Správná funkce blinkrů
Moderátor: Moderátoři
Správná funkce blinkrů
rád bych místní nadšence požádal o radu, jak na motorce vyřešit vypínání pozičních světel při zapnutých blinkrech. Konkrétně jde o to, že v předních blinkrech jsou dvojvláknové žárovky, 5W svítí trvale, 21W bliká (zapíná se ručně, pochopitelně). Správně (zákon?) by se při blikání mělo 5W vlákno vypnout, aby blinkr skutečně blikal, tedy svítil v režimu tma - silné světlo, a ne slabé světlo - silné světlo. Přívodní kabely jsou tedy 3 - jeden společný pro 5W pozičku, pak po jednom pro R a L 21W blinkr. Má představa je tedy taková, aby napětí na jednom z obou vodičů pro blinkry přerušilo přívod pro 5W vlákna a udržovalo jej přerušený i během blikání (tedy i v prodlevě mezi jednotlivými "bliky").
Budu vděčen za případný návrh zapojení, event. odkaz na něco existujícího, sám jsem nic nenašel...
Díky, MJ
kutilmil píše:To je predsa uplne jednoduche zapojenie napríklad s relé.
Já si myslím, že to nebude nic složitého, ale jsem v podstatě laik, takže jen tuším, že k relé asi bude potřeba nějaký kondík, aby neodpadlo během blikání v době "tmy", pak asi jakési diody, aby jeden blikač neovlivňoval druhý, nebo radší relé dvě, relé s dvěma vinutími, ...?
Odpor cívky relé by měl být co nejvyšší, aby kapacita C1 nemusela být příliš velká. Přitom kontakt relé musí být schopen vypínat požadovaný výkon (5W).
Uvedené schema je pro jeden blinkr a příslušné poziční světlo. Nezdá se mi vhodné, aby se vypínalo i poziční světlo neaktivního blinkru. V opačném případě lze použít ještě jednu diodu z druhého obvodu blinkru a relém vypínat i druhé poziční světlo.
- Přílohy
-
blinkr.png- (7.98 KiB) Staženo 116 x
edit: Vhodnější z hlediska výkonové ztráty na tranzistoru by bylo použití SKO v buzení tranzistoru.
- Přílohy
-
blinkr3.png- (8.16 KiB) Staženo 101 x