Co je to za kov, nebo spíš pokovení?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Co je to za kov, nebo spíš pokovení?

#1 Příspěvek od forbidden »

Spravoval jsem takovej přívěšek na klíče, upadla hlava. Spravil jsem to hřebíkem, že ho zapájím z obou stran. Nečekal jsem, že by na ten původní kov mohl chytnout cín, ale chytl. Netuší někdo, co to je za kov? V lomu je to stříbrný a dost měkký, asi nějaká slitina, ale to pokovení mě zajímá, čím se to dělá a že na to chytá cín? Pájel jsem klasikou s MTV125 tavidlem.
Přílohy
DSC_0003.JPG
přívěsek
(50.27 KiB) Staženo 94 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Většinou to bejvá zinkovej základ (ta vnitřní bílá na lomu zrnitá slitina) pokrytej alpakou - druhem mosazi. Tudíž cínová pájka na to chytá. Není to elektrolýza/galvanizace, ale vakuový napaření na chemicky vyleštěnej podklad. Napařit kov jde prakticky na všecko, pokovujou se tak například hnilíkem plastový paraboly všech moderních světlometů, blikačů atp.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Hmm, na Wikině píšou, že alpaka je stříbrná a mosaz zase časem trochu tmavne, asi oxiduje. Tady ty "pozlacený" blbosti si většinou drží lesk. Vnitřek by asi z té alpaky být mohl, popis by odpovídal.
Kvicala_r

#4 Příspěvek od Kvicala_r »

EKKAR píše:pokovujou se tak například hnilíkem plastový paraboly všech moderních světlometů

Jenže tento hliníkový nápar je tak tenoučký a mechanicky nestabilní, že ho poškrábeš i bavlnou. Musí se nakonec lakovat, což to mechanicky trochu vylepší. Ten lak se dá použít i žlutý a výsledek je potom krásná zlatá. Třeba čísla na baráku mi po takové úpravě drží už asi 5 let. Původní zlaté kovení slezlo do roka...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“