GAL16V8 přetížení výstupu

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
microlan

GAL16V8 přetížení výstupu

#1 Příspěvek od microlan »

U jedné testovací mašiny odešel výstup GALu, který byl trvale přetěžován. Na výstupu přes 300Ω optočlen Uf 1,2V. Tzn 6 mA (při poklesu UH na 3V) téměř trvale. V datalistu píší 3,2 mA IoH. Může být poškození důsledkem toho přetížení?
danhard

#2 Příspěvek od danhard »

Pokud je to trvale proud v H úrovni, tak se to může u 74LSxx lokálně přehřát.
GALy nemají HC výstup, sice mos, ale ze dvou N a nedávají do H úrovně víc, než LS.
Přímá zkrat L proti +5V zase dá podstatně větší proudy, takže je také nebezpečnej.
Optrony se normálně budí úrovní L proti +5V.
microlan

#3 Příspěvek od microlan »

Díky za odpověď.

Překopávat to nebudu, zkusím zvětšit odpor na 560Ω a jestli to spolehlivě sepne tak to tak nechám.

//vlastně ani nemůžu, protože bych musel SWově negovat výstup.

No a z toho ještě jeden dotaz, výrobce mě poslal obsah toho GALu v souboru typu *.jed A jsou tam jen 1 a 0, dá se to nějak disskódovat?
Atlan

#4 Příspěvek od Atlan »

Nebude j3dn9duchsie tam dat emitorvy sledovac? Este by stalo za pokus preprogramovat gal ci sa nespamatuje.
danhard

#5 Příspěvek od danhard »

Co je to za GAL ? Pošli obsah, zkusím to.

Je to sice mimo specifikaci pro log. H, ale normálně nevadí ani krátkodobé zkraty, 6mA by nemělo ještě vadit.
Záleží s jakou rezervou spíná ten optron, případně mu dát také větší odpor na výstupu.
microlan

#6 Příspěvek od microlan »

Díky za reakce. Přeprogramovat nepůjde, protože jsem ho vyštípal, abych nemusel horkým vzduchem ofukovat okolí. A závada se projevovala asi po minutě, po zapnutí, kdy vylezl výstup samovolně na H a na L už se nevrátil i když tam měl vždy při aktivním testu být.
//emitorový sledovač by jistě bylo řešení, ale vzhledem k tomu, že to takhle běhá ve stovkách dalších přístrojů, tak to tak nechám. On tam asi bude spíše problém s přehříváním od blízkých stabilizátorů napětí.

danhard: obsah Ti můžu poslat, ale byla to jen otázka, jestli to jde. K ničemu mě to není. Co přibližně dělá ten obvod, to vím a na opravu mě stačí ta binárka co poslali. Šetři zrak na užitečnější věci. Jinak je to ATF16V8
danhard

#7 Příspěvek od danhard »

GAL16V8 umím inverzně přeložit i jsem uměl vygenerovat obsah ze zamčenýho funkčního brouka.
Jó to byly doby, dokonce jsem za to zpětný inženýrství dostal i pěkně zaplaceno :lol:

A pošli tu binárku, jen to zkusím, mělo by to být obratem, starej programátor Sprint mám zprovozněnej.

Můžu to sem i uveřejnit, někomu by se ta možnost mohla hodit.
microlan

#8 Příspěvek od microlan »

Takže potvrzuji, danhard promptně přeložil binárku do zdrojáku. Za což mu děkuji. Nakonec to nebylo samoúčelné, protože jsem zjistil, že z tím GALem se signál z HC573 pouze invertoval pro obrácené zapojení optočlenu. Jinými slovy, kdyby byl ten optočlen zapojen tak jak má být, tak invertoru nebylo třeba a navíc HC573 umí 35 mA na výstupu.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“