Mobilní operátoři a finančák
Moderátor: Moderátoři
Mobilní operátoři a finančák
Když se začal dotazovat, co zpochybňují ve knize jízd, řekli mu, že záznamy neodpovídají skutečnosti a předložili mu jako důkaz 3 dny, kde jednou nikde nebyl a vykázal jízdu, podruhý kdy vykázal dvojnásobek km a potřetí že byl někde zcela jinde než zapsal. Těžko se tomu oponuje, když pominu že to je kontrola 2015, tak kdo si pamatuje kde byl autem před měsícem, natož před dvěma roky...
No a docela ho zajímá, jak mu na to přišli. V autě nemá žádný hlídání pojišťovny ani bezpečnostní. Auto je jeho, takže žádný sledování, zaměstnavatelem nemá. Jedinný možný je, že si finančák vyžádal data o pohybu od mobilního operátora. Je ale něco takovýho vůbec možný bez rozhodnutí soudu? A jak finančák chce svý tvrzení dokázat?
Pokud vím, tak když se dělá křížová kontrola fakturace a pod na protější straně, musí to finančák kontrolovaný osobě oznámit písemně.
A propo, platí ještě, že pokud jsou náklady na provoz auta paušálem a PHM se nedávají do odpočtu DPH, tak se kniha jízd nemusí vést?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jednou se mi stalo ze jsem nemel zapsanou jizdu a kontrolovali mne policajti a pri kontrole s tim pak operovali. Dnes je vsude spousta kamer s rozpoznavani spz apod, tak jestli nevane vitr odtud. Dokazovani cehokoliv na zaklade signalu z mobilu je blbost.
Pokud ale z nějakého důvodu vede podvojné účetnictví, tzn. je v obchodním rejstříku, tak je informace dost zkreselná.
p32 píše: Ano, s tím paušálem to funguje ale nevím jestli nemusí hlásit v přiznání, že vede paušál.
Paušální náklady auta samozřejmě hlásíš, v příloze 1 Daně z příjmu FO, kolonka 106, taky to používám.
Kontroly jsem měl od roku 1992 tři. Auto jsem měl pokaždý na ičo. Nikdy po mě nechtěli dokazovat kde jsem byl ani co tam dělal a určitě o tom nechtěli žádnej zápis. To je snad pokud jezdíš soukromým autem pro firmu na cesťák.
No já to mám jednodušší, od druhý kontroly s nima nekomunikuju a posílám tam daňovýho poradce, na něj si zapšklý slepice z daňový kontroly jen tak nepřijdou.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Dale co vim z vlastni zkusenosti, financak pred timto krokem vyzve k doplneni, objasneni... Na papire z FU to zacina necim jako "Dolozte a prokazte...." Ja toho mel tenkrat asi 6 stran dolozte a prokazte.
No, nastesti to dopadlo celkem dobre, domereno vc. penale asi 9000, coz vzhledem k obratu je nula hovning a navic dve fatalni chyby byly opravdu moje. 2x FA v evidenci, jednou prisla mailem a podruhy postou, to se proste obhajit nedalo a navic jak na svinu obe byly na celkem vysokou castku.
Jinak k tem dokladum, je vice nez doporucovano vzdy projet vsechny hotovostni doklady a dopsat jizdy podle nich.
termit256 píše:Ty duplicitni faktury by mel ucetni SW zachytit. Kdyz zadas 2x stejny vs a stejnou firmu, melo by to okamzite vyhodit upozorneni. Taky neni spatne pred podanim danoveho priznani provest kontrolu duplicitnich castek.
No, jasne, teorie....
Kdyz mas jeden doklad zaevidovany v 10/2015 a postou ti prijde v 11/2015 a zaevidujes ho v jinem uc.obdobi.....
Kdyz ma nekdo v cisle FA i znaky, nap. FV15458-15 a zaevidujes to jako fv15458 a nebo FV15458, tak to take muze/nemusi byt rozdil....
Ono kdo podnika, ma sklady, zamestnace a trosku rozsahlejsi agendu, tak asi vi, o cem je rec....
A takova hloubkova konrola za 2 roky zpetne a to jeste 3 roky po zdan.obdobi, to je fakt lahudka. Za rok mam kolem 3000 dokladu a to si fakt nepamatuju co bylo pred 3 mesici, natoz roky.
Navic jsem mel takovy pocit, ze je vhodne aby kontrola neco nasla co nejdriv,domerila dan (idelane i dve - napr. DPH + DPFO) a bude klid. Kdyz nic nenajde hned, zacne se vrtat vic a vic a pak muze stourat i do banalit viz kniha jizd...