CROWN CSC-505 FW

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dvorak

CROWN CSC-505 FW

#1 Příspěvek od dvorak »

Před časem jsem sháněl i na tomto foru zařízení CROWN CSC-505 FW.
Minulý týden jsem ho náhodou objevil na Aukru, bohužel bez reprobeden.
Abych něco při připojení náhradních reprodulktorů nepokazil, potřeboval bych zjistit, jaká je správná impedance na výstupu, mimochodem ty origo bedny se připojili k zařízení přes jack konektor.
Jelikož zařízení má OIRT normu, poprosil bych současně, zda by se to dalo nějak jednoduše přeladit na CCIR. Schema nemám, ale našel jsem ho na ebay (za úplatu), a tam je schema právě VKV dílu - viz odkaz.

https://www.ebay.com/itm/Crown-Original ... SwfVpYuWqM
Přílohy
t_1b4beeb50e180d21f3c8e0255ba34c7c_188.jpg
(22.73 KiB) Staženo 228 x
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

Když to nebudeš pouštět "nadoraz", nemělo by být nedodržení doporučené impedance reprobeden zásadním problémem.
elektrosvit

#3 Příspěvek od elektrosvit »

Přeladit by šel- zmenšením kapacity nebo úplným odpojením kondenzátorů C107 a C114, jestli dobře čtu. Možná bude potřeba i zásah do cívek L3 a L5, podle tabulky dole v manuálu jsou jiné než pro CCIR pásmo. Impedance reproskříněk není bohužel uvedena ani na radiomuseu.
dvorak

#4 Příspěvek od dvorak »

Díky, na tom muzeum jsem to také hledal, bohužel nic k tomu tam není.
Pod pojmem zásah do cívek je myšleno jejich naladění nebo výměna ?
elektrosvit

#5 Příspěvek od elektrosvit »

Ladit je bude potřeba při správném slaďování tak jako tak. L3 je podle schématu vzduchová, L5 má i jádro, ovšem jsou kreslené jako neladitelné (ve smyslu šroubování jadérka), změna indukčnosti je tak možná jen roztahováním nebo smršťováním šroubovice nebo změnou počtu závitů. Ber to jako poslední možnost, pokud nepůjde obsáhnout celé pásmo. Třeba bude stačit jen výměna nebo odpojení těch kondíků.
dvorak

#6 Příspěvek od dvorak »

Díky, začnu odletováním těch 2 kondiků a pak se uvidí. Podám zprávu.
elektrosvit

#7 Příspěvek od elektrosvit »

Ano, odpoj je a zkus přijímač sladit pomocí příslušných kapacitních trimrů. Pokud nepůjde rozsah natáhnout přes celou délku stupnice, připoj kondíky se zhruba třetinovou až poloviční kapacitou- tu jen odhaduji, jelikož jsem tento přijímač neměl v rukou. :(
sinclair

#8 Příspěvek od sinclair »

No to zcela určitě nepůjde. Ono 7MHz vs. 20MHz není zrovna sranda.
elektrosvit

#9 Příspěvek od elektrosvit »

To se uvidí. U rádií z NDR to jde bez problémů a tohle zapojení je dost podobné.
dvorak

#10 Příspěvek od dvorak »

Tak se do toho zatím pouštět nebudu, z hrůzou jsem zjistil, že na tišťáku chybí označení jednotl. součástek. Začínám uvažovat, že koupím na e-bay ten servisní manuál. i když jeho cena přesáhne cenu, za kolik jsem tento přístroj pořídil. Jelikož se ale prodával u nás přes TUZEX, možná by někdo věděl, i když se jedná o počátek 70.let minulého stioletí...
Nebo to vyřeším konvertorem, jeden mám, ale je veliký a ve skříni není pro něho dost místa. Takže Flajzar za 160 Kč ?
sinclair

#11 Příspěvek od sinclair »

Spoustu věcí z Tuzexu opravovala Kovoslužba, Tesla jenom něco.
Ale skoro vždycky k tomu bylo orig schéma a většinou mizerně přeložený text ze servisního manuálu s případnými vkopírovanými obrázky, pokud šlo třeba o průběhy a tak. Záleží, kdo to prodával - já si tohle tedy vůbec nepamatuju.
Nejvíc srandovní na tom bylo, že třeba brněnská Kovoslužba měla daleko lepší měřáky, než my - ale s většinou podle mě buď neuměli, nebo nechtěli dělat.
Když jsem tam kdysi vlezl cosi náhradního somrovat, měli tam celý velký měřicí stůl RohdeSchwarz. Ale žádné kabely od nich, ani na stole, ani pověšený. Dělalo to dojem, jako že je to tam jenom na parádu "když už nám to sem dali". Jinak měli chlapi na stolech brněnské měřáky a na vozíku jezevce ještě s čímsi.
elektrosvit

#12 Příspěvek od elektrosvit »

Co je co by šlo vyčíst i z plošňáku podle schématu a hodnot součástek. Jestli se na to ale necítíš, nepouštěj se do toho. Konvertor od Flajzara mám a s funkcí jsem docela spokojen. Celé pásmo CCIR se obsáhne přepínáním krystalů. Stavebnice je to jednoduchá, osadíš pár součástek, navineš tři cívečky a běhá. Více třeba tady. Koupi manuálu bych na tvém místě zvážil, zvlášť, jestli je dražší než celý přístroj.
sinclair

#13 Příspěvek od sinclair »

Takže u přístrojů, který mají pro dotyčného člověka nějakou historickou hodnotu, nebo se k nim váží nějaké osobní zážitky a vzpomínky, byť by byly koupené za pár stovek, se koupě servisního manuálu nevyplatí?
Protože to stálo pár stovek, tak se to dává dokupy jen halabala a po paměti?
dvorak

#14 Příspěvek od dvorak »

Skutečnost je taková, že mi otec koupil po mém návratu z vojny v r. 1972 a současně i jako dodatečný svatební dar v Tuzexu radiomagnetofon CROWN 455 FW, ostatně jsem se zde na foru již o tom zmiňoval ( k tomu je v muzeu schema, součástky jsou na tišťáku řádně značeny). A v krabici byl přibalen prospekt s produkty této firmy a ten model CSC 505 FW mi padl do oka. Po 45 letech se k tomu vracím a tento přístroj jsem sháněl (spolu s trojkombinací CROWN SCP-7000 F. Obě jsou k mání na tom ebay za relativně rozumnou cenu, ale ta doprava - kolem 2.500 Kč !!!
Tento řešený model jsem koupil na Aukru za 200 Kč. Po rozbalení byl na přístroj strochu trisktní pohled, ale po vyfoukání prachu a pavučiin, prostříknutí kontaktů , celkového očištění a výměny el.kondenzátoru 2200 mikro F ve zdroji radio hraje, u mgf musím ještě vyměnit řemínky.
Mimochodem obdivuji kvalitu tehdejších součástek, všechny jsou původní a funkční.
elektrosvit

#15 Příspěvek od elektrosvit »

Tehdy se věci neodrbávaly, proto běží dodnes. V přepočtu taky stály trochu jiné peníze než dnešní elektronika a nekupovaly se na tři roky. Těžko srovnávat.

Jinak jsem nepsal nic o tom, že by se měl přístroj opravovat stylem halabala po paměti. Jen, že bych na místě dvoraka s koupí manuálu váhal. Uživatel dvorak je zcela určitě svéprávný a rozhodne se sám. Tak nevím, co se ti, sinclaire, nezdá.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“