Parkety napadnuté červotočom,dá sa s tým niečo robiť.
Moderátor: Moderátoři
- tiktak1953
Parkety napadnuté červotočom,dá sa s tým niečo robiť.
- tiktak1953
Pozrel som ten lignofix,vypada to len na morenie zdraveho dreva.si si isty ,ze to by malo na tie napadnute parkety pomoct?
Chcelo by to nieco co by sa dostalo hlboko do dreva,malo hlbkovy ucinok.Musime ich poriadne preskumat,neviem ci z nich uz nie je aj smrad od potuchnutia.Kupili stare how-no a teraz maju samy problem.Velmi rychlo sa im podarila voda,kurenie.Ostatne robime podla dolezitosti a finančnych moznosti.
- tiktak1953
Ani lak by urcite nebol dobry!Chcu usetrit kde sa da,ale tu sa asi nebude dat setrit a vyhodit ich ako pises .Pokial drevo je napadnute aj plesnov, co moze byt aj tento pripad,lebo sa tam roky nekurilo,bolo by to zdravju skodlive!!!
Co stoji ta okruhla frezka (kde ju kupím)na vyrezavanie dier pre krabice pod vypinač do sadrokartonu.Minule ju syn niekde pozical.
- tiktak1953
tiktak1953 píše:Co stoji ta okruhla frezka (kde ju kupím)na vyrezavanie dier pre krabice pod vypinač do sadrokartonu.
Teraz mali akciu v Lidli . Ja som si ju kúpil lebo som potreboval osadiť krabice pre vypínač do Iporov .
Jedna sada bola s karborundom. Druhá sada bola len zo zubami ako píla. Sada stála nejakých 15 €
Zbehni do Lidla ešte ju budú mať .
Vvtakom starom dome byvam a ked vidim co vsetko by trebalo preronit tak to radsej zburat a znova postavit. Urcite lacnejsia varianta.
Parkety by som vyhodil..... Myslis ze tam nebudu mat vlhko?
- tiktak1953
Zaky pise ze daval podlahovy polystyren,to by nebolo aj pod plavacku ak sa parkety vyhodia?Az sobotu tam idem robit,takze sa asi rozhodne co s nimi.Lenze,ked si oni daju okvap,tak asi od susedov budu mat vodu aj tak ak sa nemylim.V tej dedine to vypada na koniec sveta s domami,rucaju sa ,chatraju,atd.Poriadny dom tam tazko najdete.ak nezabudnem odfotim nieco.
A/z tehál z nepálenej hliny?
alebo
B/kamenný, murovaný a omietnutý hlinenou maltou?
V bode A je to patová situácia a bez skuseností s tým budú problémy, pretože tam v murive určitá vlhkosť byť musí.
Typ stavby B vôbec nieje tragédia, naopak je to stavba, ktorá sa jednoducho udržuje, má výborné vlastnosti ale sú určité zásady ktoré sa musia dodržať.
Tieto stavby majú základový kamenný pás z nahrubo opracovaných kameňov bežne 0,25m3 v hĺbkach 1-1,2m, na ňom v priečnom smere sú umiestnené postrholce a až od nich kamenné murivo. Murovacia malta obsahuje vápno, íl a organické časti. Steny z vnútra omietnuté vápennou maltou, z vonku cementovou. Pri správnom vetraní s kúrení to má vynikajúcu mikroklímu. Aby toto všetko fungovalo, nesmie do konštrukcie prenikať voda, stavba nesmie zarásť krovinami, prípadné vlhnutie od spodnej vody sa rieši odvetraním základu. V týchto stavbách je možné aj vybetónovať podlahy, ale musia!!! byť drenážované. Zatepľovanie obyčajne pri suchej stavbe nieje potrebné, ak predsa tak nikdy nie EPS.
Kto bol v takom dome niekedy, vie o čom píšem.
Podlahu by som pri výmene určite drenážoval, bez toho sa pri použití hydroizolácie presunie vlhkosť do múrov. Tie parkety budú na niečom položené/nalepené. Ak bude to niečo v poriadku, tak na to umiestnite rošt, OSB a na to novú podlahu. Ak pod tým nieje betón tak by som to možno vydrenážoval a vybetónoval.
EDIT: polystyrénu by som sa v starom dome na dedine vyvaroval, po dvoch zimách z neho myši polovicu zožerú.