Zařízení z U.S.A Airless, 110V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vlada48

#31 Příspěvek od vlada48 »

sinclair píše:Není ani první, ani poslední, kdo něco přitáhl z US, protože to tam bylo proti Evropě za třetinu či míň - tomu prostě neodoláš ani jako technik. Když na vlastní oči vidíš tu cenu a uvědomíš si, kolik bys za to dal doma, tak s tou supercenou pořád před očima si prostě řekneš "to se nějak udělá" a šup s tím domů.
Kdo tam nebyl dlouhodoběji a nezná šílenství sales, neuvěří.
Pro jednoho takového, co si po dvou letech pobytu z US do ČR poslal celej kontejner s kompletním elektrickým a elektronickým vybavením pro dva velké kvartýry, jsem něco dělal a vymýšlel.
Všecko 110-115V/60Hz a došlo to tak daleko, že měl v bytě dvojí rozvod - US zásuvky s plochými kolíky a naše.
Řešili jsme tehdy, zda bude jednodušší /ne levnější/ jedno 10kVA trafo, nebo víc menších, zapojených do jednotlivých okruhů.
Cena traf se vůbec neřešila, byla i s mimořádným "ziskem" vyvážená naprosto směšnou nákupní cenou spotřebičů i oproti Západní Evropě-včetně rozpočítaný dopravy kontejneru.
Hodně jsme toho i prodebatovali a protože je to skoro kamarád a známe se dlouho, nejspíš nemá žádný rozumný důvod mě nějak oblbovat - kór když jsem na vlastní oči viděl, co všecko a za kolik nakoupil. Na některých věcech byly ještě nalepený velký sales cenovky totiž..
Jen si dovolím upozornit, že některým výkonným přístrojům s klasickými transformátory a se silnějšími motory nevoní našich 50Hz i při dodržení napětí a smíření se s nižšími otáčkami. Je jasný proč - zvlášť u dražších, větších a výkonnějších věcí je to pro 60Hz už markantní úspora železa i mědi a už to pochopil i rejžák. U malých je to ale téměř fuk. Ta imaginární hranice mezi "malým" a "velkým" je zhruba na 300VA, od téhle hranice nahoru už jsou všechna trafa i motory pro 60Hz markantně menší. To nejmenší, jak na 50Hz některé reagují, je zvýšená teplota a zvětšený odběr proti normálu - i při dodržení rozpětí 110-115V.
Taky si dovolím upozornit, že naše klasické autotrafo i pro menší spotřebiče není úplně košer řešení - přestože většina spotřebičů pro US je řešena bez ochranného vodiče, dalo by se říci ve 2. třídě bezpečnosti a je jim celkem šumafuk, na kterém z obou plochých kolíků je fáze a kde je zemněná nula.
Ta totiž u některých typů US sítí zemněná jako u nás není. Ale u všech modernějších přístrojů by to mělo být už jedno. Ale značka dvojité izolace, jakou známe od nás, se na přístrojích pro 110-115V zpravidla nenachází a jak dobře podotkl Karel, nesedí bezpečnostní vzdálenosti.
Při použití autotrafa, které není oběma póly galvanicky izolováno od sítě 230V a teoreticky se může nešikovně prorazit, už to něco jako problém být může.
Ale zase bych to nějak nehrotil - většina spotřebičů pro US i Evropu má např. kastle i izolace přívodů společný, vyjma snad průřezů přívodů u výkonnějších věcí. Prostě proto, že se výrobci nevyplatí vymýšlet jednu bezpečnější a jednu "méně bezpečnou" 110V verzi škatule.

jenom bych podokl že to má trojvidličku a kabel má pruřez 2,5
takže žadná dvojvidlička

ale pořád to nežeší můj problém jak to udělat aby to chodilo

ta pumpa u nás stojí cca 40-60 tis.
Když jsi blbej, zeptej se....
rnbw

#32 Příspěvek od rnbw »

Riesenie tu uz davno mas - ten hotovy menic s (auto)trafom vnutri.
vlada48

#33 Příspěvek od vlada48 »

rnbw píše:Riesenie tu uz davno mas - ten hotovy menic s (auto)trafom vnutri.

takže koupit toto
http://www.menice-transformatory-110v.c ... -110-2000W
rnbw

#34 Příspěvek od rnbw »

sinclair

#35 Příspěvek od sinclair »

Pokud je to s třívodičovým přívodem, tak určitě auto trafo s průběžným PE.
Jen nevím, co na to fíčka, pokud někde jsou. Je-li tam nějaký odrušení na 110V /tedy dvojnásobný kapacity proti PE/, může unikající proud nasírat.

Proč jsi citoval celý můj příspěvek?

Jinak mám tady po ruce typový číslo na autotrafo z Tronicu s průchozím výkonem 1500VA. Vstup klasika 230V, výstup má odbočky 110-115-120V. Stačí jim zavolat, dát typový číslo a oni ho vyrobí - už neplatíš za návrh.
Je to klasický EI se svorkovnicí, N je dvakrát a má okolo 10kg. Měl by být schopen to zapojit každý zásuvkář, co umí číst.
Typový číslo dám do SZ kdyžtak.
vlada48

#36 Příspěvek od vlada48 »

prosím to číslo
vlada48

#37 Příspěvek od vlada48 »

Dneska se mi dostala do ruky trafo svářečka Einhel
nedalo by se to vyrobit z toho co potřebuji nebo jsem uplně mimo mísu :oops:
sinclair

#38 Příspěvek od sinclair »