Jaký RC článek k audiotransf. 3AN670.07?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
honzamat

Jaký RC článek k audiotransf. 3AN670.07?

#1 Příspěvek od honzamat »

Ahoj,

prosím o radu, jaký RC článek je vhodný na výstupu Tesla audiotransformátorků 3AN670.07 ("vajíčka", 1:1) pro optimální frekvenční odezvu.

Např. na Prodance ve výsledcích měření uvádí hodnoty 1nF + 4.7kOhm (paralelně) - dává to smysl?
http://www.prodance.cz/tesla-3an67007-11.html

Děkuji.
sinclair

#2 Příspěvek od sinclair »

Měl bys vědět, že to velmi závisí na druhu jeho zapojení ke vstupu či výstupu a zatěžovacím odporu.
Pro vysokoohmové vinutí trafa 670.05 jsem pro určitý účel používal 470pF+6k8, ale samy Vráble nepoužívaly nikdy nic, ani pro 670.07.
Z praxe ale vím, že když je to hodně odlehčený a přitom navázaný na vstup stejnosměrně, je dobrý tam ten RC článek dát a věděla to i Elektroakustika Bratislava.
Bez měření je to střelba úplně naslepo.
Co je prosím termín "optimální frekvenční odezva"?
To vymysleli na světěhifi nebo kde zase a kterej kkot?
alxa

#3 Příspěvek od alxa »

Připoj na vstup obdélník 1kHz a na sekundár připoj patřičnou impedanci. Vykompenzuj na optimální přenos, pak projeď sin. signálem a patřičně uprav.
Vycházel jsem z kompenzací uveřejněných na Prodance. Kondenzátor jsem použil menší. Ale vše souvisí se vším, záleží na budící impedanci i zatěžovací imp.. Pokud to bude nějaký univerzální maslostroj budeš muset zvolit kompromis.
honzamat

#4 Příspěvek od honzamat »

sinclair píše:Co je prosím termín "optimální frekvenční odezva"?
To vymysleli na světěhifi nebo kde zase a kterej kkot?

Díky za odpovědi. Zapojení si proměřím.

Termín "optimální frekvenční odezva" je z mé hlavy. Říci jsem místo toho měl/chtěl "frekvenční odezva pokud možno co nejvíce plochá v pásmu slyšitelných kmitočtů".
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“