Prodám měřící přístroj PU120
Moderátor: Moderátoři
A zapomněli jste na takovou malou prodejnu pod Janáčkovým divadlem u výpadu na Svitavy. Malá, ale plná levných měděných drátů různých průměrů a délek. Tam jste byli jako v jiném světě.
Moraváci, co se týče polovodičů, nezapomněli jste na tu malou prodejničku u rožnovského nádraží?
Asi jsem měl vždy štěstí, ale nikdy mi neřekli nemáme.
Dále: ELEKTRODŮM byl na Jánské. Ze součástkového sortimentu tam toho moc neměli, zato tam byl ale docela dobrý výběr N.D. na "bílou techniku" (odruš. kondy, spínače, či přepínače do mixerů a rovněž i mech. N.D. - třeba ozubená kola do převodů, pastorky a i jednoúčelové N.D. - různé "plasty" - kryty, madla, metly, nádoby, atd.).
O kousek dál (na Františkánské) byla už ta klasická TESLA.
Taky jsem už některé tyto prodejny vzpomínal třeba už i v tomto vlákně:
kokun [size=75] v onom vlákně v pá, 10.červenec 2015 15:40[/size] píše:Tak já už o té své DU10 tady taky jednou psal - nicméně to teď nějak nemohu najít. Možná to vlákno taky třeba už "padlo za vlast" při nějaké čistce.
V dubnu 69 jsem se vrátil z vojny a chtěl jsem si tento měřák hned pořídit.
Vídal jsem ho ve výloze podnik. prodejny METRA Blansko v Brně, na tehdejší "Tř. vítězství" (dnešní Masarykova) - hned kousek nad Hl. nádražím.
Hned v květnu (ani ne měsíc po vojně) jsem jel služebně do Brna a vzal jsem si sebou těch 1.050,-Kčs (právě tolik stála) na tu novou DU10.
Rychlík do Brna mně přijížděl nějak před 9.hod. a v 9:00 se otevíral bazar (tehdy patřil pod Klenoty) na Panské ul. (jen o kousek dál, než byla ta prod. METRA - DU10 jako obvykle ve výloze), tak jsem si říkal: než koupíš tu novou, koukni nejdříve tam.
Došel jsem k bazaru a ještě nějaká minutka do otevření zbývala, tak jsem očumoval výlohy. Vzápětí otevřeli.
Vejdu a první mé zraky padly na prosklený pult, pod kterým ležela DU10 (právě ji tam prý dali, než otevřeli) - od nové k nerozeznání. Stála rovných 900,-Kčs, takže jsem ještě 150,- ušetřil - tehdy pro mně dost peněz, páč po té vojně jsem měl jen tech. tř. 4 a to dělalo právě jen něco nad 1.000,-peněz - taktak na ten nový měřák (až 3 měs. po nástupu jsem dostal 5-ku: něco přes 1.200,-)
Takže tehdy za měřák měs. plat - dnes u "rákosníka" DMM ani ne za stovku![]()
Neboj - nezapomněli (alespoň tedy já)
Taky jsem tady už nejméně 2x vzpomínal nebožtíka Sedláčka staršího - ved. prodejny TESLA II.jak. (později, už po "převratu", tu prodejnu pak "vlastnil" jeho synovec: Sedláček mladší).
Za bývalého režimu jsem tam nejednou nakupoval (třeba jsem tam sehnal, až po letech shánění, elku AK1 - jinde nesehnatelnou).
A co obrazovek jsme od něj odvezli bych dnes už ani nespočítal - vzpomínal jsem to rovněž už v v tomto vlákně:
kokun [size=75] tam ve st, 8.prosinec 2010 23:07 [/size] píše:BLANKYT byl poslední model s implozní obrazovkou (taky měl před ní ochranný kryt - tvarovaný, podle zakřivení stínítka, nikoliv rovný - jako kdysi např. u AMETYSTa, nebo LOTOSa).
DAJANA byl tedy 1. model s antiimlozní obrazovkou (naši ji koupili v lednu 68 - když já byl na vojně) - sloužila našim snad 20 let (pak jsem jim tam dal tuším LAURU - jen vím, že byla se senzory).
Za tu dobu jen několik oprav (mnou provedených) + ta vestavba pevného konvertoru 4956-A-3, o kterém se píše tady. Předtím jsem používal laditelný (typ už si nevzpomenu, jen vím, že to nebyl ten strašnický, ale ten 2. - víc se jich u nás nevyrábělo. Na trhu byly ovšem ještě nějaké z dovozu).
Typy obrazovek jsem taky už dávno z hlavy vypustil (tady se zmiňuju jen o Tesláckých - dovozové už si teprve nepamatuju), ale hádám, že 592 QQ44 bude ta antiimplozní (v Dajaně) a 590 QQ44 implozní (v Blankytu).
Později jsem mnohokrát (do těchto a podobných typů) měnil už novější A61-120W (s úhlopříčkou 61cm) a v bedně ji připasovával (plast. maska ale zůstávala - kupodivu celkem seděla).
Zrovna tak jsem měníval v menších ORAVÁCH (původní 47-ku) za novější A50-120W (úhlopř. 50cm) - tam už to připasování bývalo pracnější a musel jsem pilovat i plast. masku
P.S. Když si vzpomenu, že jsme kdysi vezli v Trabantu-Combi 16ks obrazovek najednou- z Rožnova (od Sedláčka st.) - tak mně to ani nebudete věřit.
