma a rozpisu by R901 měl mít 180k.Tak nevím.......
MetalGod

#37 Příspěvek od MetalGod »

To není ten mezi plusem a emitorem Q901 (podle sotva čitelnýho schématu od Dreda)?
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
vidlak

#38 Příspěvek od vidlak »

Jo,je to on,je tam 180k a US 91k.Stáhl jsem si to.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“