Zařízení z U.S.A Airless, 110V
Moderátor: Moderátoři
PeteBurns píše:Kedze toto vlakno sa opat sustredilo na nezmyselny tazky trafak za tazke prachy, ako aj to predtym - vid Habesanov odkaz, tak znovu zopakujem to iste, co aj predtym - https://www.aliexpress.com/item/2000W-P ... 88554.html - 110V a dokonca aj potrebnych 60Hz to pri tom vykone zvladne, za kapanek nizsiu cenuNapajat sa to da jednoducho, 325V z usmernenej siete, pricom galvanicke spojenie nevadi, kedze aj samotna siet je galvanicky spojena sama so sebou
asi jsme si nerozuměli já potřebuji z 220V na 110V při 1500W minimalně
DC je stejnosměrný a já potřebuji AC/AC
Jediný co musíš na tom Alíku objednat je měnič, kterej bude mít výstup "pro americkou síť" = 110V 60Hz.
A kutilmile - nelituju tě
Kdo tam nebyl dlouhodoběji a nezná šílenství sales, neuvěří.
Pro jednoho takového, co si po dvou letech pobytu z US do ČR poslal celej kontejner s kompletním elektrickým a elektronickým vybavením pro dva velké kvartýry, jsem něco dělal a vymýšlel.
Všecko 110-115V/60Hz a došlo to tak daleko, že měl v bytě dvojí rozvod - US zásuvky s plochými kolíky a naše.
Řešili jsme tehdy, zda bude jednodušší /ne levnější/ jedno 10kVA trafo, nebo víc menších, zapojených do jednotlivých okruhů.
Cena traf se vůbec neřešila, byla i s mimořádným "ziskem" vyvážená naprosto směšnou nákupní cenou spotřebičů i oproti Západní Evropě-včetně rozpočítaný dopravy kontejneru.
Hodně jsme toho i prodebatovali a protože je to skoro kamarád a známe se dlouho, nejspíš nemá žádný rozumný důvod mě nějak oblbovat - kór když jsem na vlastní oči viděl, co všecko a za kolik nakoupil. Na některých věcech byly ještě nalepený velký sales cenovky totiž..
Jen si dovolím upozornit, že některým výkonným přístrojům s klasickými transformátory a se silnějšími motory nevoní našich 50Hz i při dodržení napětí a smíření se s nižšími otáčkami. Je jasný proč - zvlášť u dražších, větších a výkonnějších věcí je to pro 60Hz už markantní úspora železa i mědi a už to pochopil i rejžák. U malých je to ale téměř fuk. Ta imaginární hranice mezi "malým" a "velkým" je zhruba na 300VA, od téhle hranice nahoru už jsou všechna trafa i motory pro 60Hz markantně menší. To nejmenší, jak na 50Hz některé reagují, je zvýšená teplota a zvětšený odběr proti normálu - i při dodržení rozpětí 110-115V.
Taky si dovolím upozornit, že naše klasické autotrafo i pro menší spotřebiče není úplně košer řešení - přestože většina spotřebičů pro US je řešena bez ochranného vodiče, dalo by se říci ve 2. třídě bezpečnosti a je jim celkem šumafuk, na kterém z obou plochých kolíků je fáze a kde je zemněná nula.
Ta totiž u některých typů US sítí zemněná jako u nás není. Ale u všech modernějších přístrojů by to mělo být už jedno. Ale značka dvojité izolace, jakou známe od nás, se na přístrojích pro 110-115V zpravidla nenachází a jak dobře podotkl Karel, nesedí bezpečnostní vzdálenosti.
Při použití autotrafa, které není oběma póly galvanicky izolováno od sítě 230V a teoreticky se může nešikovně prorazit, už to něco jako problém být může.
Ale zase bych to nějak nehrotil - většina spotřebičů pro US i Evropu má např. kastle i izolace přívodů společný, vyjma snad průřezů přívodů u výkonnějších věcí. Prostě proto, že se výrobci nevyplatí vymýšlet jednu bezpečnější a jednu "méně bezpečnou" 110V verzi škatule.