3 "kontejnery" (polystyrenové výlisky, pro uložení vždy 4ks obrazovek) s 61-kami: 1 kontejner na střeše - na zahrádce, další 2 vzadu v kufru (bez zadních sedaček), dále 2ks 50-tek ještě někde vzadu a po jedné jsem měl pod nohama (jako spolujezdec) a poslední jsem držel "na klíně". Řidič - kámoš (poměrně dlouhán) měl kolena "až pod bradou", protože sedačky musely být hodně vepředu, abychom to všechno dozadu narvali a zavřeli kufr --- no hororová záležitost![]()
![]()
Ale sehnat je v té době (za nižší cenu - jako II. jakost), to už chtělo třeba i slivovici (jako úplatek), nebo jsem mu tam vždy opravoval několik radií (typu SEXTET, apod.), které on v prodejně zase prodával za snížené ceny. Většinou se jednalo se o výrobky vrácené v zár. době, nebo stažené od neplatičů MULTISERVISu (ale to byly spíše telky)![]()
Sám jsem měl od něj svoji 1. "koupenou" telku (ZOBOR) za výrazně nižší cenu (to když jsem se oženil) - předtím jsem míval (ještě jako svobodný) vždycky něco, co jsem si sám "oživil" z vraku (jako 1. jsem měl CARMEN)
//No jo Rožnov II jakost, tam jsem se dostal jen jednou. Ale zato teď tu v brně máme Bučka, kam chodím raději, než k těm podavačům v géemu. V gsm ty ženský docela znají sortiment, ale co jsou tam mlaďoši tak hrůza.
EKKAR píše:Ten "3xH" profil od mtajovského byl k mání jako jeden z modulů z Kovopodniku Karviná - měřil cca 15cm na dýlku a už měl ne vyvrtaný, ale razníkem proražený (je to poznat podle deformace okrajů díry, skutečně nebyly vrtaný, ale proražený) díry na TO-3, tuším na 3ks. Tuším se ty moduly jmenovaly EMO - jako Elektronický MOduly nebo tak nějak - v seznamu byl třeba i zdroj-stabilizátor s MA723, 4-místnej čítač s čtveřicí MH7490, 7475, D147D a LQ410 v každým řádu a podobný věci, všecko i s deskou plošnýho spoje. Pamětníci se určitě najdou.
Jo jo pamatuji. Sice žádný kovopodnik Karviná nikdy nebyl. Nevyráběla to ani Kovona Karviná, ale KAVOZ Karviná. Moduly se daly koupit u nás v prodejně "Mladý technik" Pamatuji že nešel sehnat modul zesilovače s MDA2010 s nesymetrickým napájením.
- Přílohy
-
KAVOZ Karviná 5.jpg- (111.12 KiB) Staženo 168 x
-
KAVOZ Karviná 4.jpg- (131.93 KiB) Staženo 204 x
-
KAVOZ Karviná 3.jpg- (135.17 KiB) Staženo 177 x
-
KAVOZ Karviná 2.jpg- (135.59 KiB) Staženo 180 x
-
KAVOZ Karviná 1.jpg- (144.37 KiB) Staženo 210 x
Ale pamatuju si jako C11 i FM CCIR/OIRT konvertor se ziskem 10dB, ten jako jeden z mála mé vf techniky chodil prakticky hned
V Brodě na Moravské 92 toho měli kvanta, ani nevím, kdo to tehdy kompletoval - podepsaný pod tím nikdy nikdo nebyl.
Totiž - v té C17 Texan byly přiložený opravdické páry KD607/617, KFY18/46 a MAA748, nemusely se tudíž pracně shánět samostatně
Těch pár odporů a kondů se vždycky využilo jinak, nebylo to ani nějak drahý a taky ta dps se vždycky použila na něco slabšího
Údajně vyšly schémata i desky všech těchto tesláckých stavebnic Cxx v nějaké brožurce všechny pohromadě, ale já to na vlastní oči nikdy pokupě neviděl - máte to někdo?
Ty "prorážené" chladicí profily ještě nějaké mám, ale je to bohužel tak dokkurvené, že je to skoro nanic. Přišroubovaná TO3 je totiž skoro v luftě, resp. zeje pod ní prohlubeň, vzduchová kapsa snad milimetr. Ale je mi líto to vyhodit, některé jsou dokonce i černěné.
- Přílohy
-
sinclairC18_01.jpg- (80.63 KiB) Staženo 204 x
Byla to taková směs analogu a logiky. Hodně modulů bylo z oblasti "paní Colombová". Hlavně transformátory.
Podrobnosti jsou na Nostalcompu.
Prostě s názvem Emo předběhli dobu.
sinclair píše:Ta Karviná mi přijde, jakože chtěli mezi děcka dostat logiku, aspoň podle sortimentu. Tady u nás na východě jsem tyto moduly bohužel nikdy neviděl - ani v Tesle, ani jinde. Necpali to třeba do odborných škol?
Právě že ne jen logika TTL. Ale ten modul 2x MDA2010 byl nejžádanější a u nás věčně vyprodaný. A proto ho nikdy nekoupil a proto jsem se po tolika letech mylně domníval že byl mono. To že byl ve stereu tak se ani nedivím že byl "pod pultový".