Zaťaženie 5V vetvy
Moderátor: Moderátoři
Zaťaženie 5V vetvy
- heldybeldy
heldybeldy píše:Vsetky zdroje co som doteraz opravoval mali v 5V vetve nejaky odpor uz zabudovany. skus to zmerat zvonka a uvidis. Najprv som myslel ze je to skrat, ale je tam odpor okolo 3 ohmov. Takze nic tam netreba davat.
Ak si pozrieš schémy ATX zdrojov, alebo jednoducho na zdroji odmeriaš hodnotu rezistoru vo vetvi +5V, tak zistíš, že má hodnotu 100 ohmov. Žiadne 3 ohmy. Pri opravách zaťažujem obe vetvy žiarovkami 20W na 12, respektíve 6 V. Ale ak je zdroj v poriadku, tak pobeží aj bez žiaroviek, iba so 100 ohm. rezistorom. Je pravda, že som to neskúšal dlhšie, ako cca 15 min. Preto ak bude používať/zaťažovať vetvu 12V, tak už tú na 5V zaťažovať nemusí, už aj pre to, že vetva 5V je tvorená z odbočkou vinutia na 12V a teda zaťaženie na 12V zaťažuje aj vetvu 5 V. Inak tomu je u zdrojov AT, kde pre každú vetvu je samostatné vinutie.
rezis píše:.............. klesne. spis vyhod cele hlidani 5V
To by som nerobil. Obvod na kontrolu napätia je spojitý obvod, ktorý kontroluje +/- 5V, -12, +5V SBa + 3,3, kde výpadok hociktorého napätia môže spôsobiť vypnutie, alebo nesprávnu činnosť zdroja. Ja vidím riešnie tak, ako som vyššie opísal. Zaťažením vetvy 12V stačí na správnu činnosť vnútorný rezistor 100 ohm na +5V.
Samozrejme ten dohliadací obvod ide prerobiť, ale to chce určité znalosti činnosti riadiaceho IO/TL 494, alias LA 7500...../.
- heldybeldy
Vyrobil som prípravok, zo základnej dosky PC som vyletoval konektor napájania a naletoval som ho na dosku DPS so spínačom na zap/vyp. zdroja. na vetvu 12V som zapojil žiarovku 12V21W a na 5V žiarovku 6V/21W. Po zapnutí na sieť by sa mal dať zdroj vypýnať/zapínať spínačom. Ak na spínač nereaguje /je stále zapnutý/vypnutý/ je zdroj vadný. Ak reaguje správne, potom môžeme merať napätia. Je potrebné merať všetky napätia a musia byť v tolerancii aspoň +/- 5%. Každé iné správanie hovorí o závade v niektorej časti zdroja. Tie časti sú:
a/ pomocný zdroj
b/ hlavný zdroj
c/ obvod spínaného napetia (budenie hlav. zdroja)
d/ obvod vyp/zap zdroja
e/ kontrolné obvody
f/ zdroj pomocných napätí
g/ obvod Power Good
Z meraných hodnôt usudzujeme na zdroj závady, pričom pre iné použitie ako v PC posledné dva nie sú potrebné. Ostatné musia správne fungovať.
Podľa mojích skúseností sa kvalita zdrojov aj pri rovnakej značke často líši a nie je možné jednoznačne posúdiť, že ten alebo onen je kvalitnejší. /poznatky z cca 35 zdrojov/ Závady sú často "banálne" ale keďže sa niektoré navzájom ovplivňujú, no a že mnohokrát sa ich konštrukcia /zapojenie/ líšia /mám 4 druhy schém/, identifikácia poruchy je ťažká najmä pri poruche v obvodoch d/ a e/.
stepa píše:NEONI píše:hej ten moj ma naprazdno v 12V vetve cca 10.4V, pri zatazi 1.99 konstatnych a je pravda ze vsetko co som videl osadene Nipponmi a polovodice Motorola
A naco ti je zdroj, ktery ma pri zatezi 12V vetve POUZE 1,99V ? To bych ho hnedka vyhodil, nebo opravil.
Sorko jedna jednotka sa stratila